Купити квартиру в Дніпрі

В Україні запровадили надзвичайний стан з 24 лютого: що він передбачає

В Україні запровадили надзвичайний стан з опівночі 24 лютого: що він передбачає

В Україні запровадили надзвичайний стан. Особливий режим починає діяти з 00:01 24 лютого. Відповідний указ президента України схвалила Верховна Рада 335 голосами, передає НСН, посилаючись на пряму трансляцію позачергового засідання парламенту, яке відбулося 23 лютого пізно увечері.

Перед тим, як зібратися на позачергове засідання, депутати довго радилися і дискутували.

В результат, за словами народного депутата від Голосу Ярослав Железняк, указ президента Володимира Зеленського про запровадження надзвичайного стану в Україні оновили, прибравши звідти спірні пункти.

У своєму Telegram-каналі нардеп опублікував фото оновленого указу та заявив, що з нього виключили всі спірні пункти, крім пункту про заборону на виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів.

23 лютого на сайті Верховної Ради з’явився указ президента щодо запровадження надзвичайного стану в Україні з опівночі 24 лютого. Увечері голови фракцій підписали лист про зміни до указу і направили його Зеленському.

За словами нардепа від Євросолідарності Олексія Гончаренка, нардепи пропонували прибрати пункти про огляд житла громадян, про обмеження діяльності телебачення, обмеження пересування Україною, змінити пункт про можливу заборону партій «на ті, що просувають ідеологію агресора».

Пізніше Гончаренко повідомив, що Зеленський врахував в указі «все, що запропонувала Рада».

В Україні ввели надзвичайний стан: що він передбачає

Схвалений указ передбачає такі заходи:

  • особливий режим вʼїзду-виїзду (за потреби);
  • обмеження у пересуванні транспорту та можливий його огляд (за потреби);
  • посилення охорони громадського порядку та обʼєктів критичної інфраструктури;
  • заборону на проведення масових заходів, крім тих, заборонити які може тільки суд (за потреби);
  • заборону страйків;
  • можливість евакуації людей з місць, небезпечних для проживання;
  • можливість оголошення комендантської години (за потреби);
  • перевірку документів, а в окремих випадках — перевірку особистих речей, транспорту, багажу та вантажів;
  • заборону призовникам, військовозобовʼязаним та резервістам змінювати місце проживання без відома територіального центру комплектування, управління СБУ, або підрозділу Служби зовнішньої розвідки;
  • заборону на виготовлення і поширення матеріалів, які можуть дестабілізувати ситуацію в суспільстві;
  • особливі правила користування зʼязком та передачі інформації через компʼютерні мережі (за потреби).

Увага! За словами нардепів, більшість пунктів будуть застосовуватися виключно у разі необхідності. Депутати стверджують, що життя пересічних громадян під час режиму НС практично не зміниться. А держава отримає змогу попередити небажані події і ефективно підготуватися до можливих повномасштабних бойових дій.

Раніше секретар РНБО Данилов говорив, що місцева влада може на власний розсуд корегувати обмеження. Режим надзвичайного стану в Україні адаптивний – він залежать від ситуації в конкретному регіоні.

Надзвичайний стан запровадили на 30 днів в усіх областях України, крім Донецької та Луганської (там вже діє особливий правовий режим). НС запроваджується указом президента після затвердження Верховною Радою. НС можуть продовжити не більш ніж на 30 діб.

Нагадаємо, 23 лютого Рада нацбезпеки та оборони звернулася до Верховної Ради із закликом запровадити надзвичайний стан на всій території України, крім Луганської і Донецької областей. У СБУ заявили, що таке рішення є «необхідним і виваженим», а запровадження НС не означає, що життя громадян ускладниться.

По всій території України, крім двох областей, буде введений надзвичайний стан (відео)

За яких умов в Україні введуть воєнний стан — відповідь Зеленського

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×