Купити квартиру в Дніпрі

Як відмова від літнього часу вплине на здоров’я українців

66967a87e5b90

Нещодавно народні депутати України ухвалили законопроєкт, який передбачає скасування переходу з зимового часу на літній. Тобто, якщо президент Володимир Зеленський підпише закон, восени буде останнє переведення годинника, вказує видання “Політаналіз” у своєму матеріалі.

Сезонна зміна часу була затверджена в Європі в період після Першої світової війни для заощадження електроенергії. Таке рішення дозволяло ефективно використовувати світловий день.

Та потім учені зафіксували, що переходи на літній та зимовий час економили лише 0,34% енергії, що є незначним показником.

В Україні ж процедура переведення годинника досі проводиться 2 рази на рік: восени та навесні. Вже за часів незалежності періодично обговорювалось питання про скасування такої практики, але результатів не було.

У 2020 році в парламенті зареєстрували законопроєкт “Про обчислення часу в Україні”, ініційований головою парламенту Русланом Стефанчуком. Документ пропонував відмовитися від сезонної зміни часу через її шкідливий вплив на здоров’я громадян, зокрема зниження працездатності, погіршення самопочуття та загострення хронічних захворювань.

У березні 2021 року законопроєкт № 4201 був схвалений у першому та другому читаннях, але згодом його повернули на повторний розгляд. Лише 2024 році Верховна Рада знову розглянула це питання, і 16 липня 261 депутат підтримав документ.

Національна академія наук (НАН) України висловила свою підтримку законопроєкту. Академік-секретар відділення загальної біології НАН Володимир Радченко зазначив, що цей крок є правильним та корисним для суспільства. Він підкреслив, що в сільському господарстві робота не може залежати від урядових рішень, оскільки ритми тварин і інші природні фактори відіграють важливішу роль. Крім того, переведення годинників в Україні негативно впливає на людей та їхні біоритми. Особливо це стосується дітей, які через зміну часу позбавляються важливих фаз ранкового сну, що призводить до недосипання і знижує фізичну та розумову працездатність.

НАН також нагадала, що Європейський парламент позитивно оцінив відмову від сезонного переведення часу. Однак там процес повного скасування такої практики затримався через пандемію коронавірусу та інші глобальні виклики, що відсунули це питання на задній план.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×