Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

У 2022 році одній категорії громадян підвищать пенсії – їх виплачуватимуть довічно

Одній категорії українців, які у 2022 році вийдуть на заслужений відпочинок, підвищать пенсії. Їх виплачуватимуть щомісячно та довічно

Жінкам, які виходять на пенсію у 2022 році, підвищать пенсії. Підвищену пенсію вони отримуватимуть постійно. Таке рішення ухвалив уряд восени минулого року. Таким чином, жінкам прагнуть хоча б частково компенсувати пізніший вихід на пенсію. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

В Україні 2021 року завершився десятирічний етап пенсійної реформи. Протягом цього періоду жінкам поступово збільшували пенсійний вік від 55 до 60 років. Підвищення пенсійного віку розпочалося у 2011 році. Щороку жінкам додавали один рік до пенсійного віку. Таким чином, поступово жінкам зрівняли пенсійний вік із чоловіками. Тепер для всіх він дорівнює 60 рокам.

У 2022 році одній категорії громадян підвищать пенсії – їх виплачуватимуть довічно

Як розраховуватимуть розмір компенсації

Починаючи з жовтня 2011 року жінкам стали доплачувати компенсацію за пізніший вихід на пенсію. Розмір цієї компенсації обчислювався виходячи з пенсії, нарахованої їм за віком. За кожні 6 місяців “простроченого” виходу на пенсію було призначено доплату у розмірі 2,5% від розміру нарахованої пенсії. Найбільшу доплату (у розмірі 25%) отримали жінки 1961 року народження, які вийшли на пенсію минулого року у 60 років.

2021 року перехід на новий пенсійний вік для жінок завершився. А разом із ним завершилися і доплати, визначені законом у 2011 році. Саме тому восени минулого року уряд подбав про те, щоб жінки, які народилися у 1962 році та виходять на пенсію у 2022, і вже не підпадають під дію цього закону, також отримали компенсацію за пізніший вихід на пенсію. Така компенсація їм призначена у розмірі 9% від нарахованої пенсії.

Тобто якщо, наприклад, їм нарахують пенсію у розмірі 3000 гривень, то фактично вони щомісячно отримуватимуть 3270 гривень.

При цьому слід зазначити, що розмір компенсації залежить від того, коли жінка звернулася за пенсією, а від дати її народження. Якщо жінка, народжена, наприклад, у грудні 1961 року, звернеться за пенсією у січні 2022 року, їй призначать доплату до пенсії у розмірі 25%, а не 9.

Подвійний стаж до пенсії можуть зарахувати деякі категорії українців

Читайте нас в google-новостях

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×