Купити квартиру в Дніпрі

Депутати повернули собі низку надбавок до зарплати

Депутати повернули собі низку надбавок до зарплати

Оскільки Кабмін прибрав норму про надбавки членам уряду, депутати теж втратили низку надбавок: у Верховній Раді вирішили це виправити і ухвалили 15 лютого за скороченою процедурою як закон законопроект 7002, який стосується зарплати нардепів.

Авторами виступають Руслан Стефанчук, Олександр Корнієнко, Олена Кондратюк та інші.

Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті sud.ua.

Справа в тому, що згідно зі статтею 33 Закону «Про статус народного депутата» надбавки до посадового окладу народного депутата здійснюються у розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України. Також прописано, що народний депутат із питань матеріального та соціально-побутового забезпечення прирівнюється до членів Кабміну.

Проте 5 лютого 2020 року Кабмін ухвалив постанову №107 «Про внесення змін до постанови КМУ від 20 квітня 2016 р. №304». Змінами було встановлено новий порядок розрахунку посадового окладу членам Кабміну, а «старі» надбавки зовсім прибрали.

«Звертаємо увагу, що з прийняттям змін Прем’єр-міністру України, Першому віце-прем’єр-міністру України, віце-прем’єр-міністру України, міністрам, їх першим заступникам та заступникам, а також головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій не встановлюватимуться та не виплачуватимуться надбавка за вислугу років, надбавка за інтенсивність праці в розмірі до 100 відсотків посадового окладу та премії, що виплачувались відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи, і які граничними розмірами не обмежувались»,зазначає в своєму роз’ясненні до змін Міністерства економіки.

Таким чином, народні депутати втратили ті надбавки, які їм виплачували внаслідок прирівнювання до міністрів. Водночас у них залишилися доплати за науковий ступінь чи почесне звання.

Керівництво Верховної Ради вирішило виправити цю ситуацію.

Законопроект 7002 із вищезгаданої статті 33 Закону «Про статус народного депутата» прибирає норму, «відв’язуючи» нардепів щодо надбавок та соцзабезпечення від членів Кабміну.

І прописує її по-іншому:

«Народному депутату Верховної Ради України встановлюється заробітна плата, щомісячний розмір якої складається з посадового окладу, визначеного на основі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, залежно від посади, на яку народного депутата обрано у Верховній Раді України та її органах, а також надбавок, доплат до посадового окладу.

Народному депутату надаються надбавки, доплати до посадового окладу у розмірах, визначених законодавством. Комітетом, до компетенції якого входять питання статусу народних депутатів України, встановлюються народному депутату надбавки, доплати до посадового окладу та їх розміри», йдеться у законопроекті.

Таким чином, нардепи «поправили» ситуацію зі своїм фінансовим забезпеченням.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×