Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Світові ціни на каву сягнули 10-річного максимуму. Чого чекати українцям?

Станом на середину листопада світові ціни на каву сягнули своїх максимумів за 10 років. Водночас аналітики очікують подальшого зростання їх до 2023 року. Припускають, що роздрібні ціни на каву також підуть вгору.

Про це йдеться в матеріалі CNBC, пише Громадське, передає НСН.

Причинами зростання цін називають сильні заморозки на кавових плантаціях в Бразилії, а також збільшення витрат на логістику в кілька разів.

Як розповів директор компанії Foundation Coffee Roasters Тимур Козонов у коментарі виданню UBR.ua, за 2020-2021 роки вартість міжнародної доставки зросла в 9 разів.

Експерти зазначають, що це може спричинити підвищення роздрібної вартості кави в Україні вже в грудні-січні. Зокрема, обсмажена кава може подорожчати на 15-30%, каже Козонов.

Значення показника оцінки стану ринку, який розраховується Міжнародною асоціацією кави, у п’ятницю досягло $2,07 за фунт — це на 85% більше порівняно з аналогічним періодом роком раніше.

Також 24 листопада ф’ючерси на каву на біржі ICE підвищилися до $2,46, що стало максимальним показником із 2011 року, коли ціна перевищувала $3 за фунт.

На думку стратега Saxo Bank Оле Хансена, варто слідкувати за ситуацією у Бразилії, щоб оцінити, як погодні умови в країні можуть вплинути на збирання врожаю.

За його словами, несприятливі погодні умови вплинуть на ціни цього року, а також у 2022 і навіть у 2023 роках.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×