Купити квартиру в Дніпрі

Характеристика ринку зернової кави

Дослідження сегмента кавового ринку показує, що найбільшу частину його товарів займає натуральна зернова та мелена кава, яка заповнює третю частину долі в натуральному та чверть відсотка у грошовому еквіваленті. До того ж попит на таку продукцію на українському ринку постійно підвищується.

Дослідження довели, що споживання кави, приготованою в кавомашині за останні 10 років зросло практично на 24%. Це доводить величезну популярність такої продукції та досить високий попит на неї. Особливо це є актуальним для великих міст, де такий напій зустрічається повсюдно: у вуличних кав’ярнях, переходах, маркетах та закладах фаст фуду.

Зернова кава

В силу максимально швидкого приготування сьогодні найбільшою популярністю користується розчинна кава. Але підвищення рівня культури споживання цього напою поступово підіймає продукт в зернах на провідні позиції кавового бізнесу. Тому зараз зернова кава є найбільш затребуваним та популярним продуктом.

Вона представлена на сучасному ринок двома найпоширенішими сортами:

  • арабікою, вперше вирощеною в Ефіопії Зараз вона виробляється в усьому світі і є першим окультуреним видом кави, яка стала вживатися в їжу. Зерна арабіки містять невисоку кількість кофеїну та мають м’який, не дуже інтенсивний смак;.
  • робустою, що також з’явилася в Африці. Сорт містить подвоєне число кофеїну, ніж інші види кавових зерен. На цей час її головним імпортером є Бразилія, а ще її вирощують також у країнах Південної та Латинської Америки, Кенії, а також на островах Суматра і Ява.

Крім цих сортів існують такі різновиди, як ліберика та ексцельза. Але зустріти їх можна дуже рідко, оскільки на експорт вони практично не вирощуються.

Зернова кава, що особливого відбувається на ринку

Сфера кавового бізнесу в Україні набирає стрімкого обороту. При виборі того чи іншого виду зерна покупці орієнтуються на:

  • особисті переваги;
  • країну-виробника;
  • репутацію бренду;
  • цінову політику.

Останнім часом приготований зерновий напій зміцнився як елемент швидкого харчування. Все частіше його купують у кав’ярнях та фастфудах на виніс. А для справжніх поціновувачів відкриваються особливі авторські бутіки з креативною практикою приготування напоїв, за які клієнти готові заплатити чималі гроші. Передбачається максимальне зростання споживання зернової кави та зниження частки розчиненої, завдяки підвищенню розвитку культури кави в нашій країні. Виходячи з цього логічно, що кавовий ринок реалізації зерен і надалі стрімко розвиватиметься, набираючи дедалі більших обертів.

Кава в зернах

Ціни кавового бізнес-сегменту

Світове подорожчання кавової сировини, девальвація гривні та неврожай у Колумбії та Бразилії призвело до підвищення вартості продукту. Зазначається, що зростання цін на арабіку в Україні збільшилося приблизно на 30%, а на робусту – 19%. Окрім того, у зв’язку з непростою ситуацією в країні морські шляхи переправлення майже повністю закриті, тому продукт везуть в Україну автомобільним транспортом. А така логістика обходиться в рази дорожче морської. Виходячи з цього зазначимо, що ціни на зернову каву піднялися на 35-40% порівняно з 2021 роком.

До того ж якщо глобальне потепління продовжить прогресувати в кращих “кавових місцях” – Бразилії, Індонезії, Колумбії та В’єтнамі, то землі в цих країнах – стануть непридатними для вирощування зерен. А це і собі, збільшить дефіцит кави та створить на неї ще більший стрибок цін. Всі ці фактори вказують на те, що кофеманам надалі доведеться ще більше розщедрюватися заради чашечки улюбленого напою.

Ринкова конкуренція

Кавовий ринок глобалізований, оскільки на ньому суперничають не лише українські торгові марки, а й відомі бренди зі світовим ім’ям. Динамічний розвиток ринку кави в Україні помітний маркетологами та рядовим споживачам цього напою. Нові вузькопрофільні магазини, кав’ярні, торгові точки, пересувні павільйончики з’являються на вулицях міст, як гриби після дощу. До того ж на прилавках мас-маркетів також помітно збільшився асортимент кавової продукції різних виробників.

Така наростаюча конкуренція сприятливо впливає на якість продукції навіть у сфері бюджетних товарів, де триває найактивніша боротьба за покупців. Постачальники та виробника розширюють свою клієнтську базу за допомогою рекламних компаній та комплексної підтримки доступної вартості на свій продукт.

Але зазначимо, що маневреність свободи українських та закордонних виробників залежить від постачальників зерна, які ставлять свою ціну, залежно від якості запропонованої сировини. А її добротність зумовлена погодними умовами тропічних зон планети, на яких вирощують кавові боби.

Зараз на сучасному ринку кави переважає імпортна кавова продукція, але останнім часом спостерігається тенденція витіснення зарубіжних компаній вітчизняними торговими марками.

Найбільш популярні марки зернової кави

Топ рейтинг найвідоміших брендів на ринку кави очолили фірми, чия продукція має найбільшу аудиторію покупців. У категорію кращих компаній-виробників продукції у зернах увійшли:

  1. Lavazza – італійська корпорація, що стала найбільшим в Європі виробником зернової та меленої кави. Величезний асортимент продукції для побутового та професійного використання базується на арабіці, яка росте в Центральній Америці.
  2. Movenpick. Німецька преміальна якість та оригінальні рецепти вигідно відрізняють фірму від інших. А особлива технологія приготування бобів наділяють продукцію унікальними смако-ароматичними властивостями.
  3. Melitta, що відповідає найсуворішим критеріям відбору сировини й має широкий асортимент кави з оптимальною ціною за відмінний товар.
  4. Dallmayr, що не змінює своїх традицій зберігаючи респектабельний імідж високої якості продукції.

Гідну конкуренцію західним товарам складає вітчизняна ароматна Львівська кава, яка створює масу унікальних купажів з різним ступенем обжарювання. До того ж таку тенденцію посилює вихід на ринок українських компаній, які раніше займалися випуском інших продуктів. Відома компанія АВК розпочала успішний проєкт з випуску сублімованої меленої кави, у перспективі планую розпочати виготовлення лінійки обсмажених зерен.

Зернова кава для кавомашин

Чисельність цільової аудиторії

З кожним днем все більше наших співвітчизників починають свій день з чашечки ароматного напою, що бадьорить. До того ж протягом дня кава допомагає нам набути продуктивність, підбадьориться і зняти негативне напруження. Не дивно, що цей напій став ранковим ритуалом, обіднім відпочинком та вечірнім дружнім coffee break.

Тому важливим фактором для ринку кави є вивчення поведінки споживачів та аналіз економічних, соціальних та психологічних параметрів, здатних вплинути на їх думку. Важливість вивчення ставлення покупців до різних груп товарів є основою визначення привабливості різних груп товарів.

Додаткові нюанси

Для досягнення просування рейтингу кавової продукції в зернах найчастіше використовується цифровий маркетинг, здатний допомогти в збільшенні продаж. Така кампанія зміцнює взаємовідносини зі споживачами та гарантує загадку бренда у виборі нового торгового партнера. Не дивно що цифровий простір стає найпростішим і найефективнішим методом встановлення зв’язків з потенційними клієнтами.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×