Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Рада одобрила электронную регистрацию места жительства[:ua]Без штампу в паспорті та паперової довідки: Рада схвалила електронну реєстрацію місця проживання[:]

[:ru]Депутаты Верховной Рады во втором чтении и в целом поддержали введение электронной регистрации места жительства.

Соответствующий документ поддержали 238 народных депутатов, пишет Громадське, передает НСН.

Как поясняют в Министерстве цифровой трансформации, этот документ отменяет штамп о прописке в бумажном паспорте и бумажную справку о месте регистрации к ID-карте.

Чтобы воспользоваться нововведением, достаточно будет выбрать пункт «Регистрация места жительства» в «Дії» и заполнить заявление. Владелец жилья, где вы проживаете, сможет подтвердить запрос и позволить там зарегистрироваться. Данные о новом месте жительства автоматически появятся в реестре, а снятие с предыдущего места также произойдет автоматически.

Сейчас смена места регистрации онлайн работает в 7 городах в экспериментальном формате. Если законопроект подпишет президент, это масштабирует услугу на всю Украину.

В Минцифры добавляют, что регистрация не будет теперь влиять на получение услуг. Оформлять пенсию, документы или получать медицинскую помощь можно будет, не привязываясь к месту регистрации.

«Этот законопроект меняет философию регистрации места жительства. Он будет декларативным — человек прямо в приложении или на портале “Дія” сможет указать адрес, по которому фактически проживает, и получить подтверждение от собственника жилья», пояснил министр цифровой трансформации Михаил Федоров.

Однако в ведомстве отмечают, что место регистрации не будет давать человеку право собственности на жилье, а лишь уведомлять государство, где он проживает.

Какие еще услуги есть в «Дії»

В приложении есть электронные версии заграничного и внутреннего паспортов (последний — только для владельцев ID-карт), а также индивидуальный налоговый номер. Кроме того, через приложение и портал можно заказать, обменять или продлить водительские права.

А с 17 февраля электронные водительские права в «Дії» приравняли к бумажным. Водители смогут показывать правоохранителям электронное удостоверение, свидетельство о регистрации автомобиля и автогражданке.

Также в тестовом режиме работают профиль избирателя, благодаря которому можно проверить место регистрации и адрес голосования, и справки внутри перемещенного лица.

ФЛП могут оплатить в «Дії» налоги и проверить поступление деклараций. В приложении можно сгенерировать COVID-сертификат, который уже признали в ЕС.

Кроме того, в начале сентября в приложении в тестовом режиме заработал сервис, позволяющий военнообязанным, резервистам и призывникам онлайн сменить регистрацию места жительства.[:ua]Депутати Верховної Ради у другому читанні та в цілому підтримали запровадження електронної реєстрації місця проживання.

Відповідний документ підтримали 238 народних депутатів, пише Громадське, передає НСН.

Як пояснюють у Міністерстві цифрової трансформації, цей документ скасовує штамп про прописку у паперовому паспорті та паперову довідку про місце реєстрації до ID-картки.

Щоб скористатися нововведенням, достатньо буде у «Дії» вибрати пункт «Реєстрація місця проживання» і заповнити заяву. Власник житла, де ви мешкаєте, зможе підтвердити запит та дозволити там зареєструватися. Дані про нове місце проживання автоматично з’являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично.

Зараз зміна місця реєстрації онлайн працює в 7 містах в експериментальному форматі. Якщо законопроєкт підпише президент, це масштабує послугу на всю Україну.

У Мінцифри додають, що реєстрація тепер не впливатиме на отримання послуг. Оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації.

«Цей законопроєкт змінює філософію реєстрації місця проживання. Вона буде декларативною — людина просто у застосунку або на порталі “Дія” зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла»,пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Однак у відомстві зазначають, що місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де вона проживає.

Які ще послуги є в «Дії»

У додатку є електронні версії закордонного та внутрішнього паспортів (останній — лише для власників ID-карток), а також індивідуальний податковий номер. Окрім того, через додаток і портал можна замовити, обміняти чи продовжити водійські права.

А з 17 лютого електронні водійські права в «Дії» прирівняли до паперових. Тож водії зможуть показувати правоохоронцям електронне посвідчення, свідоцтво про реєстрацію автівки й автоцивілку.

Також у тестовому режимі працюють профіль виборця, завдяки якому можна перевірити місце реєстрації та адресу голосування, і довідки внутрішньо переміщеної особи.

ФОПи можуть оплатити в «Дії» податки й перевірити надходження декларацій. У застосунку також можна згенерувати COVID-сертифікат, який уже визнали в ЄС.

Крім того, на початку вересня в додатку в тестовому режимі запрацював сервіс, який дозволяє військовозобов’язаним, резервістам і призовникам онлайн змінити реєстрацію місця проживання.[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×