Купити квартиру в Дніпрі

Російські війська в Енергодарі: до чого може призвести захоплення ЗАЕС

Російські війська в Енергодарі: до чого може призвести захоплення ЗАЕС

Російські війська в Енергодарі – чого очікувати?

Тривожні новини із Запорізької області. 3 березня ввечері в Енергодар увірвалися російські війська, незважаючи на героїчний спротив територіальної оборони і місцевих мешканців. Окупанти відкрили стрільбу по беззбройним людям на блокпосту, а потім обстріляли багатоповерхівки і школу. Внаслідок обстрілів у місті відсутні вода і світло.

Про це НСН повідомляє, посилаючись на Телеграм-канал міського голови Енергодару Дмитра Орлова. За його словами, до міста увійшло приблизно 100 одиниць важкої броньованої техніки. Наразі триває бій.

Для України Енергодар — стратегічно важливе місто, адже там розташована найбільша в Європі та 3-я у світі Запорізька атомна електростанція. Її охороняє військова частина 3042.

Про те, які наслідки може мати для світу її пошкодження, пише видання Суспільне.

Російські війська в Енергодарі: до чого може призвести захоплення ЗАЕС

Яка є небезпека у випадку захоплення АЕС

В Україні працює два типи реакторів — ВВЕР 1000 та ВВЕР 440. В цих проєктах не враховували військові загрози, зокрема влучання бомби чи снаряду, розповів начальник відділу аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк. Та попри це самі енергоблоки мають кілька шарів захисту палива.

“Енергоблоки можуть витримати падіння літака до 10 тонн, якщо він буде падати під кутом від 10 до 45 градусів та швидкість у нього 215 м\с. В цьому випадку захисна оболонка не буде порушена”, — розповідає Гуменюк.

У разі суттєвого пошкодження реактора та оголення ядерного палива катастрофа буде співставною із Чорнобильською, додає експерт. А у випадку бомбардування найбільшої АЕС Європи може бути пошкоджений не один реактор. Наслідком такої аварії може бути суттєве забруднення не лише України, а й більшої частини Європи, пояснює Гуменюк: “Це буде гірше, ніж Чорнобиль, тому що Запорізька станція стоїть на березі Каховського водосховища, далі по Дніпру — Чорне море. Забруднена вода і все інше, Середземне і так далі. Тобто наслідки будуть для всіх погані”.

Також експерт виділяє й інші загрози у випадку захоплення АЕС:

  • Терористична. Окупанти можуть шантажувати Україну та світ, фактично використовуючи 6 реакторів та працівників як заручників.
  • Енергетична. 6 енергоблоків АЕС — це 6 Гігават електроенергії (близько 20% всієї електроенергії). Їх відключення може призвести до кризи енергосистеми та до можливих віялових відключень.
  • Втома персоналу. Як показує досвід захоплення Чорнобильської АЕС та зони відчуження, окупанти мають мізерні знання про радіаційну безпеку, каже Гуменюк. Військові РФ забороняють змінювати персонал АЕС. У випадку захоплення діючої станції втома може призвести до помилок під час можливої ліквідації аварії, яка в умовах військової агресії є доволі ймовірною, пояснює експерт.

Як реагує Україна

3 березня Міністерство енергетики, Державна інспекція ядерного регулювання та НАЕК “Енергоатом” звернулись до МАГАТЕ. Міжнародне агентство з атомної енергії просять звернутись до НАТО з вимогою закрити повітря над ядерними об’єктами України. А захоплення ЧАЕС та зони відчуження у зверненні назвали ядерним тероризмом.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, вже йде діалог із МАГАТЕ щодо реакції на військову агресію зі сторони Росії. Нині ж всі АЕС працюють стабільно.

Також міністр запевняє, що українська енергосистема міцна, адже від початку війни працює в ізоляції від енергосистем Росії та Білорусії.

“Ми в ізоляції з першого дня війни, незважаючи на ті обстріли і пошкодження, які відбуваються в енергосистемі. Стабільно працюємо. Сама ізоляція — це випробування для будь-якої енергосистеми, ми зараз не говоримо про умови. Ми все-таки розраховуємо на наше приєднання до енергосистеми ЄС”, — розповів Галущенко.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, у себе в твіттері повідомив, що МАГАТЕ засудила агресію РФ проти України та вимагає зупинити всі дії, які загрожують ядерній безпеці.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×