Купити квартиру в Дніпрі

Висока температура у немовлят: небезпечні симптоми та перша допомога

fieber bei kindern large

Лихоманка в малюків — це тривожний симптом, який непокоїть усіх батьків. Це пов’язано з реактивністю маленьких дітей — будь-які відхилення температури чи інші патологічні симптоми провокують значне погіршення загального стану.

При цьому причиною можуть бути і побутові фактори (наприклад, надто висока температура у приміщенні). Саме тому батькам важливо знати, як надати екстрену допомогу та коли починати непокоїтися та звертатися до лікаря.
Допомога малюку в домашніх умовах може включати й лікарські засоби, однак слід точно знати, які можна давати малечі. Для вживання в дитячому віці підходять тільки Парацетамол та Ібупрофен, адже вони безпечні для дитячого організму. Їх випускають у спеціальних лікарських формах, які зручно дозувати. Інші заходи не потребують специфічних знань, однак, якщо вони виявляються недостатньо дієвими, необхідно звернутися до педіатра.

Чому може підвищуватися температура у немовлят

До можливих причин лихоманки у малюків можна віднести:

  1. Інфекційні процеси. Імунна система малюків ще не сформована та не здатна впоратися з основною кількістю збудників. Тому якщо дитина зустрічається з патогенними бактеріями чи вірусами, розвивається хвороба.
  2. Прорізування зубів. Одна з найчастіших причин високої температури. Вважається нормальною реакцією та коригується Парацетамолом. При цьому лихоманка до лікування тримається на рівні субфебрилітету.
  3. Щеплення. Субфебрильна температура може з’являтися після введення вакцини — це також вважається нормальною реакцією й не потребує батьківського занепокоєння.
  4. Загальний перегрів. Оскільки система терморегуляції у малюків недосконала, вони легко перегріваються, що проявляється лихоманкою, почервонінням шкіри та плачем.

 

Ці причини виявляються найчастіше, адже батьки завжди ретельно стежать за середовищем, у якому перебуває їхній малюк. Знаючи це, необхідно оцінити стан дитини й упевнитися, що причиною погіршення стану не стало серйозне захворювання. Після цього слід або надати симптоматичну допомогу, або звернутися до педіатра.
Image

Тривожні симптоми: коли слід звернутися до педіатра

Занепокоєння батьків мають викликати наступні симптоми:

  1. підвищення температури понад 38 та 39 °С у малюків до трьох і шести місяців відповідно;
  2. сильний постійний плач;
  3. млявість;
  4. відмова від їжі та пиття;
  5. судоми, зокрема фебрильні;
  6. задишка або швидке дихання;
  7. поява висипань, зміна кольору шкіри.

 

Зазначені ознаки можуть свідчити про розвиток серйозного захворювання, тому необхідно не вагатись із записом до педіатра та негайно звернутися по допомогу.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×