Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]”Это катастрофа”: большинство сериалов на украинских телеканалах показывают на русском языке[:ua]”Це катастрофа”: більшість серіалів на українських телеканалах показують російською мовою[:]

[:ru]Две трети всех сериалов на крупнейших украинских телеканалах показывают на русском языке. У языкового омбудсмена назвали такую ситуацию «катастрофой».

Об этом сообщила пресс-служба уполномоченного по защите украинского языка Тараса Кременя, передает Громадское, информирует НСН.

Так, его секретариат провел в течение недели (с 01.06.2021 по 07.06.2021 года) мониторинг пяти самых рейтинговых телевизионных каналов: «1+1», «Интер», «Украина», «СТБ» и ICTV.

Обнаружили, что от общего количества телесериалов на исследуемых телеканалах менее половины из них демонстрируются на украинском языке (из 43 сериалов лишь 14 изготовлены, дублированы или озвучены на украинском языке, остальные 29 — на русском).

«В разрезе данных по каждому из телеканалов, ситуация выглядит еще хуже. Так, например, на телеканалах “Интер” и “1+1” транслируется только по 1 телесериалу на украинском языке, на телеканале “Украина” их только 2»,отмечают у языкового омбудсмена.

Там назвали такую ситуацию «катастрофой». Говорят, что провели анализ перед вступлением в действие нормы языкового закона (с 16 июля) об обязательности трансляции фильмов и сериалов на телевидении на украинском.

«Поэтому мы должны всеми возможными средствами защитить право десятков миллионов наших граждан смотреть фильмы на украинском телевидении на государственном языке и остановить попытки пророссийских сил отсрочить или отменить статью 23 Закона Украины “Об обеспечении функционирования украинского языка как государственного”»,говорит Тарас Креминь.

[:ru]"Это катастрофа": большинство сериалов на украинских телеканалах показывают на русском языке[:ua]"Це катастрофа": більшість серіалів на українських телеканалах показують російською мовою[:]

14 июня он заявил, что на заседании Комитета ВР по вопросам гуманитарной и информационной политики отдельные народные депутаты попытаются внести в прошлогодний законопроект о независимости Нацсовета Украины по вопросам телевидения и радиовещания (№ 4107) поправки и полностью отменить обязательность украинского языка в фильмах и телесериалах на телевидении с 16 июля этого года.

В январе 2020 года в Украине вступила в силу статья 30 Закона Украины «Об обеспечении функционирования украинского языка как государственного», по которой вся сфера обслуживания должна перейти на украинский.[:ua]Дві третини усіх серіалів на провідних українських телеканалах демонструють російською мовою. У мовного омбудсмена назвали таку ситуацію «катастрофою».

Про це повідомила пресслужба уповноваженого із захисту української мови Тараса Кременя, передає Громадське, інформує НСН.

Так, його секретаріат провів упродовж тижня (з 01.06.2021 по 07.06.2021 року) моніторинг п’яти найбільш рейтингових телевізійних каналів: «1+1», «Інтер», «Україна», «СТБ» та ICTV.

Виявили, що від загальної кількості телесеріалів на досліджуваних телеканалах менше половини з них демонструються українською мовою (із 43 серіалів лише 14 виготовлені, дубльовані або озвучені українською мовою, інші 29 — російською).

«У розрізі даних по кожному із телеканалів, ситуація виглядає ще гіршою. Так, наприклад, на телеканалах “Інтер” та “1+1” транслюється лише по 1 телесеріалу українською мовою, на телеканалі “Україна” їх лише 2»,наголошують у мовного омбудсмена.

Там назвали таку ситуацію «катастрофою». Кажуть, що провели аналіз перед вступом у дію норми мовного закону (з 16 липня) про обов’язковість трансляції фільмі та серіалів на телебаченні українською.

«Тому маємо усіма можливими засобами захистити право десятків мільйонів наших громадян дивитися фільми на українському телебаченні державною мовою та зупинити спроби проросійських сил відстрочити чи скасувати статтю 23 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”»,каже Тарас Кремінь.

[:ru]"Это катастрофа": большинство сериалов на украинских телеканалах показывают на русском языке[:ua]"Це катастрофа": більшість серіалів на українських телеканалах показують російською мовою[:]

14 червня він заявив, що на засіданні Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики окремі народні депутати спробують внести до минулорічного законопроєкту про незалежність Нацради України з питань телебачення і радіомовлення (№4107) поправки та повністю скасувати обов’язковість української мови у фільмах та телесеріалах на телебачені із 16 липня цього року.

У січні 2020 року в Україні набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», за якою вся сфера обслуговування має перейти на українську.[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×