Купити квартиру в Дніпрі

Що таке аудіювання (listening) з англійської мови

Аудіювання, або Listening — один із 4 важливих складових вивчення іноземної мови. Розуміння того, що це таке, та визначення правильних підходів до його засвоєння — запорука ефективної практики. Нижче ми зібрали для вас дієві методи, які допоможуть вдосконалити здатність слухати усну мову.

Курси англійської мови Speak Well допоможуть вам швидко та ефективно покращити свої навички аудіювання.

Наші викладачі використовують сучасні методики навчання, які допоможуть вам:

  1. Навчитися розуміти різні акценти та діалекти
  2. Розвивати навички розуміння мови в реальному часі
  3. Покращити свою мовну реакцію.

Для чого потрібне аудіювання в англійській мові?

Головне завдання аудіювання — покращити вміння сприймати усну мову, а разом з тим — і власну вимову. Цей процес охоплює прослуховування англійських текстів, аудіозаписів і розмов з метою розуміння змісту та вилучення інформації.

Перевагами розвитку аудіювання є:

  • поліпшення комунікативних навичок;
  • розширення словникового запасу;
  • краще розуміння мови в реальному часі;
  • підвищення впевненості при спілкуванні англійською.

Ця навичка також має велику вагу для розуміння англомовних засобів масової інформації, фільмів, аудіокниг й академічних лекцій. І звичайно, такі тестування, як IELTS і TOEFL, не обходяться без цілого розділу, присвяченого Listening.

Види аудіювання

В процесі вивчення англійської кожен з цих видів має свої особливості. Для всебічного й рівномірного розвитку їх можна комбінувати між собою, або зробити акцент на якомусь одному (чи двох) залежно від вашої поточної мети.

Entertainment Listening. Сюди входять прослуховування музики, аудіокниг, подкастів, перегляд фільмів і серіалів англійською мовою. Даний вид має більше розважальний характер, але при цьому допомагає розвинути слух, звикнути до реальної живої мови та розширити словниковий запас.

Educational Listening. Охоплює різні лекції, навчальні аудіозаписи, аудіокниги з досліджуваних предметів. Головною метою є отримання нових знань, вивчення нової інформації, заглиблення у певні галузі науки. Наприклад, лекція з історії мистецтва, філософії тощо. Такий підхід стане особливо корисним, якщо ви плануєте навчатися або працювати за кордоном.

Authentic Materials Listening. Тут йдеться про ознайомлення з англомовними матеріалами з інтерв’ю, радіопередач, випусків новин. Так ви навчитеся пристосовуватися до реальних ситуацій спілкування, швидко сприйматимете суть та орієнтуватиметеся в розмові.

Testing and Examination Listening. До цього виду входять тренувальні вправи з тестів та екзаменів, які оцінюють рівень вашого вміння розуміти мову на слух. Це допомагає підготуватися до формальних оцінювальних процедур і підвищує ваші шанси на успішне проходження.

Методи розвитку англійського аудіювання

Для продуктивного аудіювання існує цілий арсенал методів, здатних вивести розуміння усної мови на новий рівень. Перелічені нижче способи є фундаментальними для кожного студента-початківця.

Вибір правильного матеріалу

Починати варто з того, що відповідає вашому актуальному рівню володіння мовою. Наприклад, для початківців підійдуть комплексні підручники з CD-дисками від Cambridge, Macmillan, Collins тощо. Можна послухати аудіоверсію «Short Stories in English» від Olly Richards, або художню літературу типу «‎A Bear Called Paddington», «James and the Giant Peach» і подібні.

Поступово складність потрібно нарощувати, щоб не втратити прогрес. Тому можете переходити до фільмів з субтитрами («Harry Potter», «Pirates of the Caribbean»), а після подолання середнього рівня починайте слухати новини, подкасти тощо.

Транскрипція й аналіз

На перших етапах варто поєднувати аудіо разом з текстом. Це дає змогу краще запам’ятати нові слова й вирази, а також зрозуміти граматичні конструкції. Тому, слухаючи аудіокниги, водночас тримайте перед очима паперову чи електронну версію.

Якщо ви бажаєте подивитися інтерв’ю чи фільм, або послухати подкаст, спробуйте відшукати матеріал з субтитрами та текстовою розшифровкою. Зробити це можна на таких ресурсах, як Ororo.tv, LearnEnglishFeelGood чи просто на Ютубі.

Активне слухання

Намагайтеся зберегти концентрацію протягом усього процесу. Зосереджуйтеся на деталях, виділяйте ключову інформацію Слухаючи лекцію, складайте стислий конспект з основними тезами. А після прослуховування новин чи перегляду фільму спробуйте обговорити з кимось основні події та факти.

Все це розвине навичку швидко вилучати потрібну інформацію з контексту, і неодмінно надасть перевагу на майбутніх тестуваннях.

Постійна практика

Оскільки ви не перебуваєте в англомовному середовищі, важливо створювати його для себе власними силами. Якщо у вас бракує часу, достатньо буде навіть 5-10 хвилин у день/через день. Це не дасть вам втратити вже наявні знання та сприятиме постійному зростанню в англійській.

Якщо ви хочете підвищити ефективність свого бізнесу, корпоративна англійська – це ключ до успіху. Ознайомтеся з нашою статтею, щоб дізнатися більше про те, як корпоративна англійська може допомогти вам досягти ваших бізнес-цілей.

Використання різних джерел

Радіо, новини, подкасти з гостями з різних куточків планети, фільми — все це дає чудову можливість звикнути до різних стилів мовлення й акцентів, що робить загальне розуміння автентичної англійської мови набагато легшим.

Безсумнівно, аудіювання — це важлива складова вивчення англійської. Вона вимагає чимало часу, зусиль і постійної практики, однак відкриває двері до майстерного володіння мовою.

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу