Купити квартиру в Дніпрі

Як правильно заряджати автомобільний акумулятор

Основна функція АКБ — забезпечувати електроживлення для запуску двигуна за допомогою стартера. Також акумулятор автомобільний живить фари, склоочисники, вентилятори салону, аудіосистему та інших споживачів, коли двигун не працює. Без батареї транспортний засіб не зможе функціонувати.

Чому розряджається АКБ

Під час звичайної експлуатації автомобіля акумуляторна батарея заряджається автоматично від генератора, який приводиться в дію робочим двигуном. Він виробляє електроенергію та заряджає АКБ, компенсуючи природний саморозряд і живлячи бортові споживачі. Однак можливостей генератора буває недостатньо для повноцінної підзарядки пристрою. Це відбувається через:

  1. великий саморозряд батареї внаслідок тривалого простою авто;
  2. інтенсивне використання споживачів електроенергії з неактивним двигуном;
  3. несправність генератора, коли він виробляє знижену напругу або струм;
  4. за низьких обертів холостого ходу силового агрегата генератор виробляє менше енергії.

 

Визначити, що акумулятор розряджений, можна за такими ознаками:

  1. Стартер крутить двигун повільно або не крутить зовсім.
  2. Під час увімкнення споживачів електроенергії (фар, габаритних вогнів, аудіосистеми) помітно зниження яскравості або потужності.
  3. Приладова панель починає працювати некоректно.
  4. Знижена напруга на клемах — менше ніж 12,6 В для 12-вольтового акумулятора.
  5. Підвищена різниця напруг на клемах під час навантаження стартером.
  6. Нерівномірне газовиділення з банок АКБ.
  7. Зниження рівня електроліту внаслідок його кипіння через сульфатацію пластин.

 

У разі появи цих ознак потрібна додаткова зарядка АКБ від зовнішнього джерела живлення, щоб відновити ємність батареї.

Як перевірити рівень заряду

Це можна зробити трьома способами:

  1. Візуально. Якщо рівень електроліту нижче від мінімальної позначки, то акумулятор розряджений.
  2. За допомогою мультиметра. Прилад слід встановити в режим вимірювання напруги. Під час підключення щупів до клем напруга має бути не менше ніж 12,5 В.
  3. За допомогою навантажувальної вилки. Пристрій підключається до клем АКБ і створює навантаження у вигляді опору. Час, за який батарея розрядиться до напруги 10,5 В, є показником її стану.

 

Правила заряджання АКБ

Для заряджання необхідно використовувати спеціальний зарядний пристрій із режимами для 12-вольтових свинцево-кислотних акумуляторів. Рекомендується встановлювати зарядний струм 0,1 від номінальної ємності АКБ — це дасть змогу провести процес без пошкодження пластин.
Процес включає декілька стадій — на першій відбувається відновлення сульфатованих пластин, потім йде основна зарядка до напруги 14,4–14,7 В. Після досягнення цієї позначки необхідно відключити зарядний пристрій, щоб уникнути перезаряду. Правильно заряджена батарея має напругу не нижче ніж 12,6 В через 15–20 хвилин після відключення зарядки. Також важливо контролювати температуру електроліту — вона не має перевищувати 45 °С. Дотримання цих правил дасть змогу максимально продовжити термін служби акумулятора.

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу