Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Зарубіжне кіно в СРСР – 10 найулюбленіших фільмів

Радянські фільми показували глядачеві те, що йому і так було знайоме — побут і робочі будні, знайомі «декорації» і види. А ось зарубіжне кіно в СРСР було справжнім ковтком свіжого повітря. Там були нові актори, незнайомі краєвиди, зовсім інше життя.

Дозволені до показу були далеко не всі іноземні фільми. Деякі виходили з купюрами або на кілька років пізніше, ніж в оригінальному прокаті. І все ж радянські глядачі дивилися їх із задоволенням. Ось які картини лідирували в прокаті.

10. Чотири мушкетери (Франція, 1974)

реж. Річард Лестер

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

У Радянському Союзі роман Олександра Дюма про пригоди бравих гвардійців “Три мушкетери”” просто обожнювали і видавали величезними тиражами. Тому не дивно, що французьку комедійну екранізацію в СРСР подивилися 56,6 мільйонів чоловік. До речі, на радянський екран фільм вийшов із затримкою в чотири роки — у тому ж 1978 році в СРСР зняли і свою телеверсію роману, і фільм став по-справжньому культовим.

9. Месник (Індія, 1976)

реж. Прамод Чакраворти

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

В СРСР Боллівуд був неймовірно популярний, і у багатьох фільмів були чималі касові збори. Кіно з дружньої Індії було ідеологічно нейтральним і безпечним — його активно показували в країні рад.

Бойовик «Месник» провалився в індійському прокаті, однак в СРСР став справжнім хітом. Він вийшов на радянський екран в 1978 році, і його подивилися 60 мільйонів чоловік. Актор Ріші Капур, який зіграв головну роль, вже був знайомий радянському глядачеві за мелодрамою «Боббі» (1973), а в 1980-х його і зовсім запросили знятися в радянсько-індійському фільмі «Чорний принц Аджуба».

8. Танцюрист диско (Індія, 1983)

реж. Баббар Субхаш

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

Ця індійська музична мелодрама про вуличного співака вийшла на радянський екран в 1984 і справила справжній фурор. Її подивився 60,9 мільйон чоловік, втім, багато хто потім переглядали фільм не раз. Секрет успіху — танці, пісні, екзотичні пейзажі і вбрання — і звичайно, сюжет, якому можна співпереживати. Правда, деякі сцени танців в радянському прокаті вкоротили.

Пісню Jimmy Jimmy Aaja радянські жителі знали мало не напам’ять, а актор Митхун Чакраборті, який зіграв танцюриста диско, став народним героєм (і не раз приїжджав потім до СРСР і Росії).

7. Біле плаття (Єгипет, 1973)

реж. Хасан Рамзі

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

Жоден інший фільм єгипетського кінематографа не потрапив навіть у топ-50 рейтингу радянського прокату. Однак радянського глядача підкорила історія єгипетської попелюшки. Це мелодрама про бідну продавщицю і сина мільйонера, які таємно одружилися, знаючи, що не отримають схвалення багатого батька. В СРСР, мабуть, визнали фільм класово правильним — від багатих одні проблеми. У 1976 році фільм вийшов на радянський екран і його подивився 61 мільйон глядачів. «Біла сукня» випередила навіть черговий індійський фільм — «Зіта і Гіта», який вийшов у тому ж році (який, втім, теж увійшов у топ-20 найбільш касово успішних в радянському прокаті).

6. Боббі (Індія, 1973)

реж. Радж Капур

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

Ми вже згадували, що актор Ріші Капур з «Месника» полюбився радянським глядачам з цього фільму. Це мелодрама про індійських Ромео і Джульєтту. Батьки належать до різних каст — вона дочка заможних людей, а він — син рибалки, і до того ж вони різних віросповідань. Любовні переживання і класова нерівність в СРСР припали до смаку. Фільм вийшов на радянський екран в 1975 і його подивилося 62,6 мільйонів чоловік.

5. Спартак (США, 1960)

реж. Стенлі Кубрик

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

Очолив повстання рабів, гладіатор Спартак був для радянських людей улюбленим героєм, а роман Рафаелло Джованьоли у СРСР видавали великими тиражами. У 1956 році на сцені Ленінградського театру опери та балету (нині Маріїнський театр) з великим успіхом вийшов балет «Спартак» Арама Хачатуряна за романом Джованьоли. Більше того, назву «Спартак» мало популярне в країні спортивне товариство і футбольна команда Москви.

Американський історичний фільм про Спартака вийшов на радянський екран з семирічною затримкою — в 1967 році і його подивилося 63 мільйони чоловік. Це рідкісний випадок, коли голлівудське кіно взагалі пропустили в радянський прокат, але тут особливий випадок — класова боротьба пригноблених рабів. До речі, режисер Стенлі Кубрик говорив, що в роботі надихався фільмом «Олександр Невський» радянського режисера Сергія Ейзенштейна.

4. Золото Маккенни (США, 1969)

реж. Дж. Лі Томпсон

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

В СРСР американські вестерни були не в особливій пошані — і під час Холодної війни тут придумали свої, червоні «вестерны». У чомусь вони були схожі на свій західний, тільки замість пустель дикого Заходу тут була Середня Азія. Каньйони південних штатів, захоплюючий пригодницький сюжет і любовна лінія (якої у вестернах зазвичай не було) — все це страшенно сподобалось радянському глядачеві. В 1974 році фільм вийшов на екрани СРСР і його подивилося 63 мільйони чоловік.

До речі, в 1973 році на екран вийшов радянський вестерн — екранізація популярного в СРСР роману Майн Ріда «Вершник без голови», декорації Техасу знімали на півдні Росії і в Криму. Критикам, втім, не сподобалося, що радянські актори виглядали «занадто американцями».

3. Бродяга (Індія, 1951)

реж. Радж Капур

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

Фільм розповідає зворушливу історію Раджа, який народився в нетрях і був змушений стати злодієм. В душі він зовсім не такий і його мучить совість (до того ж у нього багатий батько). Під кінець Раджа відправляють на каторгу, а його кохана обіцяє дочекатися його — прямо як Сонечка Мармеладова в «Злочині і покаранні» або як дружина декабриста. Загалом, чинок радянськими людьми схвалюваний.

«Бродяга» — одна з перших індійських мелодрам, яка підкорили радянського глядача, вийшла в СРСР в 1954 році. Фільм подивилося 63,7 мільйонів чоловік і після нього режисера і актора, який зіграв головну роль, Раджа Капура в Радянському Союзі називали «товариш Бродяга». До речі, це саме він пізніше зніме фільм «Боббі», де зіграє його син Ріші Капур.

2. Чудова сімка (США, 1960)

реж. Джон Стерджес

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

Як ми вже говорили, американські вестерни рідко потрапляли в радянський прокат. Однак «Чудова сімка» стала щасливою випадковістю. Фільм попався на очі самому тодішньому генсеку Микиті Хрущову. Він покритикував його за те, що там занадто багато б’ють один одного в обличчя, проте, в прокат пропустив. Можливо, вирішальну роль у цьому в прямому і переносному сенсі зіграв актор Юл Бріннер, який народився у Владивостоці (правда, пізніше емігрував). Його Хрущов назвав «видатним чоловіком». Крім того, його герой Кріс Адамс заступився за бідних знедолених селян. Це дуже по-радянськи.

У радянському кінопрокаті фільм вийшов вже через рік після американської прем’єри. І дивилося його 67 мільйонів радянських глядачів.

1. Єсенія (Мексика, 1971)

реж. Альфредо Б. Кревенна

Зарубіжне кіно в СРСР - 10 найулюбленіших фільмів

Мабуть, самий несподіваний лідер радянського прокату. Причому мексиканська мелодрама «Єсенія» стала справжнім рекордсменом — у 1975 році, коли вона вийшла, її подивився 91,4 мільйон чоловік! Вона випередила навіть самі касові радянські фільми — оскароносний «Москва сльозам не вірить» і лідер прокату бойовик «Пірати XX століття».

Це фільм про циганку, яка виявляється насправді народженою в знатній сім’ї. У критиків є різні припущення, чому фільм так сподобався радянському глядачеві. Тут і близька російській людині циганська тема, яка була вже романтизована у фільмі «Табір іде в небо», тут і неймовірно закручений сімейна (з соціальною нерівністю), і звичайно, красива любовна лінія. «Єсенія» визначила майбутню багаторічну любов радянських і російських глядачів до мексиканських і бразильських серіалів.

Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті mixnews.lv

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×