Купити квартиру в Дніпрі

Успішний досвід України запозичують інші країни: на Кіпрі запустили систему самовиключення гемблерів

5345345

Практично від самого моменту легалізації азартних ігор в Україні працює й система самовиключення гравців — Реєстр осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх.

Подібні системи діють у більшості країн світу, де гральний бізнес також легалізовано на державному рівні. Однак не в усіх. Деякі з них впроваджують системи самообмеження лише зараз. Зокрема Кіпр.

Національна система самовиключення на Кіпрі почала працювати 20 лютого 2024 року. Як і в Україні, відтепер на Кіпрі гравці можуть самостійно встановити обмеження для участі в азартних іграх. Доступно декілька варіантів самообмеження:

  • Тимчасова перерва — гравець обмежує собі доступ до ігор терміном від однієї доби до трьох місяців.
  • Довгострокове самовиключення — гравець відсторонюється від гри терміном від 6 місяці до невизначеного терміну.

Якщо порівняти системи самовиключення в Україні й на Кіпрі, можемо побачити суттєві розбіжності. Наприклад, в Україні максимальний термін самообмеження складає 3 роки. В цей час особа не може грати чи навіть використовувати промокоди Фавбет чи будь-якого іншого грального закладу. Тобто навіть гра без реальних грошових ставок під забороною. Так, можна завантажити Favbet з магазину мобільних додатків чи перейти на сайт, але доступ до гри все одно буде заборонено аж до завершення дії самообмеження. Відкликати заяву про самообмеження неможливо.

На Кіпрі правила дещо інші. Якщо особа подає заяву на безстрокове самовиключення, то вона може пізніше подати заяву про відновлення доступу до азартних ігор. Але не раніше, ніж через один рік з моменту подачі заяви про самообмеження. Тобто система в якомусь сенсі дещо лояльніша до гравців саме на Кіпрі.

При всьому цьому серед кіпріотів на відміну від українців дійсно поширена проблема лудоманії. Понад 1,5% жителів Кіпру активно грають в азартні ігри та мають ознаки ігрової залежності тою чи іншою мірою. До того ж тут все частіше впродовж останніх років фіксують серйозні порушення з боку операторів азартних ігор. І навіть попри чималі штрафи представники грального бізнесу продовжують порушувати місцеве законодавство з метою збільшення заробітку.

Загалом система самообмеження та самовиключення гравців є доволі ефективним способом розв’язання проблеми лудоманії в багатьох країнах світу. Але досягти стовідсоткової ефективності все ще неможливо. Як в Україні, так і на Кіпрі досі працює чимало нелегальних та неліцензованих азартних операторів, які фактично не підпорядковуються місцевому законодавству. Відповідно, для них присутність особи у переліку самовиключених гравців не має особливого значення — оператори продовжують допускати їх до гри.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×