Купити квартиру в Дніпрі

З чого будувати теплі стіни

Screenshot 14

Сучасне будівництво приділяє особливу увагу теплоізоляції будівель. Адже в умовах безперервно зростаючих цін на енергоносії до 60% усіх експлуатаційних витрат припадає на опалення. З чого ж будувати теплі стіни?

За даними досліджень спеціальної Європейської комісії, вартість будівництва самого будинку становить лише 20% від усіх витрат, пов’язаних із його подальшою експлуатацією. Тому висновок простий – вигідніше будувати з дорожчих матеріалів, із застосуванням якісних ізоляційних матеріалів, ніж згодом платити за високими рахунками за опалення.

На основі цих досліджень було розроблено рекомендації для утеплення стін. Відповідно до них, коефіцієнт теплопровідності U для двох- і тришарових стін має становити 0,3 Вт/(м²•К). Для сучасного будівництва досягнення цих параметрів не становить жодної проблеми. Використання відповідних будівельних матеріалів та технологій дозволяє досягти коефіцієнта теплопровідності U навіть нижче 0,2 Вт/(м²K), що рекомендується для енергоефективних будинків.

Як відомо через погано утеплені стіни будинок в середньому втрачає 20-30% тепла. Зниження коефіцієнта U лише на 0,1% призведе до відчутної економії сімейного бюджету. З яких матеріалів можна побудувати справді теплі стіни?

Одношарова стіна

У разі одношарових стінок теплова ізоляція відіграє ключову роль. Насамперед, для того щоб одношарові стіни були теплими, необхідно будувати їх з матеріалів з невеликим коефіцієнтом теплопровідності, наприклад, з пористого бетону або керамзитбетону. Характерною особливістю цього будівельних матеріалів є їх пористість. Силікатні блоки абсолютно не підходять для будівництва одношарових стін через компактну структуру та високу теплопроникність.

Але майте на увазі, що навіть найкращий будівельний матеріал не правильно «працюватиме», якщо стіни з нього побудовані неправильно. Будівництво одношарових стін потребує великого досвіду. Недосвідчений будівельник може допустити виникнення «містків холоду», які призводять до найбільших втрат тепла. Уникайте дилетантів!

Двошарові стіни

При будівництві двошарової стіни вибір будівельних матеріалів набагато ширший. Двошарові стіни можуть бути побудовані з традиційної цегли, пористого бетону, керамзитбетону, силікатної цегли.

Важливою частиною конструкції двошарової стіни є утеплювач, який найчастіше виконується з пінополістиролу або мінеральної вати. Фасад у цьому випадку проходить оздоблення за вологою або сухою технологією. Мокра обробка це обробка штукатуркою, а сухий спосіб передбачає обробку стін сайдингом або іншим подібним матеріалом, який кріпиться на дерев’яному каркасі..

Тришарові стіни

Трьохшарові стіни мають додатковий захисний шар, який зберігає теплоізоляцію від різних негативних факторів. При такій конструкції несуча стіна може бути побудована з будь-яких мінеральних матеріалів, які використовуються для кладки. Зазвичай це силікат, цегла, що поєднують у собі високу міцність із хорошими теплоізоляційними характеристиками. По суті, тришарова стінка являє собою дві стінки з шаром утеплювача між ними. Як правило, зовнішня перегородка зводиться з клінкерної цегли, але також вона може бути побудована з пористого бетону з декоративним оздобленням. Щоб уникнути помилок при будівництві тришарових стін, слід пам’ятати, що між теплоізоляцією і зовнішньою стіною необхідно дотримуватись вентиляційних зазорів шириною від 2 до 4 см, що забезпечує випаровування вологи з утеплювача.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×