Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Індексація зарплати українців – коли і як здійснюється

У зв’язку з урахуванням зростання споживчих цін індексація зарплати повинна проводитись регулярно

Її не проводять лише в ті місяці, коли працівникам підвищують посадовий оклад. При цьому індексується не вся зарплата, а лише її частина. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

Індексація зарплати провадиться заради того, щоб хоча б частково компенсувати працюючим громадянам зростання споживчих цін. У різні місяці вона може бути різною, оскільки і темпи зростання цін також різні. Проте, є загальні правила нарахування індексації зарплати.

Індексація зарплати українців – коли і як здійснюється

Ці правила такі:

  • У місяці, в якому працівнику підвищують оклад або тарифну ставку, індекс споживчих цін (ІСЦ) приймають за одиницю або 100%. Його приймають за вихідний (базовий) місяць. Таким чином, ІСЦ нараховується в місяці, які йдуть за вихідним.
  • Зарплата індексується лише у межах прожиткового мінімуму для осіб працездатного віку. Та частина зарплати, яка перевищує цей прожитковий мінімум, не індексується.
  • У разі наступного підвищення посадового окладу (або тарифної ставки) за базовий вже приймається той місяць, у якому відбулося чергове підвищення. І вже цей місяць стає точкою відліку для індексації заробітної плати.
  • У місяці, в якому відбулося підвищення посадового окладу, індексація зарплати не проводиться, якщо розмір підвищення окладу виходить вище за цю індексацію.

Які податки із зарплат очікують українців у 2022 році

Зарплати чиновникам підвищать з 1 січня: які будуть оклади

У яких країнах українцям платять найбільше: умови та зарплати

Читайте нас в google-новостях

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×