Купити квартиру в Дніпрі

Як вибрати програвач вінілу

Популярність вінілового звуку зростає з кожним роком, і статистичні портали регулярно відзначають рекордні продажі вінілових платівок по всьому світу. Причина не лише в унікальному звуковому почерку, але й в медитативності процесу, який дозволяє повністю розслабитися та поринути у світ улюблених треків.

Вініловий програвач є центральною частиною системи, але якщо подивитися в каталог: https://soundmag.ua/ru/catalog/vinyl-players/ , то можна побачити сотні моделей від багатьох виробників в дуже широкому ціновому діапазоні. Вибрати оптимальну модель серед них доволі складно, особливо, коли мова йде про перший програвач. В цьому матеріалі ми розглянемо ключові характеристики, на які варто звернути увагу перед покупкою.

Ключові параметри вінілових програвачів

Для початку зауважимо, що програвач вінілу це лише частина системи відтворення вінілових платівок. Як мінімум йому необхідна акустика для відтворення звуку та фонокоректор. З останнім все доволі цікаво. Дуже грубо можна сказати, що це підсилювач сигналу, який отримується з голки. На ринку є два варіанти програвачів:

  • З вбудованим фонокоректором. Підійдуть для новачків та тих, хто хоче купити готову систему, яка працюватиме одразу з коробки.
  • Без фонокоректора. В такому випадку вам доведеться одразу купити фонокоректор від стороннього виробника, оскільки без нього програвач не має жодного сенсу.

Суть в тому, що фонокоректор напряму впливає на якість звучання. Тому дорогі програвачі часто пропонуються без фонокоректора, віддаючи цей вибір покупцю. В простіших моделях навпаки є сенс вмонтувати готове рішення, щоб здешевити кінцеву ціну системи та спростити покупцю вибір. Хороша новина також в тому, що ви завжди можете під’єднати сторонній фонокоректор в обхід вбудованого, і таким чином покращити якість звуку.

Іншою важливо відмінністю між програвачами є інтегрований картридж, або, як його ще називають, головка звукознімача. Їх також є два, і різниця полягає в принципі роботи:

  • ММ-картридж, який працює за принципом рухомого магніту в нерухомій котушці.
  • МС-картридж відповідно працює за принципом рухомої котушки. Він більш вимогливий до якості всієї схеми, і має один недолік: в ньому неможливо замінити голку. Якщо вона зноситься, доведеться купувати новий картридж.

Картриджі типу ММ дешевші у виробництві, і в них при потребі можна замінити голку. Вони будуть оптимальним вибором в бюджетному та середньобюджетному сегментах. Картриджі типу МС значно дорожчі, їх складніше обслуговувати, але при цьому вони забезпечують ультимативну якість звучання.

Як розподілити бюджет при купівлі програвача вінілу

Крім самого програвача та фонокоректора вам ще знадобляться колонки та комутаційні кабелі для усієї системи. Початківцям ми рекомендуємо обирати програвачі з інтегрованим фонокоректором та автоматичним керуванням. Це може бути як повна автоматика, так і автостоп. В першому випадку весь процес відбуватиметься натисканням однієї кнопки, в другому вам доведеться вручну запускати відтворення, але коли платівка закінчиться, система сама поверне тонарм у вихідне положення. Відкладіть 5-10% вашого бюджету на купівлю якісних кабелів. Це може здаватися дивним, але дешеві кабелі можуть дуже негативно вплинути на звучання, навіть якщо ви купите дуже дорогий програвач та топову акустику. Ну і стосовно акустики – не поскупіться на хорошу пару колонок.

І головна порада, якщо ви вперше купуєте програвач вінілу: зайдіть в магазин, поспілкуйтеся з консультантами, попросіть їх показати, як виконувати налаштування програвача та запуск відтворення. Послухайте звучання різних моделей, оцініть якість матеріалів, дизайн та звук. В першу чергу довіряйте своїм вухам.

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу