Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Курс доллара в Україні має становити 9,93 гривні – індекс БігМака

Курс доллара в Україні має становити 9,93 гривні – індекс БігМака

Видання The Economist опублікували нові дані рейтингу світових валют – індекс БігМака. Згідно із рейтингом, вартість гривні недооцінена на 61,3%.

У США БігМак коштує 5,74 долара, а в Україні – 57 гривень. Тож справедливий курс української валюти повинен становити 9,93 гривні за один американський долар.

На початку 2019 року за індексом БігМака українська валюта була недооцінена на 65,2%.

Реальний курс євро за індексом БігМака має становити в Україні 13,97 гривні за одне євро. За даними The Economist, відносно євро українська валюта є недооціненою на 51%.

Курс доллара в Україні має становити 9,93 гривні – індекс БігМака

Індекс БігМака або «Бутербродний» курс – це винахід видання The Economist, яке визначає, скільки повинен коштувати бутерброд БігМак від McDonald's у тій чи іншій країні, враховуючи курс її національної валюти. Щорічний індекс БігМака The Economist складає з 1986 року. Експерти журналу вважають, що цей індекс найнаочніше оцінює купівельну спроможність різних валют за допомогою вартості бутерброду завдяки двом причинам: McDonald's присутній у більшості країн світу, а сам БігМак містить достатню кількість продовольчих компонентів (хліб, м'ясо та овочі), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства. The Economist вважає, що співвідношення вартості продукту в різних країнах є більш-менш еквівалентною співвідношенню курсів їхніх валют.

Але деякі економісти негативно ставляться до оцінки валют за допомогою бургера, мотивуючи свою критику тим, що ціна їжі залежить від вартості товарів, оренди та інших ціноутворюючих факторів, а в індексі БігМака такі нюанси не відбиті. Крім того, індекс показує ситуацію не в економіці в цілому, а лише на споживчому ринку.

Тож індекс БігМака не позиціонується як точний показник валютного перекосу. Однак, він став світовим стандартом і включений в кілька підручників з економіки, а також є предметом не менш ніж 20 академічних досліджень.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×