Купити квартиру в Дніпрі

Піца: чому так називається?

345е

Піца займає одне з перших місць у світі за відомістю й популярністю. Ця італійська страва має багату цікаву історію. Цікаво, що остаточний вигляд піци, знайомий нам сьогодні, сформувався лише в останні століття.

Слово “піца” походить від латинського “picea”, що використовувалося спершу для позначення хліба, який випечений в печі. Ще в середньовіччі словом “піца” називали різні види хлібних виробів з різними начинками. Саме таких випечений хліб з начинкою з часом набув певних змін і став відомий нам у вигляді знайомої нам піци.

Чому піца кругла

Оскільки історично назва піци пов’язана з випеченим в печі хлібом, основною найбільш популярною формою для піци є круг. Попри те, що зазвичай піца кругла, замовити коробки на піцу на сайті виробників коробок можна у формі квадрата, адже це найбільш зручний для зберігання варіант. Також компанія “Карт-Пак” звертає увагу на те, що квадратні коробки є універсальними, адже дозволяють зручно розміщувати круглу піцу й безпечно транспортувати для доставлення.

Кругла форма піци має певні історичні корені, а також практичну зручність:

  • рівномірне приготування круглого тіста з усіх боків у печі за умови високих температур;
  • зручність у нарізанні, адже коло легко ділиться на рівні шматочки;
  • кругла форма є традиційною і пов’язана з формою круглого хліба, що символізує сонце, джерело життя й енергії.

Піца – це не просто їжа, це культурне явище з багатою історією. Від походження назви до форми піци кожен аспект має особливе значення й особливий зміст. Сучасна кругла піца такою, як ми її знаємо, з’явилась в Неаполі в Італії в XVIII столітті. Поширення такої страви набуло широкої популярності, адже страва була поживною і смачною, що дуже важливо для переважної більшості бідного населення.

Які види й форми піци бувають

Перші неаполітанські піци пекли круглими. Це були тонкі пласкі коржі з помідорами, оливковою олією, часником і сиром. Їжу подавали на вулицях міста, аби усі охочі могли поласувати ситною ароматною стравою.

Попри те, що традиційно піца кругла, існують деякі різновиди цієї популярної італійської страви:

  • Сицилійська прямокутна піца з товстішою скоринкою й рясним шаром начинки;
  • піца в лотках, що випікається у спеціальних прямокутних формах й нарізається на порційні шматки – такий варіант популярний для великих компаній;
  • мініпіци – маленькі круглі вироби, що мають розмір на одну порцію у формі невеликого круга, чудовий варіант для вечірок чи фуршетів;
  • кальцоне – закрита піца в формі півмісяця з начинкою із сиру, м’яса та інших інгредієнтів.

У XIX італійські емігранти почали переїжджати до США, приносячи із собою кулінарні традиції. Швидкої популярності піца набула після другої світової війни, коли американські військові поверталися на батьківщину й розповідали про смачну поживну піцу, яку куштували в Італії.

Історія піци досить багата, адже ця страва увібрала в себе досвід культурного обміну й гастрономічних відкриттів. Піца постійно еволюціонує, з’являються нові рецепти соусів, а також цікаві поєднання компонентів начинки.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×