Купити квартиру в Дніпрі

Банки у 2023: що змінилося?

Банки у 2023: що змінилося?

З 24 лютого 2022 року змін зазнали всі сектори економіки. Протягом року відбувалися нововведення, які торкнулись й банківської сфери. Розберемося, що та як змінилося в роботі банків за рік та як працюють установи зараз.

Автопролонгація карт

Більшість людей, строк дії карт яких вийшов з початку вторгнення, не мали можливості фізично навідатись до банку та отримати нову картку. З урахуванням ситуації більшість установ ввели автопролонгацію терміну дії рахунків на 3 – 6 місяців, або аж до кінця війни та скасування воєнного стану в країні.

Банк Укрсиббанк https://ukrsibbank.com/, наприклад, продовжив дію карток до моменту скасування воєнного стану, спростив процедуру розблокування карток, скасував блокування рахунків, власники яких мали пройти реідентифікацію, анулював нарахування комісій та штрафів за несвоєчасну сплату кредиту та багато іншого.

Припинення видачі кредитів

Деякі банки досі не почали видавати споживчі кредити фізичним особам через певні складнощі під час війни. Водночас певні установи все ж зняли попередні обмеження та відновили видачу позик. Як правило, клієнти банків мають змогу скористатись вже отриманими кредитами або коштами з кредитного ліміту.

Іпотека під 3%

У жовтні 2022 року запрацювала державна програма з отримання кредиту на купівлю житла під 3% річних, що є найнижчою ставкою по країні. Отримати іпотеку можуть військовослужбовці, правоохоронці, лікарі, освітяни та науковці. Інша назва, яку носить програма — «єОселя». Максимальна сума позики — 4 млн грн, стартовий внесок — від 20%, вік позичальника — від 21 року, вимоги до житла — до 52,5 кв.м на одну особу та +21 кв.м на кожну другу особу, яка проживатиме в нерухомості.

EPQr0147g2D5wYK7NPiM3yKdnJamsrOq28h9_O3Qs5sBFaiO4ALXB5UTywrngcQbXiSFfN9l-wlCXxsynJVloyyLQhA4NglWjTVBvxDtLqj_QPH9nV35gGx84Ps-04wN1cQO7okiRIIcyWsJMvFKb2o

Ліміти НБУ

Введений НБУ ліміт в 100 тисяч гривень на зняття коштів за одну добу в Україні залишається чинним. Крім того, за кордоном люди можуть знімати до 100 тисяч гривень на місяць. Збільшився й ліміт купівлі іноземної валюти до 100 тисяч гривень (мінімум) при розміщенні коштів на тримісячному депозиті (купівля за курсом НБУ, що нижчий за реальний). Повернулися також заборони на P2P-перекази з гривневих українських карток на карти іноземних банків. Наразі курс валют за НБУ становить 36,5 грн за долар США та 39,1 грн за євро.

Пільги для військовослужбовців

На період дії воєнного стану та впродовж 90 днів з дня його скасування банки та колектори зобов’язані не взаємодіяти за власною ініціативою з позичальником-військовослужбовцем та з його близькими особами. Крім того, така категорія людей звільняється від сплати відсотків за кредитами та штрафів за несвоєчасне погашення боргу.

Підтримка підприємців

Деякі банки ввели особливі умови для власників бізнесу, зокрема видачу кредитів, скасування підвищених відсотків, продовження строку дії позики на 3 – 6 місяців, анулювання певних видів комісій тощо. Був запущений і конкурс «Створено жінками», покликаний підтримати підприємниць, котрі відкривають бізнес під час війни.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×