Купити квартиру в Дніпрі

Чи планують відновлювати Каховську ГЕС після деокупації – розповіли в “Укргідроенерго”

Чи планують відновлювати Каховську ГЕС після деокупації – розповіли в "Укргідроенерго"

В “Укргідроенерго” повідомили, чи планують відновлювати Каховську ГЕС після деокупації і скільки часу на це знадобиться.

Після руйнування станції уряд затвердив постанову про реалізацію експериментального проєкту будівництва Каховського гідровузла.

Гендиректор “Укргідроенерго” Ігор Сирота переконаний, що Україна зможе відбудувати Каховську ГЕС після деокупації. Про це інформують “Новини України – НСН”.

За його словами, вона буде потужнішою, адже раніше були плани побудувати поруч із Каховською ГЕС ще одну станцію – ГЕС-2.

Нині в планах – одна станція з потужністю близько 600 МВт.

Чи планують відновлювати Каховську ГЕС після деокупації – розповіли в “Укргідроенерго”

Чи планують відновлювати Каховську ГЕС після деокупації – розповіли в

“Після підриву станції уряд затвердив постанову про реалізацію експериментального проєкту будівництва Каховського гідровузла. В рамках першого етапу ми спільно з проєктним інститутом виконали проєктування споруд у складі підготовчих заходів Каховського гідровузла. Також розробили проєкт підпірної споруди у нижньому б’єфі (частина водойми, що примикає до гідротехнічної споруди. –ред.) Дніпровської ГЕС”, – сказав він у інтерв’ю LIGA.net.

Ігор Сирота розповів, що враховуючи необхідність дотримання безпеки Дніпровського гідровузла та ситуації, яка склалася на Дніпровській ГЕС після ракетних ударів цьогоріч, будівництво підпірної споруди до повного відновлення роботи станції неможливе.

“Щодо другого етапу, то він розпочнеться виключно після деокупації. Розраховуємо побудувати тимчасові споруди як зі сторони верхньої частини водосховища, так і з нижньої. Щоб можна було осушити місце підриву, провести необхідні експертизи, демонтувати зруйноване і побудувати нову станцію”, – додав він.

Гендиректор стверджує, що на відбудову Каховського гідровузла потрібні роки.

“Водосховище можна відновити за кілька років. Будівництво самої станції, за попередніми підрахунками, може зайняти п’ять-шість років. Разом з експертизою та демонтажем, відновлення займе близько семи-восьми років. Щодо точної суми на відновлення – поки не можемо сказати, але орієнтовно вона може становити від $1 млрд до $1,2 млрд. Відбудова Каховської станції, на мою думку, буде знаковою подією. Наразі ми проговорюємо з потенційними партнерами попередні кроки можливої співпраці. Але конкретики поки що немає, бо потрібно деокупувати території”, – підсумував Сирота.

Ще новини України: Там вже зараз 40 мільярдів дерев: Каховське водосховище стає найбільшим лісом півдня України

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×