Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

“Поцілунок життя”: у 1968 році автор отримав за цей знімок Пулітцерівську премію

Фотографія Рокко Морабіто “Поцілунок життя” (1967) дуже відома. На ній – два електрики, Рендалл Чампіон і Джей Томпсон, що висять на стовпі електропередач. Багато кого цей знімок дивує, але мало хто знає історію його створення.

Того дня стояла неймовірна спека і ніщо не віщувало лиха. Гул кондиціонерів у липні 1967 року лунав у всьому штаті Флорида. Через них у місті Джексонвіллі відбулося перевантаження ліній електропередач, і це викликало стрибок напруги.

Електрики Рендалл і Джей проводили планові роботи із заміни високовольтних дротів під напругою, коли Рендалл випадково торкнувся однієї з них. Розряд 4000 вольт миттєво пройшов через його тіло, серце не витримало такого навантаження і зупинилося.

Щоб ви розуміли силу удару: під час страти злочинців на електричному стільці використовується напруга всього 2000 вольт.

Бездиханне тіло Рендалла повисло на страхувальних ременях. Але його напарник Джей не розгубився, розуміючи, що дорога кожна секунда, і став робити йому штучне дихання прямо на стовпі. Було дуже незручно, але іншого виходу не було, часу в обріз!

У такій ситуації дуже важко провести нормальну реанімацію, але Джей все одно намагався запустити серце товариша, продовжуючи робити штучне дихання, доки у того не з’явився слабкий пульс. Тільки після цього він відчепив страховку напарника і, закинувши його на плече, спустився на землю.

На момент прибуття рятувальників, Рендалл Чампіон вже лежав на землі і прийшов до тями. Через деякий час він повністю одужав і знову вийшов на свою небезпечну роботу.

Поцілунок життя

“Поцілунок життя” отримав найпрестижнішу нагороду

За цю фотографію Рокко Морабіто отримав у 1968 році Пулітцерівську премію – найпрестижнішу нагороду серед журналістів та фоторепортерів. Але як йому вдалося опинитися у потрібному місці у потрібний час?

Рокко того дня працював над зйомкою залізничної аварії і випадково звернув увагу на монтерів, які працюють на стовпі.

“На завданні я зробив кілька знімків і вирішив прогулятися в пошуках, чого б ще сфотографувати”,згадував Моравіто.

Проходячи повз електриків, він почув крик і подивився нагору: один із них висів униз головою на рятувальному ремені. Другий хлопець надавав йому допомогу.

“Я побіг дзвонити рятувальникам, а коли повернувся до стовпа, то побачив, як Джей робить напарнику штучне дихання, дбайливо притримуючи його за голову, – розповідав фотограф, – Я позадкував назад, поки не вперся спиною в будинок, і зробив цей знімок”.

Нарешті Томпсон закричав: “Він дихає”. Так Рендалл Чампіон залишився живим, а фото розлетілося по всьому світу. Безперечно, електрику дуже пощастило з його другом!

Про це НСН дізнався з повідомлення coma.in.ua

Читайте НСН у Фейсбук 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×