Купити квартиру в Дніпрі

Через податковий борг можна лишитися без майна: в яких випадках

податковий борг

Податковий борг свідомий або той, про який людина навіть не знає, може обернутися конфіскацією та продажем майна боржника.

Щоби точно переконатися, що нічого не винні державі, українцям слід час від часу заходити до електронного кабінету платника податків.

Про це пише today.ua, інформує НСН.

Через податковий борг доведеться поплатитися майном

Навіть якщо ви впевнені, що чисті перед бюджетом, краще переконатися в тому, що у вас відсутній податковий борг. Для цього потрібно періодично заходити до свого електронного кабінету платника податків.

Якщо ж борг таки утворився, то його краще, якнайшвидше погасити. В іншому випадку, можуть описати ваше майно, а потім і продати його в рахунок погашення боргу.

При цьому підприємці, що працюють на єдиному податку, які заборгували державі податки, ще можуть втратити статус спрощенця, що також для них буде великим фінансовим ударом.

податковий борг

Процес стягнення податкового боргу відбувається у кілька етапів

  • Якщо загальна сума боргів перед державою перевищила 1020 гривень, боржнику спрямовують податкову вимогу. При цьому він має право віддати у заставу за сплату боргу своє майно.
  • Далі слідує опис майна, що взяте в заставу. Боржнику слід пам’ятати, що до податкової застави може потрапити будь-яке майно, яке належить йому на правах власності. При цьому, звичайно, намагатимуться забрати найбільш ліквідне майно.
  • Боржнику дається 30 календарних днів з дати направлення податкової вимоги, щоби він сплатив борг до початку стягнення заставного майна.

Джерела податкового боргу можуть бути різними. Він може утворитися не через те, що підприємець не хоче платити податки. Буває, що просто податок помилково відправлено не туди, або ж за іншими платежами виходить переплата. У таких випадках потрібно звернутися із заявою, щоб помилково сплачені гроші перерахували на погашення податкового боргу.

Закон також передбачає у деяких випадках відстрочку щодо погашення податкового боргу. Однак у будь-якому випадку це не відбудеться автоматично. Боржник має активно взаємодіяти із податковими органами.

Що таке податковий борг та податкова вимога

Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений строк, та непогашеної пені.

Податкова вимога – це письмова вимога контролюючого органу до платника податку щодо погашення суми податкового боргу.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×