Купити квартиру в Дніпрі

25 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

25 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Сьогодні 25 жовтня 2024 року. Міжнародний день військового капелана і День боротьби жінок за мир. День художника і Лень карате. День макаронів. Православні вшановують пам’ять святих мучеників Маркіяна і Мартирія. Залишилося 67 днів до Нового року. Це п’ятниця, і на цей день припадає 975-й день повномасштабної війни в Україні.

25 жовтня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

25 жовтня – яке сьогодні церковне свято

25 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

25 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святих мучеників Маркіяна і Мартирія. Вони були римськими військовими, які жили в ІІІ столітті нашої ери. Вони були вірними християнами і відомі своєю відданістю вірі. Маркіян був військовим командиром, а Мартирій — солдатом. За відмову поклонятися римським богам, вони були засуджені на смерть і страчені. Їхні мощі зберігаються в катакомбах Риму.

25 жовтня у світі

Міжнародний день військового капелана

25 жовтня в Україні відзначають День військового капелана. Це свято було започатковане на честь святого Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником та покровителем військового духовенства. Святителя Мартина Милостивого вважають засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів.

Міжнародний день боротьби жінок за мир

25 жовтня у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день боротьби жінок за мир. Світове суспільство відзначає цю подію в рамках Тижня дій за роззброєння, який щорічно розпочинається 24 жовтня.

Міжнародний день художника

25 жовтня світ відзначає Міжнародний день художника. Історія International Artist Day почалася у 2004 році. Святкувати цю подію запропонував відомий канадський художник Кріс Мак-Клюр, що пише полотна у стилі романтичного реалізму. Свято було започатковане, щоб підкреслити внесок художників у культурний розвиток суспільства, розповісти людству про те, що емоції та відчуття можна передавати за допомогою малюнків.

Всесвітній день опери

25 жовтня у різних країнах відзначають Всесвітній день опери (World Opera Day), що поєднує митців та шанувальників оперного мистецтва. Це нове свято виникло у 2019 році. Дата проведення обрана невипадково – 25 жовтня народилися Жорж Бізе та Іоганн Штраус.

День карате

Щороку 25 жовтня відзначається День карате. День присвячений бойовому мистецтву карате, яке виникло на Окінаві, Японія, і з тих пір поширилося по всьому світу.

Всесвітній день виробників піци (Всесвітній день піцайоло)

Всесвітній день виробників піци або Всесвітній день піцайоло відзначають 25 жовтня. Це особливе свято, присвячене одній з найулюбленіших страв у світі та майстрам, що її готують.

Всесвітній день макаронів

25 жовтня кожного року у світі відзначають Всесвітній день макаронів.

Всесвітній день шампанського

Всесвітній день шампанського відзначається в усьому світі щорічно в четверту п’ятницю жовтня.

Європейський день юристів

25 жовтня європейські юристи святкують професійне свято – Європейський день юристів (European Day of Lawyers). Ініціатива відзначення цієї дати надійшла у 2014 році від CCBE – Ради адвокатів та юридичних товариств Європи.

Європейський день цивільного права

Святкування Європейського дня цивільного права (The European Day of Justice) відбувається 25 жовтня кожного року в окремих країнах Європи. Це свято було офіційно затверджено 5 червня 2003 року Комітетом Міністрів Ради Європи разом з Європейською комісією.

Всесвітній день обізнаності про мієлодиспластичний синдром

Всесвітній день обізнаності про мієлодиспластичний синдром – це щорічний захід, метою якого є підвищення обізнаності про мієлодиспластичні синдроми (МДС), групу захворювань кісткового мозку, що спричиняють його недостатність. Цей день, що відзначається 25 жовтня, об’єднує світову спільноту пацієнтів, пацієнтські групи та професіоналів, щоб підтримати людей, які живуть з мієлодиспластичним синдромом.

Всесвітній день обізнаності про розщеплення хребта та гідроцефалію

Всесвітній день обізнаності про розщеплення хребта та гідроцефалію (World Spina Bifida and Hydrocephalus Day)- це щорічний захід, спрямований на підвищення обізнаності та розуміння двох важливих медичних станів: розщеплення хребта та гідроцефалії. Цей день, що відзначається 25 жовтня, також наголошує на захисті та просуванні прав людей, які живуть з цими захворюваннями.

Всесвітній день лемура

В останню п’ятницю жовтня на Мадагаскарі та в інших регіонах світу проводиться Всесвітній день лемурів (World Lemur Day). Запроваджена ця ініціатива у 2014 році на Мадагаскарі – острові, який є домівкою цих тварин та місцем їх походження.

25 жовтня в Україні

День народження Національної спілки художників України

День народження Національної спілки художників України відзначається щорічно 25 жовтня, починаючи з 1938 року.

Іменини 25 жовтня

  • Валерій.

Талісманом людини, народженої 25 жовтня, є рубін. Здавна вважалося, що цей дорогоцінний камінь здатний зупиняти кровотечі. Також вірили, що рубін заживляє виразку шлунка.

25 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Традиції, заборони, прикмети 25 жовтня

У народному календарі 25 жовтня – свято Дідівські плачі, день, коли вшановують померлих родичів. У народі помічають, що в цей час може піти дощ або сніг – кажуть, що це природа плаче за тими, кого вже немає в живих.

У молитвах до святих на православне свято сьогодні просять про зміцнення віри, зцілення від тяжких хвороб, підтримки і поради у важких ситуаціях. Також святі Маркіян і Мартирій вважаються покровителями юристів і нотаріусів.

За народною традицією 25 жовтня в старі часи була традиція йти на цвинтар, щоб пом’янути померлих родичів і близьких і напередодні зими привести їхні могили до ладу. Доброю справою вважається прибрати на хоча б одній чужій занедбаній могилі. Вдома можна запалити свічку і помолитися за померлих, якщо є можливість – подати милостиню або допомогти нужденним.

У минулі часи наші пращури спостерігали за зірками й за ними гадали, якою буде погода та врожай. Яскраві зорі обіцяли мороз; тьмяні – відлигу; сильне мерехтіння зірок синіми відтінками – сніг і зміну погоди; а якщо зірки палали – бути вітрам і сухому року.

Ще прикмети 25 жовтня

  • багато зірок вночі — наступного року буде великий урожай гороху;
  • почути грім — до теплої і сніжної зими;
  • вранці туман — чекайте на потепління.

Що не можна робити 25 жовтня:

  • Забороняється лихословити, лаятися.
  • Не можна відмовляти нужденним у допомозі.
  • Не слід брехати, обмовляти, пліткувати.

25 жовтня в історії

Визначні події

  • 1586 — Шотландська королева Марія Стюарт засуджена до смерті.
  • 1762 — Катерина II повеліла заселити малообжиті райони Російської імперії та Гетьманщини іноземцями.
  • 1839 — У Манчестері виданий перший у світі залізничний розклад.
  • 1921 — розпочався Другий зимовий похід (Листопадовий рейд) армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника.
  • 1929 — Курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій впав на 90 %, що викликало паніку у Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов у історію як «чорна п’ятниця» і став початком економічної кризи, що охопила розвинуті західні держави.
  • 1938 — Створено Національну спілку художників України.
  • 1955 — Після виведення окупаційних радянських військ парламент Австрії прийняв закон про її постійний нейтралітет.
  • 1962 — Карибська криза: посол США в ООН на засіданні Ради безпеки продемонстрував фотографії радянських ракет на Кубі. Микита Хрущов погодився вивести з Куби радянські ракети, якщо Америка відмовиться від її захоплення.
  • 1990 — Прийнята декларація про державний суверенітет Казахської РСР, у якому казахська національність оголошена домінуючою.
  • 2015 — Місцеві вибори в Україні та Вибори до Парламенту Польщі. Україна зупинила пряме авіасполучення з Росією.

Народилися 25 жовтня

Катерина Серебрянська

Катерина Серебрянська

  • 1860 — Самокиш Микола Семенович, український художник-баталіст, майстер анімалістичного жанру і графік.
  • 1881 — Пабло Пікассо, іспанський художник.
  • 1911 — Михайло Янгель, вчений-механік українського походження, конструктор у галузі ракетно-космічної техніки, розробник ракет СС.
  • 1931 — Анні Жирардо, французька акторка театру і кіно.
  • 1948 — Іван Гаврилюк, український актор.
  • 1951 — Людмила Єфименко, українська актриса, режисер.
  • 1955 — Маттіас Ябс, гітарист «Scorpions».
  • 1969 — Олег Саленко, українсько-російський футболіст, рекордсмен чемпіонатів світу з футболу за кількістю голів в одному матчі.
  • 1977 — Катерина Серебрянська, українська гімнастка-художниця, абсолютна чемпіонка Олімпіади 1996 року.

Померли 25 жовтня

  • 1647 — Еванджеліста Торрічеллі, італійський фізик і математик, який придумав ртутний барометр.
  • 1941 — Робер Делоне, французький художник. Разом із своєю дружиною Сонею Делоне став засновником нового жанру — орфізму.
  • 1952 — Сергій Борткевич, український композитор та піаніст.
  • 1955 — Сасакі Садако, японська дівчинка, мешканка Хіросіми, що стала жертвою ядерного бомбардування 1945 року, один із символів Хіросімської трагедії.
  • 1959 — Брун Клара Ісаківна, українська оперна співачка.
  • 1971 — Михайло Янгель, вчений-механік українського походження, конструктор у галузі ракетно-космічної техніки.
  • 1993 — Марія Капніст, українська акторка.
  • 2004 — Ернест Биков, український інженер-конструктор.

Можливо, вам також буде цікаво: Скасування переведення годинників: Зеленський досі не підписав закон і не планує – ЗМІ

Наш Телеграм

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу