Купити квартиру в Дніпрі

152
152

27 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

27 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Сьогодні 27 жовтня 2024 року. Україна переходить на зимовий час. День свекрухи та тещі. День української писемності та мови та День дорожника і автомобіліста. Православні вшановують пам’ять святого мученика Нестора. Залишилося 65 днів до Нового року. Це неділя, і на цей день припадає 977-й день повномасштабної війни в Україні.

27 жовтня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

27 жовтня – яке сьогодні церковне свято

27 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

27 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Нестора. Також відомий як Нестор Літописець, був відомим давньоруським істориком та письменником. Він жив у ХІ столітті та був монахом Кіево-Печерського монастиря. Нестор був автором “Повісті временних літ”, яка є одним з найважливіших джерел для вивчення історії Русі. Його життя та діяльність відзначаються відданістю своїй вірі та величезним внеском у розвиток давньоруської культури та історіографії.

27 жовтня у світі

День свекрухи та тещі

Щорічно у четверту неділю жовтня святкується міжнародний День свекрухи та тещі, який має оригінальну англійську назву Mother-In-Law Day, та вшановує жінку, котра народила кохання вашого життя.

Всесвітній день ерготерапії або трудотерапії

Кожен рік 27 жовтня відбувається Всесвітній день ерготерапії або трудотерапії. Це свято було започатковане у 2010 році з метою поінформованості людей про важливість професії ерготерапевтів.

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини відзначається щорічно 27 жовтня. Цей день проводиться з 2005 року для підвищення обізнаності про значення і збереження звукових та аудіовізуальних документів.

День Незалежності Сент-Вінсент і Гренадіни

День Незалежності Сент-Вінсент і Гренадіни відбувається 27 жовтня.

27 жовтня в Україні

Перехід на зимовий час

Перехід на зимовий час в Україні та деяких інших країнах відбувається в останню неділю жовтня. В цей день о 4:00 годині ранку треба перевести стрілку годинника на 1 годину назад.

День української писемності та мови

З 1997-го року щорічно в Україні святкували День української писемності та мови 9 листопада.

28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня.

Через реформу церковного календаря ПЦУ 2023 року подію було перенесено, бо дата встановлення Дня української писемності та мови визначена у день памʼяті Преподобного Нестора-Літописця. Україна вперше відзначала День української писемності та мови 27 жовтня.

День автомобіліста і дорожника

В останню неділю жовтня святкують День автомобіліста і дорожника. Цей день затверджений згідно з Указом Президента України Леоніда Кравчука в 1993 році. Подія є офіційним професійним святом працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства.

Іменини 27 жовтня

  • Андрій, Валентин, Марк, Нестор.

Талісманом людини, народженої 27 жовтня є родоніт. Здавна вважаєвся жіночим каменем. Вірили, що родоніт потрібно носити юним дівчатам, які хочуть знати своє щастя і призначення.

27 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Традиції, заборони, прикмети 27 жовтня

У народному календарі 27 жовтня – свято Несторов день, а також Зарок на Параскеву.

Нестора Літописця особливо шанують журналісти, літератори, історики. У православне свято сьогодні звертаються до святого з молитвами про допомогу в навчанні та роботі, дослідницькій та науковій діяльності.

За старих часів, напередодні дня пам’яті великомучениці Параскеви Іконійської (відзначається 28 жовтня), давали зарок (обіцянку) виконати якусь роботу. Тому день прозвали обітним. Наприклад, багатші люди обіцяли побудувати храм або пожертвувати велику суму на церкву, звичайні селяни давали обітницю на те, що їм було під силу. Вважається, що за це Параскева виконає заповітне бажання або ж зцілить близького.

Обіцянки можна давати з будь-яким терміном виконання – або цього дня, або через рік. Головне – обіцяти по своїх силах, щоб виконати їх, інакше удача і благополуччя відвернуться.

Дуже важливо цього дня помолитися у повній тиші і самотності. Саме тоді святі допоможуть виконати ваше найзаповітніше бажання.

Наші предки помітили: якщо цього дня було сиро і брудно на вулиці, то вважалось, що до справжньої зими залишається 4 тижні. Якщо їжак риє нору на краю лісу, то зима буде теплою, а якщо всередині лісу – морозною.

Ще прикмети 27 жовтня

  • сніг впав на мокру землю — до ранньої весни;
  • на деревах цілий день тримається іній — чекайте на швидкий прихід справжніх морозів;
  • гусак плаває довго по воді — морози ще не прийдуть;
  • туман вранці — буде відлига.

Що не можна робити 27 жовтня:

  • Не слід переїдати — будуть проблеми зі здоров’ям.
  • Забороняється давати пусті обіцянки.
  • Не ведіть розмови ні про що.

27 жовтня в історії

Визначні події

  • 1654 — 50-тисячне військо Речі Посполитої на чолі з коронним гетьманом Станіславом Потоцьким вирушило на Поділля і Брацлавщину.
  • 1882 — створено перший професійний національний реалістичний театр на українських землях під орудою М. Л. Кропивницького.
  • 1904 — відкрився Нью-Йоркський метрополітен.
  • 1937 — перший день розстрілів в урочищі Сандармох капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед них — цвіту української інтелігенції.
  • 1951 — уперше при лікуванні раку застосували радіацію.
  • 1982 — Китайська Народна Республіка оголосила, що чисельність її населення перевищила 1 мільярд жителів.

Народилися 27 жовтня

Іван Лисяк-Рудницький

  • 1728 — Джеймс Кук, британський мореплавець, керівник трьох навколосвітніх експедицій, першовідкривач Нової Зеландії і Гавайських островів.
  • 1782 — Нікколо Паганіні, італійський скрипаль і композитор, автор шести концертів.
  • 1811 — Айзек Зінґер, американський винахідник швейної машинки.
  • 1856 — Кипріян Іван, український громадсько-політичний діяч.
  • 1858 — Теодор Рузвельт, 26-й президент США.
  • 1919 — Іван Лисяк-Рудницький, український історик, правознавець.
  • 1970 — Руслана Таран, українська яхтсменка, триразова призерка Олімпійських ігор.

Померли 27 жовтня

  • 1114 — Нестор Літописець, чернець Києво-Печерського монастиря, найбільший руський історик середньовіччя, автор 1-ї редакції «Повісті врем’яних літ», житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського.
  • 1931 — Христина Алчевська, українська письменниця, драматург, прозаїк, поетеса і педагог; дочка Олексія Кириловича і Христини Данилівни Алчевських.
  • 1969 — Джорджо Щербаненко, італійський письменник українського походження.
  • 1979 — Євген Онацький, український громадський діяч, провідний діяч ОУН, журналіст і науковець.
  • 1980 — Джон ван Флек, американський фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики.
  • 2013 — Лу Рід, американський вокаліст, гітарист, композитор, поет, продюсер. Автор текстів і учасник гурту The Velvet Underground.

Можливо, вам також буде цікаво: Скасування переведення годинників: Зеленський досі не підписав закон і не планує – ЗМІ

Наш Телеграм

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу