Купити квартиру в Дніпрі

Попри війну в Україні зростає попит на комп’ютерну техніку та електроніку

Умови сучасного життя та роботи такі, що без комп’ютерної техніки та різноманітних гаджетів практично неможливо обійтися. Електронні пристрої допомагають економити час та спілкуватися, підвищують продуктивність праці, роблять життя більш приємним та насиченим емоціями. Тому попит на такі товари стабільно високий і не залежить від сезону.

Та торік на споживчому ринку техніки та електроніки відбулося значне скорочення обсягів покупок. Причинами зменшення попиту стали вимушена еміграція мільйонів економічно активних громадян, інфляція та зниження рівня доходів, логістичні проблеми. Та ринок зумів вистояти. Він працює й розвивається. Життя продовжується, попит поступово відновлюється.

Зміни на ринку

Зниження рівня доходів призвело до того, що споживачі досить часто намагаються знайти способи, як здешевити покупку. Одним з найбільш популярних методів економії, зазначають експерти сайту emporium.com.ua, торік стали промокоди. Попит на них упродовж року зріс у 2 рази.

Основною причиною зростання інтересу до кодів на знижку експерти називають простий механізм застосування та можливість суттєво заощадити. Так, приміром, в Comfy промокод з https://emporium.com.ua/comfy забезпечує зниження ціни на 25%, а учасники акції Comfy.ua можуть отримати дисконт в розмірі 50%.

Змінився також попит на окремі групи товарів. Продажі смартфонів, ноутбуків, планшетів та аксесуарів до них відновилися до довоєнного рівня і продовжують збільшуватися. Попит на них зріс майже на 70%. Серед частих замовлень також дрібна побутова техніка, товари для геймерів, відеокарти, екшн-камери, мультимедіа.

А от попит на габаритну техніку для дому, як-от холодильники, морозильні камери, телевізори з великим екраном, досить невисокий. У січні-березні значно менше, у порівнянні з жовтнем-груднем 2022 року, покупців цікавили повербанки та безпровідні bluetooth колонки.

Також експерти зауважують, що більшість українців купують згідно з так званим принципом заміни. Тобто новий пристрій купують тоді, коли старий вийшов з ладу, а не тому, що з’явилася більш сучасна та функціональна модель.

Вплив цін та логістики на попит

Ціни на побутову електроніку, комп’ютери та девайси до них мають тенденцію до зростання. Така ситуація частково впливає на коливання попиту. Так, здорожчання холодильників та телевізорів більш ніж на 55% призвело до зменшення продажів. А от бюджетні моделі, які подорожчали в середньому на 20%, замовляють частіше, що характерно якраз для кризових періодів.

У зв’язку з тим, що більшість товарів виробляється за межами України, виникли логістичні проблеми. Морські порти заблоковані, а пропускна спроможність західних кордонів нижча від необхідної. Тому асортимент дещо звузився, а терміни доставлення збільшилися.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×