Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Українцям готують нові правила в сфері ЖКГ: хочуть дозволити доступ до житла без згоди власника

Українцям готують нові правила в сфері ЖКГ: хочуть дозволити доступ до житла без згоди власника

Депутати пропонують зміни до окремих норм і положень чинного законодавства, що регулює процес надання та споживання житлово-комунальних послуг, їх оплати, формування та встановлення тарифів. Про це NikopolNews дізнався з повідомлення на сайті Ліга.Закон.

Згідно інформації, отриманої NikopolNews , відповідний законопроект № 2458 вже розглянув профільний Комітет та рекомендував прийняти його за основу.

Зокрема проектом запропоновано змінити порядок доступу до житла або іншого об'єкта нерухомого майна споживачів, дозволивши для обмеження (припинення) надання комунальної послуги здійснювати доступ до житла, іншого об'єкта нерухомого майна без отримання згоди його власника (користувача) (несанкціонований доступ).

Несанкціонований доступ відбувається, якщо власник (користувач) відмовляється допустити в належне йому житло (інший об'єкт нерухомого майна) представника виконавця.

Також пропонується урегулювати питання переходу на нові договори про надання комунальних послуг, встановивши одномоментний перехід, що дозволить уникнути хаосу у процесі надання та оплати комунальних послуг. Нагадаємо, не пізніше ніж 1 травня 2020 року співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов'язані визначитись з моделлю організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг, а виконавці комунальних послуг – укласти з такими співвласниками договори. Читайте докладніше про це тут

Пропонується запровадження публічних договорів про надання комунальних послуг, що дозволяє уникнути додаткових фінансових витрат, пов'язаних із укладенням договорів у письмовій формі.

Також виконавців комунальнитх послуг зобов'яжуть інформувати споживачів про вимог до якості цих послуг по кожному будинку окремо через веб-сайт.

Крім того, пропонується окремо з кожним співвласником багатоквартирного будинку укладати індивідуальний договір про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем.

Автори законодавчої ініціативи: Є. Пивоваров, А. Герус, Ю. Камельчук, А. Жупанин, О. Кучеренко, Д. Микиша, Д. Любота, О. О. Кузнєцов, О. Бакумов, А. Одарченко, О. Літвінов, О. Качура, О. В. Бондаренко

Відповідальний комітет: Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Голова комітету: А. Герус

Зверніть увагу! Головне науково-експертне управління ВР висловило низку зауважень до законопроекту № 2458, зокрема, щодо несанкціонованого доступу до житла для обмеження (припинення) надання комунальної послуги. На думку Головного управління, доцільність зазначених вище змін виглядає дискусійною. Крім того належного обґрунтування цієї пропозиції у пояснювальній записці до проекту не наведено. Така пропозиція суперечить ст. 30 Конституції України щодо недоторканності житла. Крім того, положення не узгоджується також з ч. 1 ст. 233 Кримінального процесуального Кодексу України, згідно з якою ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Головне управління також розкритикувало пропозицію проекту про укладення окремо з кожним співвласником багатоквартирного будинку індивідуального договору про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем. Його укладення не уявляється можливим внаслідок неможливості визначити його предмет, а саме частку внутрішньобудинкової системи, щодо якої пропонується укласти цей договір.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×