Купити квартиру в Дніпрі

Лікар ортодонт – хто це та що він лікує

home pic 0001 e1517160181649

Ортодонт – це лікар, який займається виявленням і лікуванням дефектів прикусу та оклюзії. Його можна назвати незамінною ланкою в стоматологічній галузі, оскільки саме він виправляє неправильне положення зубів, коригує прикус і стежить за фізіологічним змиканням щелеп.

Аномальне розташування зубів знижує естетику посмішки, а також провокує велику кількість порушень у роботі різних органів і систем. Насамперед страждає зубощелепний апарат, потім дихальна система, шлунково-кишковий тракт.

У цій статті ми розглянемо головні завдання ортодонта, його методи, а також засоби виправлення аномального прикусу.

Що лікує ортодонт

Ортодонт (https://familydent.ua/ortodontiya/) займається проблемами, які пов’язані із взаємним розташуванням зубів і щелеп. Його обов’язком є вирівнювання зубних рядів і формування правильної оклюзії. Спеціаліст не тільки проводить профілактику різних дефектів, а й пропонує методи для коригування вже наявних патологій прикусу або зубного ряду.

Аномалії зубів та зубного ряду

Кожна зубна одиниця в роті людини має своє призначення, що робить її незамінною. Порушення розміру або форми призводять до серйозних ускладнень і проблем в організмі. Регулярні відвідування стоматологічного кабінету допомагають зберегти здоров’я зубів, запобігши можливим патологіям. Лікар проведе огляд, виявить дефект, а потім підбере ефективний метод корекції.

Дефекти зубного ряду – напрямок у роботі стоматолога-ортодонта. Вони включають порушення щільності ряду: скупченість або великі міжзубні проміжки, а також неправильне розташування одиниць на зубній дузі. Лікар допомагає пацієнтам домогтися фізіологічного розташування зубів, що призводить до поліпшення роботи зубощелепного апарату і підвищення естетики посмішки.

Аномалії прикусу

Порушення позиції зубів відносно один одного під час змикання щелеп спостерігається у пацієнтів з різних вікових груп. Ортодонт застосовує різні методики для формування здорового прикусу, використовуючи незнімні ортодонтичні апарати, коригувальні пластини та інші доступні способи лікування. Регулярні візити в стоматологічну клініку на прийоми до ортодонта – це необхідна умова успішного лікування. Прикус нерідко виправити набагато складніше через аномалії в розмірах щелеп.

Аномалії щелепи

Ортодонтія виконує відразу кілька завдань. Вона прагне надати посмішці природного вигляду і відновити жувальну функцію шляхом виявлення аномалій щелеп з подальшим лікуванням. Занадто вузька або широка щелепна кістка, непропорційний ріст, западання верхньої або нижньої щелепи – все це входить до списку проблем, якими займається ортодонт.

Коли варто звернутися в стоматологічну клініку

Зазвичай рекомендується починати відвідувати лікаря з дитинства. Перший візит до ортодонта можна влаштувати у віці 7-8 років. У період активного формування прикусу можна виявити й запобігти передчасній появі аномалій, які важко коригувати. Також рання консультація дає змогу провести профілактичні процедури та змінити неправильні звички.

До фахівців потрібно звертатися не тільки в дитячі роки. Пацієнти можуть виправити свій прикус у будь-якому віці, але що раніше ви підете до ортодонта, то ефективнішою буде корекція. Однак досягнення хорошого результату під час лікування дорослих на сьогоднішній день – стандартне завдання для лікаря.

Ортодонтична діагностика

Діагностика в ортодонтії здійснюється за допомогою огляду, рентгенологічних і лабораторних досліджень. Лікар оглядає ротову порожнину, аналізує дані, визначає необхідність лікування. Щоб отримати більше інформації про проблему, він призначає панорамний знімок, комп’ютерну томографію, ТРГ, зняття зліпків із зубних рядів або інші діагностичні процедури. Важливо звернутися в клініку вчасно для своєчасного виправлення наявних патологій оклюзії.

Основні методи корекції

Для досягнення терапевтичного ефекту ортодонт використовує різні процедури та техніки. Розглянемо найпоширеніші з них.

Апаратний метод

Найпоширеніший і найефективніший спосіб корекції – використання спеціальних апаратів і конструкцій. До них належать системи брекетів та інші незнімні та знімні ортодонтичні конструкції. У всіх перерахованих систем свій шлях розв’язання проблеми, але їхня мета одна – допомогти пацієнтові досягти правильного прикусу. Брекети вважаються найефективнішим методом вирівнювання зубів. Їхньою альтернативою виступають прозорі капи – елайнери: https://familydent.ua/elajnery/ – вони не завжди справляються з важкими дефектами прикусу, але патології помірного ступеня іноді можна ефективно скорегувати.

Хірургічний метод

Коли потрібно виконати хірургічне втручання, ортодонт працює спільно з хірургом. Пацієнтам стоматологічної клініки надають лікування, зазвичай одного напрямку – ортодонтію, хірургічну корекцію прикусу здійснюють у стаціонарі. Однак операцію проводять тільки в найскладніших випадках, коли апарати для корекції будуть малоефективними.

Міотерапія

Міотерапія – один з методів, який досить рідко використовують в ортодонтії для корекції жувальної функції зубощелепної системи. Цей напрямок включає список вправ, які дають змогу трохи скорегувати роботу м’язів, зняти навантаження із зубощелепного апарату. Міотерапія не є панацеєю, у неї невисока ефективність лікування, тому вона не сильно впливає на результат виправлення прикусу. Її частіше застосовують для профілактики аномалій у дітей, а для дорослих іноді використовують як допоміжну методику.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×