Купити квартиру в Дніпрі

Війна в Україні 19 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

Війна в Україні 16 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

Повномасштабна війна в Україні 19 березня триває 24-ту добу. Оперативну інформацію станом на ранок цього дня і на кінець минулої доби НСН надає, посилаючись на Генштаб Збройних Сил України.

Розпочалася двадцять четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройні Сили України та інші підрозділи Сил оборони продовжували завдавати удари по угрупованнях військ ворога, який намагався утримати захоплені рубежі.

Зенітними ракетними військами та винищувальною авіацією України було уражено 12 повітряних цілей ворога – 2 літаки, 3 вертольоти, 3 БПЛА та 4 крилаті ракети.

Також, протягом доби, українські захисники та захисниці знищили кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області, втрати ворога наразі уточнюються. Крім того, внаслідок нанесення вогневого ураження по противнику, знищено командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу збройних сил російської федерації генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева.

Війна в Україні 19 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

 

Виходячи з того, що ворогу завдано великих втрат в особовому складі, існує ймовірність, що військово-політичним керівництвом російської федерації буде прийнято рішення внесення змін до існуючого законодавства та розпочато відкриту мобілізацію для продовження затяжної, виснажливої війни. З метою виправдання таких дій, не виключається здійснення низки провокацій на території російської федерації із загибеллю мирного населення, як це було зроблено перед початком другої чеченської кампанії. Це надасть можливість провладній верхівці ухвалити рішення щодо оголошення воєнного стану та тотальної мобілізації громадян.

З території України продовжують доправляти загиблих та поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації та росгвардії. Так, у місті Гомель для прийому і лікування поранених окупантів залучені усі медичні заклади, що мають хірургічні відділення. Хірурги працюють цілодобово, усі планові операції білоруських громадян або відмінено, або перенесено на невизначений термін. Фіксується великий відсоток смертності серед важкопоранених російських загарбників.

Ворог продовжує нести суттєві втрати. Має проблеми з логістичним забезпеченням підрозділів. Низький рівень морально-психологічного стану особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні проти України.

Війна в Україні 19 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

Ситуація станом на кінець минулої доби

Російські окупаційні війська вели стратегічну наступальну операцію проти України. Головні завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, оточення Києва, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані.

Частково окупанти досягли успіху у Донецькому операційному районі – тимчасово позбавили Україну виходу до Азовського моря. На підступах до Миколаєва ворог був зупинений спільними діями підрозділів Сил оборони.

Війна в Україні 19 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

Невдачі у просуванні військ в ході наземної операції ворог намагався компенсувати нанесенням ракетно-бомбових ударів із застосуванням як високоточної зброї, так і бомбардуванням боєприпасами невибіркової дії. Загарбники знищують інфраструктуру міст, руйнуюють густонаселені райони з метою залякування мирного населення України та схилення воєнно-політичного керівництва нашої Держави до перемовин на умовах ворога.

Тільки протягом поточної доби противником нанесено 4 ракетних удари (14 ракет) та здійснено понад 40 авіаційних нальотів.

  • На Волинському напрямку обстановка істотно не змінилася.
  • На Поліському напрямку ворог намагався утримати раніше захоплені рубежі на річці Ірпінь. Активних наступальних дій окупанти не здійснювали. Противник вимушений перейти до оборони на невигідних рубежах та позиціях, намагався перегрупувати залишки сил, а також налагодити логістичне забезпечення. Не полишав спроб відновлення просування в бік Києва. Вів повітряну розвідку із застосуванням БПЛА.
  • На Сіверському напрямку змін у складі угрупування військ противника та характері його дій не відбулося. Окупанти продовжували частково блокувати місто Чернігів, обстрілюючи артилерією цивільні квартали міста. Для ведення розвідки та корегування вогню активно застосовував БПЛА.
  • На Слобожанському напрямку характер дій противника суттєвих змін не зазнав. Продовжувалися спроби блокування міст Суми та Харкова, а також намагання відновити наступ у напрямку Покровська. Окупанти посилили угруповання за рахунок введення з території російської федерації двох підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного військового округу.
  • На Луганському напрямку загарбники здійснювали спроби встановлення контролю над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, а також блокування Сєверодонецька.
  • В районі Рубіжного ворог закріпився на західних та північно-західних околицях міста, робив невдалі спроби здійснити вихід до південної частини міста. Тривали бої за місто Попасна.
  • На Донецькому напрямку окупаційні війська вели бойові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьке, Кримське, Авдіївка, Тарамчук. Тривала блокада та спроби штурму міста-героя Маріуполя.
  • На Південнобузькому напрямку угруповання російських окупаційних військ здійснювало заходи щодо інженерного обладнання позицій, налаштування системи логістичного забезпечення. Ворог не полишав спроб здійснити передислокацію окремих підрозділів на Миколаївському на Криворізькому напрямках.
  • Збройні Сили України стримували противника та здійснювали контрнаступальні дії у визначених операційних районах. Завдавали артилерійських та ракетно-бомбових ударів по угрупуванням військ та колонах техніки.

Війна в Україні 19 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

Війна в Україні 18 березня: оперативна інформація від Генштабу

Війна в Україні 17 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

Війна в Україні 16 березня: оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×