Купити квартиру в Дніпрі

Новий План Маршалла прийде на зміну новому ленд-лізу

План Маршалла

Менше, ніж за місяць Плану Маршалла виповниться 75 років. План Маршалла – це саме те, що буде потрібно Східній Європі після російсько-української війни.

Європейська комісія затвердила стратегічний план повоєнного відновлення України, повідомив прем’єр-міністр Деніс Шмигаль.

Відповідно до проєкту документа, відновлення зруйнованої війною інфраструктури України займе понад 10 років, з посиланням на Сьогодні, передає НСН.

Виділені кошти будуть пов’язані з суворими умовами – боротьба з корупцією та зусилля українського уряду щодо проведення реформ. Зазначають, що реформи мають наблизити Україну до ЄС.

Так, під час відновлення нова інфраструктура та будинки мають бути розроблені так, щоб відповідати кліматичним вимогам.

Фінансовий внесок ЄС має надійти з нової програми бюджету ЄС. Вона має ґрунтуватися на тому, як працює допомога ЄС державам-членам після пандемії коронавірусу. За цією програмою країни-члени мають надати Єврокомісії плани реформ та інвестицій.

Великого значення у плані надається належному управлінню, верховенству права, раціональному управлінню фінансами та захисту від корупції та шахрайства.

Крім того, гранти можуть бути покриті за рахунок додаткових платежів держав-членів до бюджету ЄС або за рахунок перерозподілу в межах бюджету. Щодо пільгових кредитів Києву комісія пропонує фінансувати їх, взявши на себе нові борги. Потім держави-члени несуть спільну відповідальність щодо цих боргів ЄС.

Велика Британія та інші країни G7 розглядають можливість використання заморожених російських активів для фінансування відновлення України. Як заявила міністр закордонних справ Ліз Трасс, це питання знаходиться в стадії обговорення.

Міністр транспорту США Піт Буттіджич під час дискусії у Німеччині на тему «Плану Маршалла – 75: актуальна спадщина» сказав, цитує Голос Америки:

«Ми відзначаємо 75-річчя плану не лише через математичну акуратність. Вторгнення Росії в Україну та необхідність відповіді на нього з боку світової спільноти роблять 2022 рік роком глибоких та швидких тектонічних змін. Вторгнення підриває угоди, рамки та інституції, які були відносно стабільними та передбачуваними з моменту закінчення холодної війни або навіть із її початку».

«Найважливіше, що нас поєднує з нашими попередниками, які працювали над Планом Маршалла 75 років тому, – це усвідомлення того, що майбутнє ліберальної демократії не гарантоване автоматично. Існування вільних інститутів залежить від певних економічних, політичних та соціальних умов, це є актуальним у наш час. План Маршалла надав таку необхідну інфраструктуру, зміцнивши розвиток ліберально-демократичних інститутів та політичних систем у Європі. Це допомогло встановити сприятливий зв’язок між економічною безпекою вільних націй та їхньою загальною політичною стабільністю»,вважає міністр.

«Якщо залишити осторонь безпосередні наслідки війни – такі, як відновлення міст, – додає представник правління німецької банківської групи KfW Стефан Вінтелс , – то я думаю, що структурно питання полягає в тому, що Україні 2.0 потрібно буде якнайшвидше стати частиною західної ліберальної спільноти. Гроші, які будуть потрібні для її відновлення та розвитку, величезні, тому на її шляху до Європейського Союзу дуже важлива соціальна та ділова інфраструктура, адже в Європі, на жаль, є приклади, де цей шлях виявився дуже розмитим, що призводило до масового розчарування».

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×