Купити квартиру в Дніпрі

Як обрати та купити вино, що вам точно сподобається: практичні поради

Кожен поціновувач вина на початку проходить складний та невпевнений етап знайомства з винами:) Але цей шлях можна зробити більш цікавим та веселим.

Дегустація вина – це навичка, якій можна навчитися та вдосконалювати її на практиці. Як і у випадку з будь-яким іншим хобі чи інтересом, чим більше ви цим займаєтеся, тим кращим станете.

Дізнайтеся, як покращити свої навички дегустації вина за допомогою цих практичних порад. Використовуйте ці поради та не забудьте купити вино для ваших практичних занять вдома)

Проведіть порівняльну дегустацію вин

Порівняльна дегустація вин є одним із найкращих способів покращити вашу здатність розрізняти тонкі відмінності у винах.

Ідея полягає в тому, щоб скуштувати вина, які мають спільну тему. Це трохи схоже на науковий експеримент, метою якого є збереження якомога більшої кількості факторів, щоб вивчити цю одну тему.

Прикладом може бути вивчення відмінностей між винами, виготовленими з одного сорту винограду. Наприклад, сіра та шираз виготовляються з одного сорту винограду, але між ними є тонкі відмінності, які є результатом регіонів, у яких вони вирощуються (зокрема, терруару та клімату).

Ще одне чудове порівняння дегустації вина – це порівняння впливу витримки на вино. Для цього потрібне одне і те ж вино різних років урожаю. Як 2021 рік можна порівняти з 1998 чи 1995?

Мабуть, найпопулярнішою (і найпростішою) ідеєю порівняльної дегустації вин є порівняння витриманого та невитриманого шардоне. Порівняння цих вин дозволяє вам зосередитися на смаках і ароматах, які дуб надає вину.

Спробуйте нові вина

Асортимент вина в наш час просто величезний і для того, щоб навіть просто гідно оцінити вина, які ви любите, варто спробувати якомога більше різних вин. Вам не сподобається кожне вино, але ви точно здивуєте себе і будете знати, що точно ваше, а що ні.

Тож приєднуйтесь до винного клубу та вийдіть із зони комфорту. Незабаром ви розширите як своє відчуття смаку, так і свій винний словниковий запас.

Вивчайте про виноробство

Щоб по-справжньому зрозуміти компоненти смаку та аромату вина, ви повинні знати, як виробляються ці характеристики.

Величезний вплив мають такі фактори, як сорт винограду, спосіб вирощування винограду та місце його вирощування. Але це також стосується і вибору, зробленого під час процесу виноробства.

Ви здивуєтеся, наскільки приємно визначити конкретну нотатку, а потім пов’язати її з тим, як вона була створена.

Знаючи про сорти винограду та їхні «фірмові» характеристики, ви також матимете певний рівень очікувань ще до того, як щось спробуєте. Скуштувавши вино, ви відразу зрозумієте, чи щось не так. Ви також зможете оцінити характеристики, які справді добре працюють.

Ведіть нотатки

Візьміть за звичку оцінювати вино, навіть якщо це просто пляшка перед телевізором. Швидка оцінка зовнішнього вигляду, аромату, смаку, обробки, структури та загальної оцінки/враження займає лише пару хвилин.

Роблячи це, ви покращите свої навички дегустації вин і матимете список вин, які любите і ті, що вам не подобаються!

Намагайтеся бути конкретними у своїх описах. Наприклад, замість «червоних фруктів» зосередьтеся на конкретному фрукті. Спочатку це важко, але ви швидко покращите свої навички. Та й загалом дуже цікаво досліджувати та пов’язувати смаки та асоціації.

Пийте вино з друзями

Це не тільки розвага, але й чудовий спосіб навчитися. Ми не всі насолоджуємося тим самим і не завжди відчуваємо однакові відчуття. Це означає, що у кожного з нас є свої сильні та слабкі сторони, коли справа доходить до дегустації вина. Ця ідея підтверджується тим фактом, що більшість хороших виноробень мають кількох виноробів.

Тож ваш друг може підхопити ноту, яку ви пропустили, і ви почуєте «ага!» момент усвідомлення, який інакше ви б упустили. Порівнюйте записи, дискутуйте, сперечайтеся, смійтеся та розважайтеся!

Ознайомтеся з найкращими практиками

Чи знаєте ви рекомендовану температуру подачі червоного вина? Чи потрібно аерувати білі вина?

Щоб переконатися, що ви відчуєте вино якнайкраще, переконайтеся, що ви знайомі з основами його подачі. Це також стосується основ оцінки вина.

Ніколи не наповнюйте бокал більше ⅓, коли оцінюєте вино. Це робиться для того, щоб ви могли добре крутити його в склянці, не боячись розлити.

Спочатку підніміть келих і оцініть його зовнішній вигляд. Подивіться на колір, інтенсивність і в’язкість.

Покрутіть його та подивіться, як воно покриває скло. Повільні краплі, які покривають келих, вказують на насичене вино.

Покрутіть ще раз, що ви відчуваєте? Будьте якомога конкретнішими.

Спробуйте трохи. Затримайте вино у роті. Ви також можете одночасно вдихати через рот, щоб наситити вино киснем і «розкрити його».

Як воно смакує? Знову ж таки, краще бути конкретним. Що щодо структури? Оцініть кислотність, таніни, вміст алкоголю, тіло.

Нарешті, як фініш? Які найвиразніші смаки та відчуття? Як довго вони тривають?

Досліджувати винний світ може бути дуже цікаво, а особливо в компанії друзів. Так ви краще зрозумієте особисті смаки, будете точно розуміти що вам подобається, а що ні.
Тому будьте сміливими та експериментуйте!

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×