Купити квартиру в Дніпрі

В Кабміні знову пропонують ліквідувати КРАІЛ. Про це розповів Михайло Федоров

6784

Питання про можливу ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей активно почали обговорюватися ще на початку 2023 року, коли через відсутність кворуму КРАІЛ декілька місяців фактично не мала змоги виконувати власні обов’язки.

Зокрема — видавати нові ліцензії гральним закладам. Згодом, однак, кворум все ж був сформований. Але питання про можливу ліквідацію Комісії з порядку денного не зникло.

Зауважимо, що наразі в Україні вже працює доволі багато онлайн-казино з ліцензіями КРАІЛ:

Втім, той факт, що декілька місяців підряд нові заклади не могли отримати ліцензію на діяльність, став вельми відчутним ударом не лише по азартній індустрії, а й по економічній ситуації в Україні в цілому. Адже це — недоотримані прибутки до держбюджету.

Наприкінці серпня 2023 року глава Мінцифри Михайло Федоров повідомив, що зараз все ж готується ліквідація держкомісії КРАІЛ. За словами Федорова, Кабмін уже схвалив відповідний законопроєкт та відправив його до Верховної Ради. Цілком ймовірно, що КРАІЛ дійсно може бути ліквідована вже в найближчому майбутньому.

На тлі цих новин у багатьох експертів сфери грального бізнесу виникло питання, як це вплине на сферу гемблінгу. Михайло Федоров заявив, що насправді це навіть спростить ліцензування, адже значна частина процесу буде автоматизована, знизиться роль «людського фактора» і це унеможливить корупцію чи різного роду маніпуляції під час отримання ліцензії. Або ж принаймні ускладнить їх.

З іншого боку, є й ті, хто не підтримує ініціативи про ліквідацію КРАІЛ. Адже саме з ініціативи Комісії вдалося значно «очистити» ринок азартних ігор:

  • Відкликати ліцензії в операторів азартних ігор, які працювали з порушеннями українського законодавства.
  • Запровадити санкції відносно IBOX-банку та афілійованих компаній, через які нелегальні гральні заклади часто проводили платежі.
  • Припинити шахрайські схеми зі зниження відрахувань, викорінити технології міскодингу тощо.

Також експерти зауважують, що на впровадження автоматизованої системи видачі ліцензій на ведення підприємницької діяльності у сфері азартних ігор знадобиться певний час. І поки що немає чіткого розуміння, як буде складатися ситуація, коли КРАІЛ все ж буде ліквідована, але нова система ще не запрацює.

Так чи інакше, зараз поки немає чіткого розуміння, що буде з КРАІЛ. Можливо, Комісію все ж не ліквідують повністю, але лише переформатують і залишать виключно деякі повноваження. Тому будемо слідкувати за новинами в цьому питанні та інформувати вас про чергові зрушення.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×