Купити квартиру в Дніпрі

Україна вводить заборону на рекламу азартних ігор і букмекерів

cffcke 6c60464ba5870d2d17c4260183acdd76

Українська влада вжила рішучих заходів щодо обмеження поширення реклами азартних ігор і діяльності букмекерських контор. Такий крок став логічним продовженням комплексної стратегії з мінімізації негативних наслідків надмірного захоплення гемблінгом, особливо серед вразливих груп населення, включно з неповнолітніми.

Ця ініціатива викликала бурхливу суспільну дискусію, зачепивши інтереси різних сторін – від представників грального бізнесу до активістів, які відстоюють сімейні цінності.

Огляд нормативних змін

На початку червня 2024 року Кабінет Міністрів України вніс поправки до постанови № 566 “Деякі питання протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор у мережі Інтернет”. Основним нововведенням стала повна заборона всіх форм реклами азартних ігор і букмекерських контор на території країни. Раніше йшлося лише про обмеження подібної реклами.

Також згідно з документом, планується забезпечити дієвий контроль за дотриманням гравцями встановлених лімітів часу та кількістю облікових записів у сфері онлайн-гемблінгу. Зокрема, кожному користувачеві буде дозволено тільки один ігровий обліковий запис.

Одним із найпомітніших нововведень стала заборона на азартні ігри для військових, яку президент України Володимир Зеленський підписав у квітні.

Причиною такої заборони стало поширення ігрової залежності серед військовослужбовців ЗСУ, про яку раніше писали багато ЗМІ. Наявність у військових смартфонів вочевидь призводить до того, що вони активно використовують різноманітні розважальні додатки, на кшталт pin-up-app.net, ігор або відеосервісів. І якщо для людини без ігрової залежності ті ж онлайн-казино не несуть суттєвої загрози, то лудоманам краще триматися від подібних розваг якомога далі. А оскільки залежності можуть провокуватися стресами, яких на фронті більш ніж достатньо, то немає нічого дивного в поширенні проблеми саме в зоні бойових дій.

Оцінка впливу та наслідків

Рішення про повну заборону реклами грального бізнесу завдасть істотного удару по доходах багатьох компаній, що працюють у цій сфері. За попередніми оцінками, їхні щорічні збитки тільки від скорочення маркетингових витрат можуть становити десятки мільйонів доларів.

Водночас представники громадських організацій та батьківських комітетів висловили повну підтримку цьому кроку української влади. Вони підкреслили важливість убезпечення дітей і підлітків від згубного впливу реклами азартних розваг.

Наразі складно спрогнозувати потенційне скорочення кількості лудоманів і пов’язаних з ігроманією правопорушень. Але очевидно, що влада рішуче має намір вжити всіх необхідних заходів для захисту населення від деструктивних наслідків неконтрольованого поширення гемблінгу.

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу