Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Купують акції та валюту: скільки українців зловживають субсидією

Не всі українці, які отримували субсидії минулого опалювального сезону, виявилися бідними. Деякі з них зловживають субсидією: вони є акціонерами та співвласниками компаній, хтось купує валюту на мільйони гривень.

Про це НСН дізнався з повідомлення today.ua.

Це розкрилося під час дворічної верифікації одержувачів субсидій та інших соцвиплат, яку проводили разом Мінфін та Мінсоцполітики. Зокрема, у Мінсоцполітики розповіли, у яких витратах було помічено деякі з одержувачів субсидій.

зловживають субсидією

Минулого опалювального сезону субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримували понад 3 мільйони українських домогосподарств.

Так от, серед цієї кількості одержувачів було виявлено близько 3% тих, які задекларували недостовірну інформацію про своє майнове та фінансове становище.

Причому насправді ці 3% виявилися не біднішими, ніж було зазначено в їхніх деклараціях, а навпаки.

Зокрема, деякі отримувачі субсидії не вносили до своїх декларацій такі дані:

  • зміна складу членів домогосподарства та, відповідно, зміна (як правило, збільшення) їх сукупного доходу;
  • дорогі покупки на суму понад 50 тисяч гривень за один раз;
  • купівлю валюти на велику суму за один раз.

Щодо останнього пункту, то в Мінсоцполітики навели такі вражаючі дані: 830 субсидіантів протягом двох років верифікації скупили валюти майже на 140 мільйонів гривень.

Якщо перерахувати порівну на кожного з них за сьогоднішнім курсом, то вийде, що кожен одержувач субсидії, що “бідує”, купив у середньому більше 6 тисяч доларів за один раз. Звичайно, для когось це не бозна-які гроші, однак, маючи за душею таку суму, можна не клянчити у держави допомогу на оплату комуналки.

Крім того, деякі отримувачі субсидій, які рахувалися за деклараціями або безробітними, або працюючими за мінімальну зарплату, були помічені в цікавих придбаннях. Зокрема, вони робили внески до статутних капіталів фірм, робили великі благодійні внески на розвиток підприємств, купували корпоративні права чи акції компаній.

Всі ці факти свідчать про те, що цих людей віднести до нужденних не можна. А тим часом, вони не соромилися просити допомогу у держави та отримувати її.

Втім, говорити, що такі зловживання мають масовий характер, було б несправедливо. Насправді 3% – це не так багато, але все ж таки вони є.

При цьому в Мінсоцполітики наголосили, що держава, як і раніше, підтримуватиме людей, які справді самі не в змозі заплатити за комунальні послуги. Цього опалювального сезону субсидії отримують близько 3 мільйонів домогосподарств. Середній розмір щомісячної допомоги становить близько 2 тисяч гривень.

Читай новини України у Google News

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×