Купити квартиру в Дніпрі

Квартира майбутнього: як виглядатиме житло українців вже через 30 років

Який вигляд матиме квартира майбутнього? Трансформація різноманітних сфер діяльності, їх осучаснення, підвищення рівня забаганок населення ставлять нові виклики перед архітекторами та будівельниками зокрема.

Сайт “Сьогодні” спробував розібратися, які перспективи чекають у подальшому будівництво та архітектуру, передає НСН.

ІТ-сфера щороку все більше і більше набирає обертів, а її особливість полягає в тому, що вона не стане заміною інших сфер, а навпаки — вдосконалить їх, наповнить, інтегрується у всі ланки і змусить фунціонувати ще краще.

Не омине цей процес і будівництво та архітектуру. В майбутньому плідна співпраця будівельних компаній та технологічних гравців здійснить “бум” на ринку нерухомості, а процеси будівництва відбуватимуться набагато швидше завдяки передовим технологіям.

Ознаки будівництва майбутнього

Британська інфраструктурна компанія Balfour Beatty оприлюднила прогноз до 2050 року, в якому зазначила основні ознаки будівельної галузі майбутнього. Серед них:

  • використання технологій 3D- та 4D-друку (завдяки інтеграції технологій у будівельні компанії, про що ми говорили вище);
  • активна аналітика даних, що допоможе якнайкраще зрозуміти потреби людини (в цьому випадку буде задіяно технології віртуальної реальності);
  • нові можливості для обробки колосального масиву даних та самонавчання завдяки штучному інтелекту (як наслідок — продуктивність праці зросте, ризики знизяться, і більше коштів можна буде заощадити);
  • некваліфіковану робочу силу замінять дрони, а затребувані будуть фахівці, що зможуть поєднати свою діяльність з передовими технологіями;
  • бетон і сталь зникнуть, будуть використовувати екоматеріали.

На основі цього дослідження можна припустити, що методи будівництва в майбутньому кардинально зміняться, вони будуть підлаштовуватися під виклики часу та потреби людей. І дійсно, для того, щоб сформувати орієнтовний вигляд квартири, ми повинні звернути увагу на сьогоднішні тенденції у світі. Зокрема:

  • зосередження інфраструктури навколо великих міст, їх переповнення приїжджим населенням;
  • як наслідок — будівництво все менших і менших за площею квартир;
  • сучасне покоління звикло харчуватися у відповідних для цього закладах, а не готувати вдома;
  • конкуренція постмодерного стилю з історичним;
  • бажання (чи необхідність) купувати все з часточкою “еко”.

Квартира майбутнього

квартира майбутнього

З вищеописаного можемо сміливо стверджувати: квартира майбутнього буде близько 10 кв м, без кухні або з мінімальними її проявами та без пральної машини (адже питання екології помножене на питання економіки вважатиме це неетичним).

Щодо стилю, то тут визначитися буде важко: хтось надаватиме перевагу сучасному, а хтось не буде готовий до стрімких змін і захоче повернутися в історичну добу хоча б у своїй квартирі, тож стиль вибере відповідний.

Проте кращу відповідь на ці питання дасть Британський фонд NHBC в дослідженні “Futurology: the new home in 2050”. Експерти кажуть:

  • багатоквартирні будинки будуть вертикальні;
  • відірваність від довкілля забудовники компенсовуватимуть внутрішньобудинковими садами, вертикальною рослинністю та зеленими дахами;
  • будинки будуть зорієнтовані на поглинання сонячної енергії (тенденція вже розвивається стрімкими темпами);
  • відбудеться вдосконалення дистанційної системи централізованого керування усіма процесами від електропостачання до опалення;
  • зʼявляться мікроквартири для молоді і будинки третього віку для людей старше 65 років;
  • житло буде адаптативним,клієнт може спроєктувати свою ідеальну квартиру або, за допомогою спеціальних меблевих модулів, змінить планування житла за дві секунди.

Ці та інші характеристики дають нам зрозуміти, що ринок нерухомості змінюється під потреби споживачів. Вони головні гравці і фактично за їхніми правилами грають будівельні компанії.

Тренди на ринку нерухомості 2022 року

Цьогоріч поступово набирає популярності як оренда, так і продаж смартквартир, а також таунхаусів.

В середньому ціни на смартквартири, приміром, стартують від 500 тисяч гривень (без ремонту) і від 1,5 млн грн (новобудова). За даними ОЛХ, таке житло можна орендувати приблизно за 600-700 грн на добу і від 6000 до 9000 на місяць. Звісно ціна залежить від декількох показників: наявності ремонту, оснащення, розташування.

Одним із трендів нерухомості є і таунхауси. Вони відносно дешевші та комфортніші, ніж багатоквартирні будинки.

Планування стандартне: на першому поверсі – вітальня, кухня і техприміщення, на другому — спальні кімнати, санвузол і балкон. Може бути також і третій поверх, який переважно використовують як зону для відпочинку або під техприміщення.

Ціни на таунхауси різняться залежно від розташування. Так, більшість їх саме у передмісті. Повʼязано це з вартістю землі в межах міста та й загалом концепцією таких будиночків.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×