Купити квартиру в Дніпрі

Де зберігати криптовалюту: який криптогаманець обрати у 2023 році

crypto wallet

Де краще зберігати криптовалюту і як обрати криптогаманець

Багато користувачів криптовалют ставлять запитання: де зберігати активи так, щоб бути впевненим у їхній безпеці? Вибір криптогаманця – це відповідальне рішення, оскільки від нього залежить збереження ваших коштів.

У цій статті ми розповідатимемо про те, як обрати хороший і надійний криптогаманець, акцентуючи увагу на аспектах зручності, функціональності та безпеки. Також ви дізнаєтеся, які бувають гаманці (+ найкращі рішення для кожного виду).

Стаття написана за матеріалами сайту cryptonisation.com.

Які бувають криптогаманці

Криптогаманці поділяються на кілька категорій: десктопні, мобільні, апаратні та веб-гаманці. Деякі з них класифікуються як “гарячі”: вони під’єднані до мережі та надають швидкий доступ до коштів. У той час як “холодні” гаманці пропонують підвищену безпеку завдяки автономному зберіганню активів (підключаються до мережі тільки для проведення транзакції).

Давайте зануримося в деталі кожного типу і розберемося в їхніх особливостях.

Апаратні

Апаратні криптовалютні гаманці являють собою фізичні пристрої, призначені для “холодного” зберігання. Щоб проводити операції з криптовалютою, збереженою на такому пристрої, його потрібно з’єднати з інтернетом. Відсутність постійного доступу до інтернету робить апаратні гаманці найбільш надійним методом зберігання.

Однак апаратні гаманці платні, на відміну від безкоштовних мобільних, десктопних або веб-гаманців. Крім того, як і будь-який фізичний пристрій, він може бути загублений, вкрадений або зламаний.

Десктопні

Десктопний криптогаманець – це спеціалізоване програмне забезпечення, що встановлюється на комп’ютер, і яке призначене для безпечного зберігання приватних ключів на локальному жорсткому диску. Незважаючи на необхідність інтернет-з’єднання для проведення транзакцій, такі гаманці часто є відносно надійними, адже контроль і управління даними повністю перебувають у руках користувача.

При використанні цього типу сховища важливо регулярно оновлювати ПЗ для додаткової безпеки.

Приклади популярних десктопних гаманців: Exodus, Atomic Wallet, Electrum, Jaxx Liberty.

Мобільні

Мобільні криптогаманці являють собою додатки для смартфонів, які забезпечують зручне управління активами за наявності інтернет-з’єднання. Вони ідеально підходять для повсякденних транзакцій і швидкого доступу до своїх коштів.

Однак такі гаманці схильні до низки ризиків, що включають загрози від шкідливих програм, можливі зломи, а також втрату або крадіж самого пристрою. Рівень захисту коштів також нижчий, тому важливо використовувати додаткові заходи безпеки, як-от двофакторна аутентифікація та регулярні резервні копії.

Приклади популярних мобільних гаманців: Trust Wallet, Guarda, Coinomi.

Веб-гаманці

Веб-гаманці – це онлайн-сервіси, що найчастіше надаються криптобіржами або іншими третіми сторонами, які дозволяють отримати доступ до гаманця через веб-браузер. Приватні ключі зберігаються на віддаленому сервері, тож для доступу до коштів достатньо інтернет-з’єднання без необхідності встановлення програм на пристрої.

Оскільки приватні ключі зберігаються на серверах третіх сторін, користувачі не мають повного контролю над ними. До недоліків таких гаманців належить також безпека: вони можуть стати мішенню для хакерів.

Найпопулярніший веб-гаманець: MetaMask

Види гаманців за способом зберігання ключів

Кастодіальні та некастодіальні гаманці – два основних типи гаманців для зберігання криптовалют. Відмінність між цими гаманцями полягає в рівні контролю і відповідальності за приватні ключі: у кастодіальних вони зберігаються третьою стороною, у некастодіальних – у користувача.

Кастодіальні

 

  • Зберігання: ключі користувача зберігаються третьою стороною, наприклад, криптобіржею.
  • Управління: Уся відповідальність і управління гаманцем лягає на третю сторону.
  • Безпека: Оскільки ключі зберігаються централізовано, то можливий ризик злому або технічних проблем з боку сервіс-постачальника.
  • Приклади: гаманці криптобірж Binance, Bybit, OKX та інших.

Некастодіальні

  • Зберігання: Користувач самостійно зберігає ключі.
  • Управління: Повне управління і відповідальність за кошти лежать на користувачеві.
  • Безпека: Вважаються більш безпечними, оскільки для доступу до коштів потрібен приватний ключ користувача.
  • Приклади: Electrum, MyEtherWallet, Trezor, Ledger.

Найкращий криптогаманець у 2023 році

Щоб вам не довелося обирати з величезної кількості представлених на ринку криптогаманців, ми відібрали найкращі з них для кожного типу.

Ledger Nano X – найкращий апаратний гаманець для криптовалют

Апаратний гаманець Ledger Nano X

Апаратний гаманець Ledger Nano X

Мультивалютний апаратний гаманець від компанії Ledger, призначений для “холодного” зберігання. Управління здійснюється через смартфон або комп’ютер користувача. Це некастодіальний гаманець, приватні ключі перебувають під управлінням і контролем користувача.

Особливості Ledger Nano X: Під’єднання через USB або Bluetooth, дисплей для перевірки транзакцій і функціональні кнопки, операційна система BOLOS з рівнем безпеки EAL5+, підтримка 5 500+ криптовалют і безлічі блокчейнів, сумісний з безліччю ОС: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, можливість стекінгу криптовалют.

Недоліки: обмежена підтримка рідкісних криптовалют, одночасне зберігання тільки 100 криптоактивів.

Exodus – найкращий десктопний гаманець

Десктопний гаманець Exodus

Десктопний гаманець Exodus

Exodus – мультимонетний гаманець зі зручним призначеним для користувача інтерфейсом і вбудованим обмінником та можливістю стекінгу.

Особливості Exodus: “гарячий” гаманець з некастодіальним зберіганням ключів, мультиплатформеність (доступний на десктопі, мобільних пристроях і у вигляді розширення для браузерів), підтримка 50+ блокчейнів, сумісність з апаратними гаманцями Trezor, робота з NFT.

Недоліки: Високі комісії за операції у вбудованому обміннику, обмежений перелік підтримуваних монет порівняно з конкурентами, відсутність двофакторної аутентифікації та мультипідпису.

Trust Wallet – найкращий мобільний криптогаманець

Мобільний гаманець Trust Wallet

Мобільний гаманець Trust Wallet

Trust Wallet – топовий гаманець з підтримкою 9+ млн токенів від біржі Binance. Доступний у вигляді розширення для браузерів Chrome, Brave, Opera, Edge, а також як мобільний застосунок для iOS і Android.

Особливості: некастодіальний гаманець, підтримка 70+ блокчейнів, інтеграція з екосистемою Binance, обмін валют усередині програми, доступ до децентралізованих додатків, стекінг.

Недоліки: обмежена сумісність з апаратними гаманцями, відсутність двофакторної аутентифікації та мультипідпису.

MetaMask – найкращий веб-гаманець

Веб-гаманець MetaMask

Веб-гаманець MetaMask

MetaMask – один з провідних гаманців для мережі Ethereum з більш ніж 30 мільйонами активних користувачів на місяць. Забезпечує некастодіальне зберігання активів.

Особливості MetaMask: доступна купівля криптовалюти з використанням карти, банківського переказу та місцевих методів оплати, швидкий обмін криптовалют усередині гаманця, стекінг, інтеграція з NFT-майданчиками, доступ до децентралізованих застосунків, сумісність із популярними апаратними гаманцями (Trezor, Ledger і тд.).

Недоліки: за замовчуванням підтримує тільки мережу Ethereum, інші мережі потрібно додавати вручну.

Як обрати криптогаманець: покрокова інструкція

Коли справа доходить до вибору криптогаманця, перед користувачем відкривається цілий спектр можливостей. Розібратися самостійно буває складно, особливо якщо ви новачок у криптовалютах. Вивчіть нашу покрокову інструкцію, щоб розібратися в деталях і обрати найбільш слушний спосіб для зберігання ваших криптовалют.

1. Визначте ваші потреби

Під час вибору криптогаманця важливо визначити свої основні потреби. Для тих, хто ставить безпеку на перше місце, краще звернути увагу на “холодні” гаманці, як-от апаратні, які не під’єднані до інтернету на постійній основі та надають високий рівень захисту. Однак, якщо в пріоритеті зручність і швидкий доступ до коштів, то “гарячі” гаманці, наприклад, мобільні або веб-версії, будуть більш слушним варіантом, незважаючи на потенційно нижчий рівень безпеки.

2. Перевірте сумісність із потрібною криптовалютою

Перш ніж приймати рішення про вибір конкретного гаманця, переконайтеся, що він підтримує криптовалюти, які ви плануєте зберігати. Не всі гаманці підтримують широкий спектр монет, а деякі призначені для однієї або декількох валют. Попереднє дослідження дасть змогу уникнути ситуації, коли потрібна вам монета не сумісна з гаманцем, а також заощадить час на пошук альтернатив.

3. Вивчіть функції безпеки

Під час вибору криптогаманця безпека стоїть на першому місці для багатьох користувачів.

Основні функції безпеки, на які слід звернути увагу: використовувані методи шифрування для захисту приватних ключів, двофакторна аутентифікація (2FA), резервне копіювання, регулярні оновлення ПЗ, фізична безпека пристрою для апаратних гаманців (захисні піни, біометричні сканери тощо).

4. Виберіть зручний інтерфейс

Інтерфейс сервісу відіграє ключову роль у зручності його використання. Незрозумілий або заплутаний інтерфейс не тільки викликає роздратування, а й може призвести до помилок і, зрештою, до грошових втрат. Інтерфейс має бути інтуїтивно зрозумілим навіть для новачків. Чітка графіка, добре структуроване меню і легкий доступ до основних функцій полегшать навігацію і виконання транзакцій.

5. Перевірте відгуки

Реальний досвід інших користувачів є цінним джерелом інформації під час вибору криптогаманця. Їхні відгуки допоможуть сформувати об’єктивне уявлення про надійність гаманця і якість послуг, а також дізнатися про можливі проблеми або недоліки ще до початку роботи з гаманцем.

Обираючи криптогаманець на основі відгуків, важливо підходити до них критично, аналізувати та порівнювати різні думки з різних джерел.

6. Протестуйте гаманець із невеликою сумою коштів

Вкрай важливо не тільки оцінити функції обраного гаманця, а й випробувати їх на практиці. Надішліть на ваш гаманець незначну суму і спробуйте здійснити переказ на інший гаманець. Цей підхід дасть вам змогу перевірити надійність і швидкість роботи, а також переконатися в зручності використання.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×