Купити квартиру в Дніпрі

Ford – історія автомобільного бренда

Однією з найвідоміших автомобільних компаній є Ford Motors. Штаб-квартира фірми розташовується поблизу Детройта, міста двигунів, – Dearborn. У певні періоди історії цей величезний концерн володів такими марками, як Mercury, Lincoln, Jaguar, Aston Martin та ін.

Познайомтеся з історією, як падіння з коня послужило поштовхом до освіти і стрімкого зростання титану в області автомобілебудування.

Історія Ford

Працюючи на фермерському господарстві свого батька, Ірландський іммігрант падає з коня. Того дня 1872 року в голові Генрі Форда промайнула думка: як же він хоче мати такий транспортний засіб, який був би безпечніше і надійніше гужового аналога.

Ford - історія автомобільного бренда

Цей ентузіаст разом зі своїми 11 друзями накопичують велику за тими мірками суму – 28 тисяч доларів (більшу частину цих грошей надали 5 інвесторів, які повірили в успіх ідеї). На ці кошти вони засновують невелике промислове підприємство. Ця подія сталася 16.06.1903.

Варто відзначити, що Ford – це перша в світі автокомпанія, яка втілила в життя принцип складального конвеєра машин. Однак до його старту в 1913-му Механічні засоби збиралися виключно вручну. Першим діючим екземпляром була коляска з бензиновим мотором. ДВС мав потужність у 8 кінських сил, а екіпаж назвали Model-A.

Історія автомобільної марки Ford

Через всього п’ять років з моменту заснування компанії світ отримав доступну модель автомобіля-Model-T. Машина отримала прізвисько «жерстяна Лізі». Автомобіль випускався аж до 27-го року минулого століття.

Наприкінці 20-х років компанія укладає угоду про співпрацю з Радянським Союзом. У Нижньому Новгороді будується завод американського автовиробника. На базі розробок материнської компанії були розроблені авто ГАЗ-А, а також аналогічна модель з індексом АА.

Історія автомобільної марки Ford

У наступному десятилітті набирає популярність бренд – будує заводи на території Німеччини, і співпрацює з Третім рейхом, випускаючи для збройних сил країни як колісну, так і гусеничну техніку. З боку американської армії це викликало неприязнь. Однак, з настанням Другої світової війни, Форд вирішує припинити співпрацю з нацистською Німеччиною, і починає виробництво військової техніки для США.

Ось коротка історія зливань і поглинань інших марок:

1922-му році під керівництвом компанії починає роботу підрозділ преміальних автомобілів Lincoln;

1939-засновується бренд Mercury, з конвеєра якого сходять автомобілі із середньою вартістю. Підрозділ проіснував до 2010-го;

1986-Форд набуває бренд Aston Martin. Підрозділ було продано в 2007-м;

1990-здійснена покупка марки Jaguar, яка в 2008-му переходить до індійського виробника Tata Motors;

1999-купується бренд Volvo, про перепродаж якого стає відомо в 2010-му. новим власником підрозділу став китайський бренд Zhenjiang Geely;

2000-купується марка Land Rover, яка також була продана через 8 років індійської компанії Tata.

ВЛАСНИКИ ТА КЕРІВНИЦТВО

Керівництво компанії повністю здійснюється сім’єю засновника бренду. Це один з найбільших концернів, який контролюється однією сім’єю. Крім цього Ford відноситься до категорії публічних компаній. Рух її акцій контролює фондова біржа в Нью-Йорку.

Історія автомобільної марки Ford

ЛОГОТИП

Автомобілі американського виробника впізнаються по нехитрій лейбі на радіаторній решітці. У синьому овалі білими літерами в оригінальному шрифті написано назву компанії. У Символі марки відображається данина традиціям і елегантність, які простежуються в більшості моделей фірми.

Логотип пережив кілька модернізацій.

Перший малюнок розробив Чайлд Гарольд Віллс в 1903-му.це була назва компанії, виконане в стилі підпису. По краю емблема мала фігурну окантовку, всередині якої крім назви виробника вказувався локація штаб-квартири.

Історія автомобільної марки Ford

1909-логотип повністю змінюється. Замість строкатої таблички на фальш-радіаторах стала розташовуватися прізвище засновника, виконана оригінальним прописним шрифтом.

Історія автомобільної марки Ford

1912-емблема отримує додаткові елементи-синій фон у вигляді орла, розправив крила. По центру великими літерами виконано назву марки, а під нею написаний рекламний слоган «універсальний автомобіль»

Історія автомобільної марки Ford

1912-лого бренду отримує звичне овальне обрис. Чорними літерами на білому тлі написано Ford.

Історія автомобільної марки Ford

1927-з’являється синій овал з білою окантовкою. Назва автобренду виконано білими літерами.

Історія автомобільної марки Ford

1957-овал змінюється на витягнуту з боків симетричну фігуру. Змінюється відтінок фону. Сама напис залишається незмінною.

1976-попередня фігура отримує форму розтягнутого овалу з сріблястою окантовкою. Сам фон виконаний в стилі, що надає написи об’ємності.

Історія автомобільної марки Ford

2003-зникає срібляста рамочка, відтінок фону більш приглушений. Верхня частина світліша в порівнянні з нижньою. Між ними виконаний плавний колірний перехід, завдяки чому рівний напис виходить об’ємним.

Історія автомобільної марки Ford

ДІЯЛЬНІСТЬ

Компанія здійснює широкий спектр послуг в автомобільному виробництві. На підприємствах бренду створюються легкові машини, а також комерційні вантажівки і намиста. Концерн можна умовно розділити на 3 структурних підрозділи:

  • Північноамериканський;
  • Азіатсько-тихоокеанський;
  • Європейський.

Ці підрозділи розділені географічно. До 2006-го року кожне з них виробляло техніку для конкретного ринку, за який вони відповідали. Переломним у цій Політиці виявилося рішення директора компанії, Роджера Малаллі (ця зміна інженера і бізнесмена врятувало бренд від краху) зробити Форд «єдиним». Суть ідеї полягала в тому, щоб компанія виробляла глобальні моделі для різних типів ринку. Ідея отримала втілення в третьому поколінні Ford Focus.

МОДЕЛЬ

Ось історія бренду в моделях:

1903-стартує виробництво першої моделі авто, яка отримала індекс «А».

Історія автомобільної марки Ford

1906-з’являється модель «К», в якій вперше був встановлений мотор на 6 циліндрів. Його потужність становила 40 кінських сил. Через низьку якість збірки модель протрималася на ринку не довго. Схожа історія була з моделлю «В». Обидва варіанти були націлені на заможних автомобілістів. Провал версій послужив поштовхом до виробництва більш бюджетних автомобілів.

Історія автомобільної марки Ford

1908-з’являється культова модель «Т», яка виявилася дуже популярною не тільки своєю якістю, але і привабливою ціною. Спочатку її продавали по 850 у.є. (для порівняння, Model «K» пропонувалася за ціною 2 800 дол.), трохи пізніше були застосовані більш дешеві матеріали, що дозволило знизити вартість транспорту практично в половину (350 у.є.).

Історія автомобільної марки Ford

Автомобіль мав двигун об’ємом в 2,9 літра. Він працював у парі з планетарною коробкою передач на дві швидкості. Це був найперший автомобіль, який мав мільйонний тираж. На шасі цієї моделі створювалися різні типи транспорту, починаючи від двомісного люксового екіпажу до машини швидкої допомоги.

Історія автомобільної марки Ford

1922-купується підрозділ елітних авто, Lincoln для заможних клієнтів.

1922-1950 роках, компанія робить ряд рішень по розширенню географії виробництва, укладаючи угоди з різними країнами, в яких будувалися підприємства компанії.

1932-Компанія стає першим у світі виробником, який починає випускати монолітні V-подібні блоки на 8 циліндрів.

1938-створюється підрозділ Mercury, щоб надати ринку машини середнього класу (між класичними дешевими Ford і презентабельними Lincoln).

Початок 50 – х років був часом пошуку оригінальних і революційних ідей. Так, в 1955-му році з’являється Thunderbird в кузові хардтоп . Культовий автомобіль отримав цілих 11 поколінь. Під капотом машини розташовувався V-подібний 4,8-літровий силовий агрегат, що розвиває потужність в 193 кінські сили. Незважаючи на те, що авто було призначене для заможних водіїв, модель користувалася великою популярністю.

Історія автомобільної марки Ford

1959-з’являється ще один популярний автомобіль-Galaxie. Модель отримала 6 типів кузова, блокування відкривання дверей дітьми, а також поліпшену кермову колонку.

Історія автомобільної марки Ford

1960-початок виробництва моделі Falcon, на платформі якої згодом будувалися Maverick, Granada і перше покоління Mustang. Машина в базовій комплектації отримала 2,4-літровий мотор на 90 кінських сил. Це був рядний 6-циліндровий силовий агрегат.

Історія автомобільної марки Ford

1964-поява легендарного Ford Mustang. Це був плід пошуку зоряної моделі компанії, яка коштувала б пристойних грошей, але при цьому була найбажанішою для любителів красивих і потужних транспортних засобів. Концепт моделі був представлений роком раніше, але до цього компанія створила кілька прототипів цього авто, хоча так і не втілила їх у життя.

Історія автомобільної марки Ford

Під капотом новинки стояла та ж рядна шістка, що і у Falcon, тільки літраж був дещо збільшений (до 2,8 літра). Машина отримала прекрасну динаміку і недороге обслуговування, а самим ключовим достоїнством її був комфорт, яким не були наділені машини до цього.

Історія автомобільної марки Ford

1966-компанія нарешті досягає успіху в суперництві з брендом Ferrari на дорозі Ле-Ман. Славу приносить найпотужніший і надійний спорткар американського бренду GT-40.

Історія автомобільної марки Ford

Після тріумфу бренд представляє дорожню версію легенди-GT – 40 MKIII. Під капотом стояла вже звична V-подібна вісімка на 4,7 літра. Пік потужності становив 310 к.с. хоча автомобіль довів, що він витривалий, його не оновлювали аж до 2003-го. Нове покоління отримало більш об’ємний мотор (5,4 літра), який розганяв авто до «сотні» за 3,2 сек., а максимальна межа швидкості становила 346 км / г.

Історія автомобільної марки Ford

1968-з’являється спортивна модель Escort Twin Cam. Автомобіль взяв перше місце в заїзді, який проходив в Ірландії, а також ряді змагань в різних країнах аж до 1970 року. Спортивна кар’єра бренду дозволяла залучати нових покупців, які любили автоперегони і цінували якісні автомобілі з інноваційними електронними системами.

Історія автомобільної марки Ford

1970-з’являється модель Taunus (Європейська ліворульна версія) або Cortina («Англійська» правокермова версія).

Історія автомобільної марки Ford

1976-початок виробництва Econoline серія «Е», на якій були встановлені трансмісія, мотор і ходова частина від пікапів і позашляховиків серії «F».

Історія автомобільної марки Ford

1976-з’являється перше покоління моделі Fiesta.

Історія автомобільної марки Ford

1980-стартує виробництво історичного Bronco. Це був пікап з укороченим, але високим шасі. Завдяки великому кліренсу модель довго користувалася популярністю за рахунок своєї прохідності, навіть коли виходили більш гідні моделі комфортних позашляховиків.

Історія автомобільної марки Ford

1982-випуск задньопривідної моделі Sierra.

Історія автомобільної марки Ford

1985 – на авторинку панує справжній хаос: через всесвітню нафтову кризу популярні машини різко втратили свої позиції, а на їх місце прийшли Японські малолітражки. Моделі конкурентів мали мінімальну витрату палива, а по продуктивності не поступалися потужним і ненажерливим американським машинам. Керівництво компанії приймає рішення про випуск ще однієї ходової моделі. Звичайно, вона не замінила “Мустанга”, але отримала непогане визнання серед автомобілістів. Це була модель Taurus. Незважаючи на складну економічну ситуацію, новинка виявилася найбільш продаваною за всю історію існування бренду.

Історія автомобільної марки Ford

1990-з’являється ще один американський бестселер-Explorer. У цьому і наступному роках модель отримує нагороду в категорії кращого повнопривідного позашляховика. Під капотом авто встановлювався 4-літровий бензиновий мотор на 155 к.с. він працював в парі з автоматичною коробкою на 4 позиції або механічним аналогом на 5 швидкостей.

Історія автомобільної марки Ford

1993-оголошено про старт випуску моделі Mondeo, в якій були застосовані нові стандарти безпеки для водія і пасажирів.

Історія автомобільної марки Ford

1994-стартує виробництво мікроавтобуса Windstar.

Історія автомобільної марки Ford

1995 – на автосалоні в Женеві була показана модель Galaxy (підрозділ EUROPE), яка в 2000 році зазнала Серйозний рестайлінг.

Історія автомобільної марки Ford

1996 – на зміну полюбився багатьом Bronco стартує випуск Expedition.

Історія автомобільної марки Ford

1998-Женевський автосалон представляє модель Focus, яка замінила малолітражку Escort.

Історія автомобільної марки Ford

2000-в автомобільному салоні Детройта був показаний прототип Ford Escape.

Історія автомобільної марки Ford

Для Європи був створений аналогічний позашляховик-Maverick.

Історія автомобільної марки Ford

2002-з’являється модель C-Max, яка отримала більшість систем від Focus, але з більш функціональним кузовом.

Історія автомобільної марки Ford

2002-автомобілістам запропонували міський автомобіль Fusion.

Історія автомобільної марки Ford

2003-з’являється високопродуктивний автомобіль зі скромною зовнішністю-Tourneo Connect.

Історія автомобільної марки Ford

2006 – на шасі нового Galaxy створили модель S-Max.

Історія автомобільної марки Ford

2008-компанія відкриває нішу кросоверів, випустивши модель Kuga.

Історія автомобільної марки Ford

2012-з’являється інноваційна розробка суперекономічного двигуна. Розробка отримала назву Ecoboost. Мотор кілька разів був удостоєний нагороди “Міжнародного двигуна”.

Протягом наступних років компанія розробляє потужні, економічні, преміальні і просто красиві автомобілі для різних категорій автомобілістів. Крім цього фірма розвивається у виробництві комерційного транспорту.

Ось ще кілька цікавих моделей бренду:

Історія автомобільної марки Ford

Tempo

Ford - історія автомобільного бренда

Sport Track

Ford - історія автомобільного бренда

Puma

Ford - історія автомобільного бренда

KA

Ford - історія автомобільного бренда

Freestyle

Ford - історія автомобільного бренда

F

Ford - історія автомобільного бренда

Edge

Ford - історія автомобільного бренда

Courier

Ford - історія автомобільного бренда

Probe

Ford - історія автомобільного бренда

Ixion

Ford - історія автомобільного бренда

Flex

Ford - історія автомобільного бренда

COUGAR

Ford - історія автомобільного бренда

Shelby

Ford - історія автомобільного бренда

Orion

Ford - історія автомобільного бренда

Five Hundred

Ford - історія автомобільного бренда

Contour

Ford - історія автомобільного бренда

Aspire

Ford - історія автомобільного бренда

Crown Victoria

Ford - історія автомобільного бренда

Ranger

А ось короткий огляд найрідкісніших моделей Ford:

Ford - історія автомобільного брендаFord – історія автомобільного бренда

Повержений індіанець. Життя та смерть Pontiac

Сторінка у соцмережі

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×