Купити квартиру в Дніпрі

Як вибрати ліжко в спальню: корисні поради від експертів

Людина проводить у сні третину життя, тому зручність дуже важлива. Одним з аспектів цього стане ліжко. Звісно, до нього ще потрібен матрац, але саме меблі стануть основою для спального місця. При виборі важливо враховувати чимало аспектів, в тому числі матеріали, габарити, дизайн, додатковий функціонал, екологічність.

Розмір: який оптимальний

Якщо хочете купити ліжка в спальню, то перше на що варто звертати увагу, це саме розмір. Який варіант обрати залежить від 3 основних факторів. Перший – площа кімнати, другий – кількість користувачів, третій – антропометричні дані. Розміщення односпального ліжка в принципі не проблема, а от з двоспальним варіантів більше.

Отже, почнемо з довжини. Вона коливається в невеликих межах, якщо справа стосується дорослого ліжка. Мінімальна довжина яку можна зустріти 180 см, стандартом вважається 190, максимум 220 см. Коли обираєте довжину, враховуйте, що ліжко повинно бути на 15-20 см довше, ніж ваш зріст. Якщо цей запас виявиться більшим – теж добре. Зверніть увагу, при підборі двоспальних моделей – основний орієнтир зріст найвищого з пари.

Наступна характеристика – ширина. Існують наступні стандарти:

  • односпальне – до 100 см;
  • півтораспальне – 100-160 см;
  • двоспальне – від 160 см.

Для розрахунку оптимального показника ширини також є формула: виміряйте відстань від основи шиї до краю плеча та додайте 30 см. Отриманий показник буде оптимальним для однієї особи.

Зверніть увагу, що часто вказуються не розміри меблів, а габарити спального місця. Уточніть цей момент, адже саме ліжко в такому разі може бути на 15-20 см більшим.

Каркас: різновиди та характеристики

Ліжко – це основа для матраца, і він може являти собою суцільну чи ламельну конструкцію, яка спирається на каркас. Вибір того чи іншого варіанта основи залежить від ваших особистих вподобань та досвіду користуванні.

Власне каркас складається з узголів’я, узніжжя, бічних царг та опор. Роль останніх виконують ніжки або коліщата. Дуже популярні два види каркаса. Перший – це комбінація опорних спинок та двох бічних царг. Другий – чотири царги, узголів’я, узніжжя та опори, це зазвичай ніжки.

Який варіант найкращий – важко сказати. Якщо меблі якісні, то, попри делікатність та витонченість конструкції, вона не почне скрипіти. Неякісні, наскільки б надійно не виглядали, швидко вийдуть з ладу, стануть хитатись.

При тому, що більшість покупців все ж віддає перевагу моделям на опорних спинках, за рахунок більшої опори, варто зважати ще і на вагу користувачів та те, хто власне в такому ліжку спатиме. Зауважимо, що безневинні дитячі стрибки, якщо вони регулярні, здатні добряче попсувати конструкцію.

Як вибрати ліжко в спальню: корисні поради від експертів

Матеріал каркаса

Варто поговорити і про матеріал каркаса. Дуже розповсюдженим і популярним є натуральне дерево. Воно екологічно чисте, безпечне, міцне, зносостійке, довговічне. Однак все це саме так, лише за умови, що виробник не зекономив на обробці та метизах.

Ліжка з ДСП – найбюджетніший варіант. Матеріал досить міцний, якщо захистити його від вологи, в спальні вона навряд чи буде підвищена. Кольори та текстури різноманітні. При обережному користуванні такі меблі прослужать довго.

Металеві каркаси – особливо привабливі, адже за рахунок міцності матеріалу вдається зробити досить витончені лінії. Такі ліжка виглядають привабливо в екоінтер’єрі, можуть містити ковані деталі, що лише додає їм привабливості та ексклюзивності.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×