Купити квартиру в Дніпрі

Профілактичний огляд школярів: формальність чи необхідність?

Профілактичні огляди зазвичай сприймаються як незручна формальність, що необхідна для відвідування дитиною садочка, школи чи гуртків. Часто батьки квапляться «пройти всі кабінети» за один день, а самі лікарі ставлять печатки, не піднімаючи очей на чергового юного відвідувача. Однак саме через такий підхід легко пропустити перші симптоми захворювання!

Формальний бік профілактичних оглядів

Для зарахування в перший клас і під час подальшого навчання в школі, дитині необхідно пройти огляд у сімейного лікаря, а також деяких вузьких спеціалістів. Наприклад, на сторінці veselka.clinic/napriamky/vuzki-spetsialisty/ortoped-travmatolog можна записатися на прийом до дитячого ортопеда-травматолога клініки «Веселка». Замовляючи профілактичний огляд у приватному медзакладі, батьки можуть бути впевнені, що дитину уважно оглянуть, проведуть всі необхідні діагностичні процедури та аналізи.

Адміністрації навчального закладу треба надати довідки №086-1/0 (довідка учня про результати профілактичного огляду) і № 063/0 (карта щеплень), підписані сімейним лікарем. Зверніть увагу, що з 2018 року у батьків не мають права вимагати форму № 026/0 (медична карта учня). Першокласникам необхідно пройти профілактичний огляд в серпні, перед початком занять, а от школярам старшого віку можна робити це в будь-який зручний час.

Чим не можна нехтувати під час профогляду?

Найголовніше, аби лікар дійсно оглянув дитину, зібрав анамнез, зазирнув в попередньо здані аналізи (першокласникам необхідно здати кров, сечу і кал), вислухав як самого малюка, так і батьків, які його супроводжують. Це чудова нагода отримати кваліфіковану консультацію, відповіді на можливі питання, наприклад, чому дитина часто хворіє на ГРВІ, чи потрібно приймати вітаміни з огляду на поточний стан здоров’я тощо.

Не варто поспішати, підганяти школяра і лікаря! Хай на проходження профілактичного огляду знадобиться більше одного дня, зате батьки одержать всю основну інформацію про стан здоров’я дитини. У шкільному віці часто розвиваються сколіоз та плоскостопість, проблеми з зором, гастрит, карієс. Всі ці «дрібні» проблеми з часом тільки ростуть (і доволі швидко), до них додаються нові порушення. Коли ігнорувати захворювання стає неможливо, чимало з них встигають перейти в хронічну форму, а відтак важко піддаються корекції.

Якщо ви не впевнені, що в державній лікарні вашій дитині приділять необхідну увагу, варто записатися на профілактичний огляд в приватний медичний центр. Тут спеціалісти відповідально ставляться до роботи з маленькими пацієнтами. Комплексні програми для школярів коштують помітно дешевше окремих обстежень, а запис на певний час дозволяє уникнути черг.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×