Купити квартиру в Дніпрі

31
31

19 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

19 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Сьогодні 19 жовтня 2024 року. День «Оцініть своє життя», день співу, день археології. В Україні день відповідальності людини. Православні вшановують пам’ять святого пророка Йоіла. А також сьогодні Димитріївська батьківська субота. Залишилося 73 дні до Нового року. Це субота, і на цей день припадає 969 день повномасштабної війни в Україні.

19 жовтня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

19 жовтня – яке сьогодні церковне свято

19 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

19 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого пророка Йоіла. Він був одним з маловідомих пророків Старого Завіту, чия книга входить до складу Біблії. Його пророцтва містяться в однойменній книзі, яка складається з двох коротких книг. Йоіл був сином Акіта, і його братом був пророк Амос. Йоіл пророкував під час вавилонського полону, коли юди були вигнані із Ізраїлю і жили в Вавилоні. Його пророцтва містяться в книзі Йоіла, яка складається з двох коротких книг. Йоіл був сином Акіта, і його братом був пророк Амос.

19 жовтня у світі

Всесвітній день гуманітарних дій

Всесвітній день гуманітарних дій, який відзначається щороку 19 жовтня, – це день, присвячений виявленню вдячності та поваги до активістів і героїв гуманітарної справи.

Міжнародний день археології

Міжнародний день археології – це всесвітнє свято, яке підкреслює значення археології та її внесок у розвиток суспільства. Щорічно в третю суботу жовтня ця подія відзначається низкою заходів і програм, покликаних залучити людей різного віку та інтересів до чудес археології.

День «Оцініть своє життя»

День «Оцініть своє життя» був створений, щоб спонукати людей перевірити, що відбувається в їхньому житті, і спрямувати його в потрібне русло. Цей день відзначається щорічно 19 жовтня.

Всесвітній день співу

Кожен рік у третю суботу жовтня у світі проводиться Всесвітній день співу.

День працівників целюлозно-паперової промисловості

День працівників целюлозно-паперової промисловості відзначається щорічно в третю суботу жовтня.

Міжнародний день джину з тоніком

Міжнародний день джину з тоніком – свято, присвячене одному з найулюбленіших та популярних коктейлів у світі. Цей день відзначається щорічно 19 жовтня, вшановуючи багату історію та незмінну популярность джину з тоніком.

19 жовтня в Україні

Всеукраїнський день відповідальності людини

День відповідальності людини є святом України, яке відзначається щорічно 19 жовтня. Це свято має на меті підвищення рівня відповідальності серед громадян та вшанування пам’яті видатного українця Богдана Гаврилишина.

Влітку 2021 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини». Ініціатива встановлення цього дня належить Фонду родини Богдана Гаврилишина. Богдан Гаврилишин, працюючи на світовому рівні, дійшов висновку, що однією з передумов виконання Загальної декларації прав людини є усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства індивідуальної відповідальності на всіх рівнях. У 2014 році він створив «Декларацію відповідальності людини», де відобразив різні рівні відповідальності.

Всеукраїнський День відповідальності людини відзначається у день народження Богдана Гаврилишина, автора «Декларації відповідальності людини». Метою відзначення є якісне перетворення українського суспільства у контексті розуміння та підвищення рівня відповідальності, а також вшанування пам’яті великого українця.

Іменини 19 жовтня

  • Дмитро, Іван, Леонтій, Сергій.

Талісманом людини, народженої 19 жовтня, є аметист. Здавна вірили, що цей камінь посилює інтуїцію і допомагає розслабитися. Аметист покращує життя своєму власнику, захищає від негативу і заздрощів.

19 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Традиції, заборони, прикмети 19 жовтня

19 жовтня 2024 року за новим церковним календарем – Димитріївська батьківська субота. Це останній поминальний день у церковному календарі, коли поминають покійних. У Димитріївську поминальну суботу поминають не тільки родичів і близьких, а й усіх, хто загинув за рідну землю. До церкви несуть пісні продукти, подають поминальні записки перед службою, а після йдуть на кладовище.

У народному календарі 19 жовтня – свято Проводи осені, Іванів день – на честь пам’яті Іоанна Кронштадтського.

Церковне свято сьогодні дозволяє вірянам звертатися до святого в разі непоправного горя – йому моляться за самогубців і тих, хто помер нехрещеним.

За старих часів 19 жовтня різали курей і готували всілякі страви з куркою, наприклад, курник – круглий пиріг із листкового або дріжджового тіста з курячим м’ясом. Вважається, що сьогодні потрібно досита нагодувати сім’ю – тоді весь рік складеться вдало. З цього дня готувалися до справжніх морозів.

З цього дня ткали полотно і катали вовну на валянки. Відчутно скорочується світловий день: “Швидко тане жовтневий день – не прив’яжеш за тин”. Якщо перший сніг випав на мокру землю – залишиться, а на суху – швидко зійде.

Ще прикмети 19 жовтня

  • вітру немає — чекайте на похолодання;
  • випав сніг — його буде дуже багато через 40 днів;
  • захід сонця червоного кольору — прийде похолодання;
  • холодна погода і випав сніг — весна буде пізньою.

Що не можна робити 19 жовтня:

  • Не можна прати цього дня одяг.
  • Забороняється відмовляти в допомозі іншим.
  • Не слід тримати двері і вікна відчиненими.

19 жовтня в історії

Визначні події

  • 1653 — для ведення переговорного процесу між обома державами в Гетьманщину з Москви вирушило велике посольство на чолі з боярином В. Бутурліним.
  • 1812 — Наполеон залишив Москву
  • 1813 — поразка армії Наполеона в «Битві народів» під Ляйпцігом.
  • 1918 — створена у Львові Українська Національна Рада Західноукраїнської Народної Республіки проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини.
  • 1947 — почалося (19-21 жовтня) масове (близько 150 тис. осіб) вивезення українців у Сибір.
  • 1955 — радянські війська полишили територію Австрії.
  • 1956 — СРСР і Японія підписали в Москві декларацію про припинення стану війни і відновлення дипломатичних стосунків.
  • 1956 — Польська об’єднана робітнича партія озброїла польських робітників у відповідь на просування на Варшаву окупаційних радянських військ під командуванням радянського маршала Костянтина Рокосовського, тоді номінального міністра оборони Польської Народної Республіки.
  • 1961 — в Карлсруе, (ФРН), суд (8-19 жовтня), виніс вирок агенту КГБ Б. Сташинському, вбивці Л. Ребета i С. Бандери, та визнав відповідальними за організацію вбивств уряд СРСР i ЦК КПРС.
  • 1964 — авіакатастрофа Іл-62 в Белграді, загинула радянська військова делегація — від 23 до 33 людей, серед інших начальник Генерального штабу СРСР маршал Бірюзов Сергій Семенович.

Народилися 19 жовтня

Петро Гузь

  • 1862 — Огюст Люм’єр, винахідник кінематографу, брат Луї Жана Люм’єра.
  • 1882 — Боччоні Умберто, італійський художник, скульптор, теоретик футуризму.
  • 1898 — Петро Гузь, український кобзар.
  • 1854 — Сергій Васильківський, український художник, пейзажист.
  • 1915 — Ігор Свєшніков, український археолог.
  • 1916 — Еміль Гілельс, український і радянський піаніст.
  • 1918 — Олександр Галич, радянський поет, сценарист, драматург, автор і виконавець власних пісень; політичний емігрант.
  • 1926 — Богдан Гаврилишин, український, канадський і швейцарський економіст, громадський діяч, меценат, дійсний член Римського клубу.
  • 1937 — Безніско Євген Іванович, заслужений художник України, лауреат Шевченківської премії.
  • 1952 — Вероніка Кастро, мексиканська акторка.
  • 1988 — Маркіян Камиш, український письменник, чорнобильський нелегал, дослідник Чорнобильської зони.
  • 1992 — Ігор Радівілов, український гімнаст, багаторазовий призер чемпіонатів та Універсіад, Бронзовий призер Олімпійських ігор 2012.

Померли 19 жовтня

  • 1871 — Чарлз Беббідж, британський математик, винахідник першої обчислювальної машини.
  • 1931 — Томас Алва Едісон, американський вчений і винахідник електричної лампочки і фонографа, загалом мав більш 1000 патентів.
  • 1941 — Володимир Свідзінський, український поет, перекладач, спалений живцем НКВС.
  • 1983 — Варвара Каринська, українська й американська дизайнерка одягу, авторка сценічних костюмів для кіно та балету, співавторка сучасної балетної пачки, володарка премії «Оскар» (1948) за дизайн костюмів для фільму «Жанна д’Арк».

Можливо, вам також буде цікаво: «Каховський гідровузол буде відбудовано»: «Укргідроенерго» 18 жовтня – у річницю запуску Каховської ГЕС

Наш Телеграм

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу