Купити квартиру в Дніпрі

Етапи створення бізнес-плану: від ідеї до втілення

Бізнес-план є невіддільною частиною для створення будь-якого комерційного проєкту. Це ключ до створення успішного підприємства. Він допомагає реально оцінити перспективи, розрахувати рентабельність, бюджет, мати наочний алгоритм дій, що враховує можливі ризики та має сценарії для їхнього вирішення.

Більш детально про етапи створення, приклад бізнес-плану можна дізнатись на сайті проєкту «Школа бізнесу Нова пошта»: https://online.novaposhta.education/blog/shho-take-biznes-plan-ta-yak-jogo-sklasti. У цій статті ми розглянемо базові моменти, які повинен знати кожен підприємець, що розпочинає свою діяльність.

Що таке бізнес-план?

В першу чергу — це офіційний документ. Його завдання — визначити стратегію та тактику розвитку підприємства. Він складається з кількох розділів, що містять інформацію про цільовий ринок, конкурентів, фінансові прогнози, маркетингові ідеї, перспективи для розвитку тощо.

Цей документ необхідний не тільки власникам, для розуміння послідовності дій та визначення найкращого шляху розвитку. Хороший, правильно організований бізнес-план — це можливість залучити інвесторів. Вони зможуть оцінити рентабельність вкладу, ідею підприємства та основні принципи його роботи.

Важливість бізнес-плану

Чомусь досі не всі підприємці-початківці розуміють важливість цього документу, яка полягає в:

  • оцінці ризиків — він допомагає виявити потенційні загрози та скласти алгоритм дій для їхнього запобігання чи вирішення. Так підприємство мінімізує ризики, зокрема фінансові, в майбутньому;
  • пошуку інвесторів — для залучення фінансування, важливо правильно подати свою ідею. Натхненних промов для інвесторів замало, їм потрібні конкретні цифри, терміни та перспективи;
  • стратегічному плануванні — дає змогу ретельно продумати та спланувати кожен крок: визначити ціль, завдання та стратегію розвитку;
  • маркетинговій стратегії — цей елемент також входить в бізнес-план, тому одразу стає зрозуміло, як компанія буде привертати клієнтів.

Цей документ покроково пояснює функціонування майбутнього підприємства. Бізнес-плани складають не лише для запуску нового проєкту, а й для вже наявних. Вони можуть охоплювати різні проміжки часу. Наприклад, план на рік чи на 5 років.

xyowuoPTg4Ayp5AGeq0VOu3K1w40OEbjrPeCv7jSAroifb02YDlJwFKVwpkxB0ipgpLRIg9dd6yTUoW3cLDRcWKZ4avnv6-xRRvRLN0Q6b6vdlgm_PUCjwwTzFGJeiVJEqjIqCoOBDkud0f0L7KpdTM

Як скласти бізнес-план?

Якщо трохи узагальнити, створення бізнес-плану можна поділити на 4 основні етапи:

  1. Формування ідеї. Визначте, яку проблему вирішує ваш продукт або послуга і як вони відрізняються від конкурентів.
  2. Дослідження ринку. Проаналізуйте ситуацію, визначте цільову аудиторію для вашого продукту чи послуги. Зробіть прогнози попиту та обсягу продажів.
  3. Розробка стратегії розвитку. Визначте, яким чином ви будете просувати продукт, як залучатимете клієнтів і якою буде ваша прибутковість.
  4. Фінансовий аналіз. Розрахуйте доходи, витрати та ризики на певний проміжок часу (пів року, рік, п’ять).

Дотримуючись цього плану, підприємство з великою ймовірністю буде успішним. Однак це не причина розслаблятись. Потрібно постійно слідкувати за ринком та конкурентами, щоб вносити відповідні корективи в стратегію розвитку вашого бізнесу.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×