Купити квартиру в Дніпрі

200
200

Знімаємо рожеві окуляри – голуб миру насправді міський щур?

міський щур

Голуби, птахи без яких важко уявити міський краєвид. Вони настільки звичні, що люди навіть не замислюються про їхнє існування, поки не помиють машину або не виведуть на прогулянку тоддлера. Давайте дізнаємося – голуб миру насправді міський щур?

Дізнайтеся, які суперздатності є у голубів, чому їх краще не чіпати голими руками і де ж нарешті пташенята цих міських мешканців.

Де пташенята голубів?

Міські сизі голуби виводять пташенят там, де їх не дістануть люди та тварини: на горищах, у покинутих будівлях.

Іноді пара птахів може влаштувати гніздо на відкритому балконі , який довго не використовувався. Тоді можна наживо спостерігати, як голуби будують гніздо (іноді досить умовне — із пари гілок), висиджують яйця та вигодовують пташенят.

654

Маленькі голуби багатьом можуть здатися не дуже симпатичними, але те саме можна сказати і про пташенят деяких інших видів птахів.

А на вулицях ми їх не бачимо тому, що вже в місячному віці голуб виглядає так само, як доросла особина. До того моменту, як пташеня залишить своє гніздо на горищі, його вже неможливо буде відрізнити від дорослого птаха.

Голуби розносять заразу?

Незважаючи на те, що голуби переважно харчуються зерном, виживання в міських умовах зробило їх майже всеїдними. Більше того, вони змушені шукати собі їжу на смітниках, де можуть підхопити захворювання, а потім передати його сусідам. Через високу щільність популяції хвороби серед них розносяться легко.

А ще голуби можуть переносити зооантропонози – хвороби, що передаються людям і свійським тваринам, наприклад хламідіоз і сальмонельоз .

Щоб захворіти останнім, потрібен безпосередньо контакт з послідом птиці, а от хламідіоз, або по-іншому орнітоз, передається повітряно-краплинним шляхом.

Якщо провести деякий час поряд із великою зграєю голубів, є ризик підхопити від птахів хламідіоз.

Це особливо небезпечно для дітей та людей з низьким імунітетом. Так що збирати навколо себе зграю голубів не так вже й безпечно для здоров’я, як прийнято вважати.

Голуби взимку не мерзнуть?

У голубів швидкий метаболізм, а температура тіла становить 41–42 °С. Крім того, вони захищені від холоду щільним пуховим покривом і підкладкою з пуху.

Тому, якщо птах здоровий, нормально вгодований і не голодує, холоди йому не страшні.

Чи можна врятувати хворого голуба?

Люди постійно приносять на лікування і ворон , і чайок, і голубів. Останні дуже добре одужують.

Але тут треба розуміти, що контакт з вуличним птахом може бути небезпечним через зооантропонози. Дітям та людям з низьким імунітетом краще взагалі не контактувати з пораненими голубами.

Якщо ж допомогти хоче доросла здорова людина, їй варто одягнути медичні рукавички та маску, перш ніж брати голуба та їхати з ним до ветеринара.

У лікарні лікар візьме аналізи, і, якщо птах не є переносником небезпечних для людини захворювань, можна буде виходжувати нового вихованця вже без будь-якого захисту.

Чим харчуються голуби, коли їх ніхто не годує?

В основному голуби їдять насіння рослин. Птахи спеціально проковтують дрібні камінці (гастроліти), які в дзьобі перетирають і очищають тверде насіння та лушпиння.

IMG 20231007 153311 01

Проте взимку в місті складно знайти насіння, тому вони переходять на все, що є: хлібобулочні вироби, насіння соняшнику, яким його пригощають городяни, і все, що вдається знайти на смітниках.

Голуби відносяться до синантропних видів птахів – вони вже адаптовані до міста, успішно тут розмножуються і можуть знайти собі їжу. Тож підгодовувати їх не обов’язково.

Часто люди хочуть зробити добру справу і виносять птахам цвілий хліб чи інші несвіжі продукти. Не варто цього робити. Несвіжі продукти для голубів є не менш шкідливими, ніж для людей.

Чому голуб миру? Вони що дуже мирні?

istockphoto 1088388774 170667a

Згідно з біблійною книгою Буття, під час всесвітнього потопу Ной тричі випускав голуба з віконця ковчега, щоб перевірити, чи не з’явилася з-під води суша. Вдруге голуб повернувся з гілочкою оливи, що означало, що вода спала, а Бог змінив гнів на милість. В результаті голуб із гілкою оливи став символом світу.

Крім того, в мистецтві зображення цього птаха часто символізувало людську душу. А образи голуба та голубки вважали символом подружньої вірності та чистоти, адже ці птахи, як і багато інших, моногамні . Тобто, вибирають одного партнера на все життя.

Але з наукового погляду голуба важко назвати мирним. Справа в тому, що більшість видів тварин, особливо у хижаків, мають заборону на внутрішньовидове знищення, тобто свого роду внутрішній обмежувач для збереження популяції. Наприклад, бій вовків закінчиться не загибеллю одного з них, а тим, що слабший підставить шию сильнішому, показуючи, що здається, і переможець зупиниться.

Але у голубів такої заборони немає.

Голуб може забити побратима на смерть. Як і людина. Ось такий птах світу виходить.

Голуби можуть їсти м’ясо?

Виживаючи за умов міста, птахи змушені пристосовуватися. Тому можна побачити лінивого голуба, який годується недоїденими нагетсами та картоплею фрі, клює будь-які відходи зі смітника, у тому числі тваринного походження.

Таке харчування не підходить для травної системи птахів і негативно впливає на роботу їх шлунково-кишкового тракту. В результаті страждає імунітет і голуб стає схильний до різних інфекцій. Крім того, у птиці можуть виникнути захворювання печінки та ожиріння.

Чому в місті лише сірі голуби?

Сиві міські голуби – це вихідне, «дике» забарвлення. Такими вони були до того, як пройшли тривалий період одомашнення .

Всі інші забарвлення з’явилися набагато пізніше, завдяки розведенню та природним мутаціям. Саме тому ми бачимо у містах переважно сірих голубів.

Як голуби носили листи?

doom.by 1

Голубям немає рівних у навігації, оскільки вони визначають напрямок за трьома внутрішніми компасами. Вночі птахи можуть зорово орієнтуватися за зірками і за їх розташуванням розуміти, куди треба летіти. Вдень — визначати напрямок за становищем сонця. Крім того, вони мають внутрішній магнітний компас, який дозволяє перелітати на довгі відстані, не гублячись.

Навіть якщо відвезти голуба до повністю закритої коробки на тисячу кілометрів, він зможе повернутися додому.

Цю здатність, звичайно, помітили люди та почали використовувати голубів для швидкої доставки пошти. А щоб вони краще справлялися із завданням, велику увагу приділяли питанням розведення та дресирування.

Чому не вдається спіймати голуба?

У голубів дуже гострий зір і чудова реакція, необхідні їхнього виживання. Тому легко можна зловити тільки ослабленого інфекцією голуба.

Щоправда, є одна техніка, за допомогою якої можна спіймати здорову особину. Потрібно стояти максимально нерухомо і кидати насіння перед собою, все ближче та ближче. Коли голуб виявиться досить близько, потрібно різко нахилитися, не згинаючи колін, і схопити птаха рукою.

Але, звичайно, не варто робити це просто так, заради жарту. Це великий стрес для птаха, а якщо він заражений, то й ризик для того, хто його ловить.

Якщо ж ви хочете зловити хворого голуба, щоб відвезти його до ветеринара, можна накинути куртку або плед на птицю, а також використовувати сачок.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×