Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

5 повсякденних звичок, які “вбивають” суглоби

Деякі захворювання суглобів розвиваються спонтанно, незалежно від способу життя. Але в основному на суглоби впливають поведінка людини, її звички і ставлення до власного здоров’я.

5 звичок, які наражають суглоби на небезпеку.

Переїдання

Переїдання призводить до появи зайвої ваги, а маса тіла безпосередньо пов’язана з ймовірністю ураження суглобів нижніх кінцівок. Чим більше людина важить, тим швидше зношуються суглоби під вантажем тіла.

Надмірна вага підвищує ризик розвитку остеоартрозу в два рази. Остеоартроз, або деформуючий артроз – дегенеративно-дистрофічне захворювання суглобів внаслідок ураження хрящової тканини суглобових поверхонь.

Кожні п’ять кілограмів ваги збільшують ризик розвитку артрозу (це дистрофічна зміна суглобового хряща незапального характеру) колінного суглоба на 36%, а зниження ваги на п’ять кілограмів призводить до зменшення ризику гонартрозу на 50%.

Ожиріння не тільки підвищує ймовірність виникнення хвороби, але і прискорює темпи її прогресування. Майже 70% пацієнтів, які потребують ендопротезування колінного суглоба, страждають ожирінням.

Сидіння навпочіпки або на колінах

Ці пози призводять до поступового зношування колінного суглоба і збільшення ризику розвитку гонартрозу в два рази.

Китайські вчені з’ясували, що у 40% чоловіків і 68% жінок, які сидять навпочіпки не менше однієї години в день, до 60 років розвивається артроз в суглобі між стегновою кісткою і надколінком.

Тривале стояння або підйом

Люди, які довго і регулярно стоять або піднімаються по сходах, піддаються підвищеному ризику розвитку артрозу кульшового суглоба і ураження тазостегнових суглобів.

Хоча ходьба вгору корисна для серцево-судинної системи, такі рухи все ж не є природними. Минуло занадто мало часу з тих пір, як люди побудували перші багатоповерхові будинки і почали переміщатися по сходах вгору. Тому тазостегнові суглоби до таких навантажень поки не адаптовані.

Якщо ваша робота пов’язана з довгим стоянням, намагайтеся сідати при кожному зручному випадку. Це не означає, що стояти взагалі не можна, мова йде про щоденне багатогодинне стояння.

Куріння

Люди, які курять піддаються ризику багатьох захворювань. До ураження суглобів може призводити системний червоний вовчак (запальне захворювання, пов’язане з виникненням антитіл і імунних комплексів, що вражають власні тканини організму), ревматоїдний артрит, системна склеродермія (аутоімунне захворювання сполучної тканини, яке вражає шкіру, судини, опорно-руховий апарат і внутрішні органи), псоріаз.

Значення має не тільки сам факт куріння, але і кількість сигарет в день. Чим їх більше – тим вище ризик аутоімунного ураження суглобів.

Ризик зростає при поганій спадковості. Якщо у ваших родичів був діагностований ревматоїдний артрит, то у вас ймовірність захворювання в разі куріння зростає в 7,5 разів. Якщо схильності немає, шкідлива звичка все одно підвищує ризик патології в 2,4 рази.

Деякі види спорту

Для нормальної роботи серця, підтримки імунітету, загального самопочуття і психічного здоров’я спорт корисний. Але будь-який спорт збільшує ймовірність травм і пошкодження суглобів. Руйнування суглобів через навантаження і повторюваних пошкоджень відбувається у професійних тенісистів, легкоатлетів, футболістів, баскетболістів.

Як показують численні дослідження, помірні спортивні навантаження, в тому числі біг, не призводять до зношування суглобів. Деякі дослідження вказують на частий розвиток поперекового остеохондрозу і ураження гомілковостопного суглоба у бігунів, але доказів все ще недостатньо, щоб робити однозначні висновки.

Про це НСН дізнався з повідомлення ukrhealth.net.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×