Купити квартиру в Дніпрі

Симптоми раку шийки матки

1107375

Згідно з даними ВООЗ, рак шийки матки посідає четверте місце за поширеністю серед онкологічних захворювань у жінок. Показники смертності у цього виду пухлини також є одними з найвищих. За останні десятиліття вчені доклали максимум зусиль для вивчення причин, симптомів і методів лікування раку шийки матки.

Як зазначають фахівці LISOD, поява ПАП-тесту і вакцин від вірусу папіломи людини (ВПЛ) змогли значно знизити захворюваність на цей тип злоякисних пухлин. При цьому необхідність регулярного відвідувати гінеколога, проходити скринінг-тести і знати симптоми захворювання залишаються актуальними для всіх жінок.,

Ранні ознаки раку шийки матки

На жаль, більшість пацієнток не відчувають симптомів аномальних змін в організмі доти, доки пухлина не досягає певного розміру і поширення, читайте детальніше на сайті лікарні https://www.lissod.com.ua/ua/about-cancer/cancer-types/rak-shejki-matki/. У рідкісних випадках на ранній стадії спостерігаються такі ознаки раку:

Вагінальна кровотеча

Іноді рак шийки матки імітує менструальну кровотечу. Відрізнити цей стан можна за кількома ознаками:

  • Менструальний цикл триваліший або важчий, ніж зазвичай.
  • Кров’янисті виділення або кровотечі між менструаціями.
  • Кровотеча у менопаузі, особливо якщо з моменту останньої менструації минуло багато місяців або років.

Біль у ділянці таза

Жінки можуть відчувати біль у ділянці таза, часто без видимої причини. Деякі пацієнтки відчувають дискомфорт у спині, особливо в попереку. Це може відчуватися як гострий біль або тиск, локалізований у нижній частині живота.

Симптоми раку шийки матки

Зміни виділень із піхви

Виділення з піхви прозорого, молочного або злегка жовтуватого кольору є абсолютною нормою для жіночого організму. Варто бути уважними до зміни кольору, консистенції та/або запаху. Жінкам слід стежити за цими змінами виділень, які можуть бути пов’язані з раком шийки матки:

  • Виділення, які здаються червоними через невелику кількість крові
  • Збільшення кількості виділень.

Біль під час статевого акту

Деякі жінки відчувають біль під час статевого акту або кровотечу після нього. Це не є нормою і має стати причиною негайного звернення до лікаря.

Усі ці симптоми можуть бути пов’язані не тільки з раком шийки матки, але й з іншими захворюваннями або станами. Щоб встановити точний діагноз і отримати ефективне лікування, вам потрібно пройти низку тестів і проконсультуватися з лікарем.

За даними медичних досліджень, для розвитку раку у шийці матки потрібно кілька років. Ранні клітинні зміни відомі як дисплазія або цервікальна інтраепітеліальна неоплазія. Зазвичай симптоми не стають очевидними доти, доки рак не проросте в прилеглі тканини. Симптоми раку шийки матки навряд чи виникнуть раптово, але зазвичай зберігаються після появи.

Симптоми прогресуючого раку шийки матки

Злоякісна пухлина може поширюватися (метастазувати) в ділянці таза, на лімфатичні вузли або утворювати осередки в інших частинах тіла. До ознак метастазуючої пухлини шийки матки належать:

  • Постійний тупий або гострий біль у нозі.
  • Набряки в ногах.
  • Втрата ваги.
  • Втома.
  • Біль у спині.
  • Підтікання сечі або калу з піхви.
  • Переломи кісток.
  • Утруднення під час сечовипускання та дефекації.
  • Кров у сечі.

Скринінг раку шийки матки

Скринінг – це систематичне дослідження, метою якого є виявлення передракових станів і аномальних змін у жінок. В основі скринінгу раку шийки матки зазвичай лежать методи, такі як цитологічне дослідження клітин (Пап-тест) та/або тестування на вірус папіломи людини – основний фактор ризику для розвитку цього типу онкологічного захворювання. Регулярне проведення скринінгових досліджень дає змогу виявити передракові зміни на ранній стадії, що підвищує шанси на успішне лікування і поліпшує прогноз захворювання.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×