Купити квартиру в Дніпрі

Скільки українцям дозволено перебувати за кордоном, щоб не втратити виплати ВПО

Деякі українці можуть втратити виплати ВПО після поїздки за кордон. Все залежить від того, який період вони були відсутні в Україні.

Юристка Stron Legal Services Мар’яна Гавришко розповіла, на скільки днів можна виїжджати за територію України, щоб не втратити право на внутрішню фінансову допомогу, передає НСН з посиланням на РБК-Україна.

Із 1 серпня 2023 року були внесенні деякі зміни щодо виплат українцям зі статусом внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Відповідно до її заяви, з 1 серпня грошова допомога не надаватиметься переселенцям, які перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально.

За словами юриста, обґрунтованими причинами можуть вважатися:

  • службове відрядження чи стажування;
  • лікування або реабілітація;
  • догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини та інше.

“Такі нововведення зумовлені тим, що українці, які отримали статус ВПО, виїхали за кордон і додатково отримали прихисток від іноземної держави. Відповідно такі особи отримують матеріальну допомогу одразу від двох держав”, звертає увагу Мар’яна Гавришко.

Проте біженці, що виїхали за кордон, не можуть набувати прав внутрішньо переміщених осіб, оскільки обрали для себе форму не внутрішнього захисту, а зовнішнього.

“До того ж перша заступниця міністра соціальної політики заявила, що час та місце виїзду українців зі статусом ВПО фіксуються у спеціальному реєстрі. Тому період перебування переселенців контролюється державою та перевіряється. Отже, якщо час перебування за кордоном перевищує 30 днів поспіль без поважних на причин, виплати для українців, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, відтепер скасовується”, попереджає фахівець.

Виплати ВПО що робити, щоб не втратити допомогу у разі відсутності під час перевірки місця проживання

Раніше ми писали, що Благодійний фонд запускає нову програму допомоги ВПО у партнерстві з УВКБ ООН. В рамках проєкту здійснюватимуть виплати на оренду житла у Київській, Черкаській та Кіровоградській областях.

Допомога передбачає відшкодування вартості оренди житла родині впродовж 6 місяців.

Взяти участь у програмі можуть:

  • ті, хто проживає в МКП (місцях компактного проживання), які будуть розформовані;
  • особи, які перебувають під загрозою втрати теперішнього житла, або ж мають потребу переїхати ближче до місця роботи, місця навчання дітей тощо.

Ще новини України: Виплати ВПО у жовтні – чи будуть зміни щодо допомоги переселенцям

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×