Купити квартиру в Дніпрі

Електромобілі в Україні: зважуємо за і проти

Untitled

На дорогах великих міст та малих населених пунктів стає все більше автомобілів на електродвигуні. На початку 2024 року в країні вже нараховувалося майже 94 тисячі таких моделей. Причому українці купують на лише легкові авто.

Серед зареєстрованих транспортних засобів є понад 2 тисячі вантажівок та 5 автобусів. Отже, електрокари використовуються як для поїздок з сім’єю, так і для бізнесу — перевезень пасажирів та вантажів. Така популярність зумовлена рядом переваг.

Плюси електрокарів

Вартість пального на заправках стає все дорожчою. Те саме можна сказати й про енергоспоживання. Проте електрика набагато доступніше, ніж бензин чи дизель. Завдяки цьому на зарядку батареї машини ви витратите значно менше коштів, ніж заправку повного бака. Це основна перевага автомобілів на електродвигуні.

До плюсів транспорту також відносять його екологічність. Авто не викидає шкідливих речовин в атмосферу. Тим, хто вболіває за чистоту довкілля, варто купити електромобіль. Це вагомий внесок у майбутнє планети. Моделі відрізняються також іншими перевагами:

  • надійність — в комплектації авто значно менше деталей, які можуть вийти з ладу;
  • безпечність — центр ваги таких карів знаходиться знизу, що мінімізує вірогідність перевертання;
  • комфорт — машини обладнані сучасними системами, які роблять керування зручнішим;
  • тиха робота — мотор автівки працює практично безшумно, що особливо актуально для жителів мегаполісів.

Сучасні моделі на електриці відрізняються великим запасом ходу, це дозволяє долати понад 500 км на одному заряді. Звісно, є варіанти з більш скромними параметрами. Вони дозволять долати до 250 км. Такі авто актуальні для поїздок в межах міста. Є моделі й для поціновувачів швидкості. Деякі з них навіть били рекорди книги Гіннеса по заїздах на різні дистанції.

GSZiMqZ_1bdlq3Om0MCdPcouSipKtvQySGTBtkTl69_8nMCNt0TqWD9tyIaQC7X1xEzk1GChSAPpSvQfhPmNP-nMCkwLU76iMQ8njDItv4NcToJk2YEthOHA8HvEsLLThU8C2UYzwrnyz6dXSuPAiVM

Недоліки авто на електродвигуні

Проте не все так однозначно. Як і будь-яка інша техніка, електрокари не ідеальні. Зокрема можна виділити такі негативні моменти:

  • висока вартість;
  • довготривалу зарядку;
  • знижений запас ходу взимку;
  • обмежену кількість зарядних станцій.

За рахунок доступної ціни на електричну енергію автомобілі досить швидко окуплять свою вартість. На зарядку йде різна кількість часу. Деякі моделі підтримують технологію Quick Charge, що в кілька разів скорочує цей період. Час роботи на одному заряді авто на електродвигуні взимку у багатьох авто знижується майже на третину. Це спричинено морозами, а також підігрівом руля та сидінь.

Щодо зарядних станцій, то їх кількість стрімко зростає. Комерційні точки для поновлення рівня заряду встановлюють у великих та малих містах. Вони є біля офісних приміщень та на паркінгах. До того ж ви можете придбати власний портативний зарядний пристрій. Поновити рівень батареї допоможе і побутова електромережа, а також альтернативні джерела енергії.

Що ще варто врахувати

Після придбання авто важливо регулярно проводити його техогляд. Спочатку ця послуга надається сервісним центром. Однак по закінченні гарантії вам доведеться шукати СТО, яке спеціалізується на електрокарах. Тож варто дізнатися про їх наявність завчасно. У цьому допоможуть форуми та сайти в інтернеті, а також друзі та знайомі, що вже є власниками такої машини.

Варто пам’ятати: велика швидкість сприяє розряджанню батареї. Рекомендується розганятися до 50–70 км/год по місту та 80–90 км/год по трасі. Це допоможе заощадити заряд. Чи варто купувати електрокар? Лише зваживши всі за та проти, ви приймете правильне рішення.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×