Купити квартиру в Дніпрі

43
43

28 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

28 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Сьогодні 28 жовтня 2024 року. Міжнародний день шкільних бібліотек. День бабусь та дідусів. День визволення України від фашистських загарбників. Православні згадують святу Параскеву Іконійську, відому в народі як Параскева П’ятниця, а також преподобного Іова, ігумена Почаївського. Залишилося 64 дні до Нового року. Це понеділок, і на цей день припадає 978-й день повномасштабної війни в Україні.

28 жовтня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

28 жовтня – яке сьогодні церковне свято

28 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

28 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святих мучеників Терентія і Неоніли. Терентій був римським військовим, який служив у легіоні. Він був заточений у темницу за віру в Ісуса Христа. Після того, як його побили кати, його відвели на місце страти, де його пробили стрілами. Його мучеництво сталося 255 року. Свята мучениця Неоніла була дочкою римського військового, яка також була заточена за віру в Христа. Вона була побита катами і потім віддана на розпнення. Її мучеництво сталося 257 року.

28 жовтня у світі

Міжнародний день шкільних бібліотек

Щорічно в четвертий понеділок жовтня відзначається Міжнародний день шкільних бібліотек. Читайте далі про цікаві факти виникнення цього свята та що можна робити в цей день.

Всесвітній день дзюдо

28 жовтня – Всесвітній день дзюдо (World Judo Day). Мільйони дзюдоїстів на всій планеті збираються разом на реальних зустрічах та в інтернеті, щоб відзначити World judo day – визначну подію в сфері бойових мистецтв. На кожне свято обирають цікаву тему.

Міжнародний день анімації

Кожного року 28 жовтня світове суспільство святкує Міжнародний день анімації. Відзначати цей день запропонувало французьке відділення ASIFA у 2002 р. на честь 110-річчя першої публічної вистави анімаційної технології. ASIFA – це Міжнародна асоціація анімаційного кіно.

День дикої їжі

28 жовтня відбувається свято День дикої їжі (Wild Foods Day). Ця подія присвячена рослинам, овочам, фруктам, ягодам, що ростуть в дикій природі. Споконвіку люди їли те, що давала їм земля. Сьогодні дикоростучі їстівні рослини є популярними стравами у меню закладів високої кухні та ресторанів, де подають сиру їжу. У таких рослинах не містяться консерванти та пестициди, тому шанувальники здорового харчування віддають перевагу рецептам сирих страв

Всесвітній тиждень інсульту

З 28 жовтня по 3 листопада в різних країнах світу проходить Всесвітній тиждень інсульту, який проводиться з метою інформування населення планети про серйозність цього захворювання.

Міжнародний день креольської культури

Міжнародний день креольської культури ( International Creole Day) святкують 28 жовтня.

28 жовтня в Україні

День визволення України від фашистських загарбників

День визволення України від фашистських загарбників відзначається щорічно 28 жовтня, в день вигнання військ нацистської Німеччини за межі сучасної території України.

День бабусь та дідусів

На жаль, у вирі щоденних справ не завжди достатньо часу, щоб навідатися до найрідніших. Саме тому з’явилося свято бабусь та дідусів. Це саме той день, коли можна відкласти всі справи та завітати з подаруночками до бабусі та дідуся. В Україні його святкують 28 жовтня.

Іменини 28 жовтня

  • Арсен, Георгій, Дмитро, Іван, Максим, Микола, Степан, Ганна.

Талісманом людини, народженої 28 жовтня є опал. Камінь, що з давніх часів привертає своєю красою і унікальністю. Вірили, що опал допомагає побудувати кар’єру.

28 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Традиції, заборони, прикмети 28 жовтня

У народному календарі 28 жовтня – свято Параскева П’ятниця, Параскева Льняниця. За старих часів із цього дня починали м’яти і тріпати льон, перший пучок льону освячували в церкві і прикріплювали біля ікони святої.

Свята Параскева здавна вважалася жіночою заступницею. Її образ у домі приносить благополуччя і щастя, береже від нечисті та хвороб. У старі часи ікону Параскеви прикрашали цілющими квітами і травами, які за потреби прикладали до хворого місця, готували з них цілющі відвари, в настоях купали дітей, щоб вони не хворіли.

У православне свято сьогодні до святої Параскеви звертаються з проханнями про вдале заміжжя, сімейне благополуччя, просять дарувати дитину, легких пологів і здоров’я для майбутнього малюка. Також у святої часто запитують поради, щоб знайти вихід із важкої життєвої ситуації.

Наші пращури помітили: з якого числа у жовтні піде сніг, з того числа весна відкриється у квітні. Ясне блакитне небо сьогодні віщує покращення погоди. Якщо з’явилися комарі, то зима буде пізня і м’яка.

Ще прикмети 28 жовтня

  • випав сніг — до великого урожаю хліба наступного року;
  • небо увечері чисте, має багряний відтінок — до сніжної і морозної зими;
  • комахи ще не сховалися і небо синє — зима буде теплою;
  • сонце сходить в хмарах — буде негода.

Що не можна робити 28 жовтня:

  • Не варто з’ясовувати стосунки, лаятися.
  • Не слід відмовляти у допомозі.
  • Не можна думати про лихе.

28 жовтня в історії

Визначні події

Іван Марчук

Іван Марчук

  • 1913 — відкрито трамвайний рух у Вінниці.
  • 1920 — країни Антанти підписали з Румунським королівством «Бессарабський протокол», який віддавав Бессарабію Румунії.
  • 1938 — 17 тисяч польських євреїв заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані залишаються між двома країнами у таборі біженців.
  • 1989 — Верховна рада Української РСР ухвалила закон про державний статус української мови (Закон «Про мову в Українській РСР»).
  • 1993 — Сенат Австралії визнав Голодомор в Українській СРР актом геноциду.
  • 2007 — представлений список «100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні» британської газети The Daily Telegraph. До нього увійшов український художник Іван Марчук.

Народилися 28 жовтня

  • 1466 — Еразм Ротердамський, голландський мислитель, один з найбільших гуманістів Північного Відродження, письменник, філолог, богослов.
  • 1872 — Терентій Пархоменко, український кобзар з Полісся.
  • 1895 — Майк Йогансен, український поет, прозаїк доби Розстріляного відродження.
  • 1955 — Білл Ґейтс, засновник і голова ради директорів корпорації «Майкрософт».
  • 1967 — Джулія Робертс, американська акторка та продюсерка.
  • 1972 — Бред Пейслі, американський кантрі-співак та автор пісень.

Померли 28 жовтня

  • 1694 — Огоновський Омелян Михайлович, український філолог, громадський діяч.
  • 1905 — Альфонс Алле, французький журналіст, ексцентричний письменник і чорний гуморист, відомий своїми каламбурами і олори́мами, предтеча концептуалізму та мінімалізму в літературі, живопису і навіть в музиці.
  • 1942 — Федір Ернст, український історик, мистецтвознавець, музеєзнавець.
  • 1942 — Юрій Глушко-Мова, український громадський і політичний діяч, один із організаторів українського національно-культурного й громадського життя на Зеленому Клині.
  • 2009 — Микола Касьян, лікар-остеопат, академік НАН України, заслужений лікар України.

Можливо, вам також буде цікаво: Скасування переведення годинників: Зеленський досі не підписав закон і не планує – ЗМІ

Наш Телеграм

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу