Купити квартиру в Дніпрі

Стало відомо, скільки українців хочуть вибори під час війни і кого прагнуть переобрати

Стало відомо, скільки українців хочуть вибори під час війни і кого прагнуть переобрати

Стало відомо, скільки українців хочуть вибори під час війни, а скільки вважають, що їх слід проводити лише після перемоги. Також соціологи дізналися, кого саме громадяни прагнуть переобрати в першу чергу.

Оприлюднено результати дослідження на тему “Оцінка громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інституцій (жовтень 2024 року)”, проведеного соціологічною компанією Active Group на замовлення БО “Фонд досліджень майбутнього”.

Результати представили 22 жовтня у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна“, передають «Новини України – НСН».

У прес-конференції взяли участь засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко, директор БО “Фонд досліджень майбутнього” Роман Ярошенко, а також політичні експерти Тарас Загородній, Євген Магда та Олег Постернак.

Скільки українців допускають вибори під час війни

В цілому 51,0% опитаних вважають, що вибори можуть бути проведені фактично під час війни, але за тих чи інших умов.

Серед інших респондентам було поставлено запитання “За яких умов можна проводити вибори в Україні?” з варіантами умов. 23,6% опитаних вважають, що вибори необхідно проводити за будь-яких умов і якомога швидше. Не змогли визначитись з відповіддю 8,3% респондентів. На думку 40,7% респондентів, вибори можливі лише після остаточної перемоги.

Інфографіка: activegroup.com.ua

Інфографіка: activegroup.com.ua

Кого прагнуть переобрати українці

На запитання “Які органи влади слід переобрати найближчим часом?” більшість опитаних відповіла, що це Верховна Рада (73,2%). Друге та третє місця посідають вибори місцевих рад (47,3%) та місцевих голів (46,9%). 43,4% респондентів вважають, що найближчим часом необхідно переобрати президента України.

Політолог Тарас Загородній наголошує на тому, що від дослідження до дослідження в Україні спостерігається зростання суспільного запиту на вибори. Це спричинено занадто високим рівнем корупції, занепадом економіки, підвищенням податків, соціальною несправедливістю та проблемами мобілізації.

“З лютого 2024 року цей запит зріс майже в півтора рази і буде зростати надалі, оскільки громадяни розуміють, що це легальний механізм зміни влади. Тож якщо влада не буде вирішувати проблеми, то зростатиме запит на вибори”, – заявив експерт

Успіхи та проблеми в Україні, оцінка роботи органів влади та вищих посадовців

На думку респондентів, до п’яти найбільших успіхів України з початку повномасштабного вторгнення увійшли залучення міжнародної економічної допомоги (рейтинг 41,5%), організація оборони України (34,8%), залучення міжнародної військової допомоги (34,4%), боротьба з ворожою пропагандою (29,2%) та об’єднання суспільства в підтримку захисників країни (28,5%).

Серед п’яти найбільш актуальних проблем України респонденти назвали боротьбу з корупцією (79,2%), організацію оборони України (35,4%), підтримку економіки України (33,4%), проведення мобілізації (21,1%) та боротьбу з ворожою пропагандою (15,3%).

Євген Магда звернув увагу на те, що для українців проблема корупції вийшла на перший рівень, затінивши собою навіть війну.

«Воно й не дивно – варто поглянути на величезний потік корупційних скандалів на різних щаблях та в різних структурах. Прикладів дуже багато – постійні інциденти з ТЦК, скандал з хмельницькими прокурорами та багато іншого. Це і є те, що турбує людей в першу чергу», – зазначив експерт

Позитивний та негативний рейтинг державних діячів та державних структур

Респондентам було поставлено два запитання з однаковим набором прізвищ – «Хто більше зробив для досягнення успіхів України?» та «Хто несе найбільшу відповідальність за проблеми в Україні?»

Найбільш позитивно респонденти оцінили діяльність Кирила Буданова (43,8%), Василя Малюка (22,3%) та Олександра Сирського (19,5%).

Найбільш негативні оцінки отримали Андрій Єрмак (51,9%) та Денис Шмигаль (33,2%).

Респондентам також було поставлено запитання: «Відсторонення (звільнення) кого з зазначених Вами осіб допоможе вирішити проблеми?»

Лідирує в рейтингу щодо відставки Андрій Єрмак (43,5% опитаних). Друге місце посідає Данило Гетманцев (18,9%).

Найменші рейтинги щодо звільнення мають Михайло Федоров (2,4%) та Кирило Буданов (3,4%).

На думку Олега Постернака, високий негативний рейтинг Андрія Єрмака пов’язаний з тим, що протягом останніх років Офіс Президента перебрав на себе багато непритаманних йому державних функцій. Це викликає невдоволення в багатьох громадян – в їхніх очах більшість негативних процесів в Україні асоціюються саме з діяльністю Єрмака. Також експерт зазначає, що значну роль у зниженні рівня симпатії до багатьох державних діячів відіграли численні корупційні та медійні скандали за участі представників діючої влади, а також втрата популярності провладним телемарафоном «Єдині новини» – зараз більшість українців отримують інформацію з альтернативних джерел (онлайн-ЗМІ, соціальних мереж тощо).

Серед державних органів та служб найбільшу довіру отримали Збройні сили України (57,3%), Головне управління розвідки (39,2%) та Служба безпеки України (26,8%).

Найбільшу недовіру серед респондентів мають Кабінет Міністрів України (62,0%), Офіс Президента України (56,1%) та Міністерство внутрішніх справ (44,3%).

Довідково

Дослідження здійснено компанією Active Group за допомогою онлайн-панелі SunFlower Sociology із застосуванням методу самозаповнення анкет. Аудиторія – громадяни України віком 18 та більше років. Вибірка: 2000 анкет (репрезентативна за віком, статтю і регіоном України). Період збору даних: 17–20 жовтня 2024 року.

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу