Купити квартиру в Дніпрі

Який текстоліт буває

8687

Текстоліт є шаруватим композитним матеріалом на основі тканин та формальдегідних смол. Як правило, його випускають у вигляді великих листів і стрижнів. Також можливий випуск втулок. Колір матеріалу нерівномірний, варіюється від світло-жовтого до темно-коричневого, поверхня гладка та рівна.

На зрізі можна розглянути шарувату структуру. У цій статті ми детально розглянемо, які є види текстоліту та чим вони відрізняються.

Електротехнічний текстоліт

Відповідно до ДСТУ 2910-74 використовується там, де потрібні високі діелектричні властивості матеріалу. Основні марки включають:

А і Б

Марки А та текстоліт Б (заходьте сюди, щоб дізнатися характеристики та ціну), застосовуються при виготовленні ізоляційних елементів для трансформаторів та інших електротехнічних пристроїв, де важливі як високі електричні, так і механічні властивості. Марка Б іноді використовується як конструкційний матеріал завдяки своїм механічним властивостям.

ВЧ

Марка призначена для використання на високих частотах, до 1 МГц, що робить її ідеальною для спеціалізованих електротехнічних застосувань.

ЛТ

Є універсальним типом електротехнічного текстоліту, що забезпечує стабільні властивості у широкому діапазоні температур і вологості. Він виготовляється на основі поліестерової тканини й може використовуватися як для механічних, так і для електротехнічних навантажень.

Конструкційний текстоліт

Як визначено великою компанією-імпортером текстоліту Електропласт, конструкційний матеріал, має широкий спектр застосувань в машинобудуванні та інженерному виробництві. Він поділяється на кілька основних марок:

ПТК (ПТК-С)

Є найміцнішим типом конструкційного текстоліту, призначеним для виготовлення деталей рухомих механізмів, які піддаються значним механічним навантаженням. Його висока стійкість до стирання дозволяє деталям зберігати працездатність умовно до 10 разів довше, ніж аналогічні металеві складові. ПТК-С використовується для виготовлення вкладок у суднові дейдвудні підшипники, де важлива міцність та зносостійкість.

ПТ

ПТ менш міцний порівняно з ПТК, але все ще використовується для виготовлення рухомих механізмів з меншими навантаженнями та елементів нерухомих конструкцій. Він є найдешевшим і найпоширенішим типом текстоліту, що забезпечує ефективний баланс між властивостями та вартістю.

ПТМ-1 і ПТМ-2

Використовуються в металургійних умовах, де важлива маслостійкість та висока термічна стійкість. Ці марки підходять для виготовлення вкладок у підшипники прокатних станів та інших деталей, які піддаються агресивним масляним середовищам та високим температурам.

Листовий асботекстоліт

Виготовлений на основі азбестових волокон, має властивості, що дозволяють йому працювати у фрикційних пристроях, механізмах зчеплення та гальмування, а також як утеплювач. Витримує різке підвищення температури і є надійним матеріалом для умов з високими механічними навантаженнями.

Текстолітові стрижні

Окрім листового формату, існують текстолітові стрижні, які використовуються як заготовки для деталей електротехнічного призначення, відповідно до ДСТУ 5385-74.

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу