Купити квартиру в Дніпрі

15
15

17 вересня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

17 вересня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

17 вересня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

Сьогодні 17 вересня. Всесвітній день безпеки пацієнтів. День працівників цивільного захисту України. Православні вшановують пам’ять святої мучениці Софії та її дочок: Віри, Надії і Любові. Залишилося 105 днів до Нового року. Це вівторок, і на цей день припадає 937 день повномасштабної війни в Україні.

17 вересня – яке сьогодні церковне свято

17 вересня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

17 вересня в церковному календарі – день пам’яті святої мучениці Софії та її дочок: Віри, Надії і Любові. Вони жили у II столітті в Римі за часів імператора Адріана (117-138 рр.). Софія була благочестивою вдовою, яка виховувала своїх дочок у любові до Бога. Її дочки носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов. Вони відкрито сповідували свою віру в Христа, що привернуло увагу імператора.

Імператор Адріан наказав привести їх до себе і намагався переконати їх відректися від християнства, але вони залишалися непохитними. За це їх піддали жорстоким мукам: палили на залізній решітці, кидали в розпечену піч і в казан з киплячою смолою. Проте, завдяки Божій силі, вони залишалися неушкодженими. Софія була змушена дивитися на страждання своїх дочок, але вона проявила незвичайну мужність і підтримувала їх у вірі. Після смерті дочок, Софія поховала їх і через три дні померла біля їхньої могили.

17 вересня у світі

Всесвітній день безпеки пацієнтів

Мета події – забезпечити безпеку пацієнтів у всьому світі, підвищити рівень залучення громадян до отримання медичної допомоги та спрямувати дії на підвищення безпеки та мінімізації негативного впливу.

Міжнародний день кантрі-музики

17 вересня в світі святкують День кантрі-музики. Цей стиль починає свою історію з 1920-х років. Завдяки мігрантам з Європи, що потрапили до Америки, весь світ почув життєві пісні в поєднанні з простими музичними інструментами, такими як гітара, гармоніка, банджо та скрипка.

День сибіряка

17 вересня в Польщі відзначають День сибіряка. Історія пам’ятного дня почалась в 1939 році, коли радянські війська вторглися до країни. Наслідком стало відправлення поляків до Сибіру. З того часу з’явився термін «сибіряк».

Всесвітній день поширення інформації про синдром Кліфстра

День поширення інформації про Синдром Кліфстра ( Kleefstra syndrome awareness day) – це щорічна подія, що відзначається 17 вересня і присвячена підвищенню обізнаності про синдром Кліфстра, рідкісне генетичне захворювання.

17 вересня в Україні

День безпеки пацієнтів в Україні

За даними ВООЗ, заподіяння шкоди людям, що проходять лікування, є однією з вагомих причин загибелі та інвалідізації пацієнтів. І таку шкоду можливо попередити, якщо запроваджувати відповідні заходи та програми.

День працівників цивільного захисту України

17 вересня українські службовці, які беруть участь в цивільному захисті населення нашої країни, відзначають своє професійне свято День рятівника, або День працівників цивільного захисту України.

Іменини 17 вересня

  • Іван, Ілля, Павло, Софія, Віра, Ірина, Любов, Надія, Олександра.

Талісманом людини, народженої 17 вересня є аметист. Здавна вірили, що камінь здатний підсилювати інтуїцію. Також вважається, що аметист покращує сон.

17 вересня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Традиції, заборони, прикмети 17 вересня

У народі 17 вересня – свято Віри, Надії, Любові, або Вселенські бабині іменини, образи християнських мучениць у народі стали символами жінок, усіх матерів і дочок.

До святих великомучениць Віри, Надії, Любові та Софії звертаються з молитвами про сімейний добробут, жіноче здоров’я і здоров’я дітей, просять, щоб Бог дарував дитину.

За народними прикметами цього дня на столі має обов’язково стояти коровай – за старих часів його самі пекли в ніч на свято, а потім прикрашали свічкою, принесеною з церкви. Вважається, що кожен із членів сім’ї повинен з’їсти шматочок такого хліба – тоді в домі завжди буде щастя і спокій.

В наших предків існувала цікава традиція — вранці потрібно було поплакати. Вважалося, якщо гарно виплакатися, то всі негаразди пройдуть стороною.

Цього дня наші пращури на світанку ходили слухати останні голоси птахів, які відлітали на південь. І слідкували за воронами: якщо ці птахи сідають головами у різні сторони – день буде безвітряним, а якщо в одну, і якнайближче до стовбура дерева – чекай вітру.

Ще прикмети 17 вересня

  • листя почало активно опадати — вже починайте готуватися до похолодання;
  • журавлі у вирій летять — на Покрову чекайте на мороз;
  • холодна і дощова погода — до ранньої весни;
  • сонячна і тепла погода — зима буде холодною.

Що не можна робити 17 вересня:

  • Забороняється ходити по росі босоніж.
  • Не можна думати про негативне.
  • Жінкам не слід займатися хатніми справами.

17 вересня в історії

Визначні події

  • 1787 — Конституційний конвент у Філадельфії ухвалив нову Конституцію США. З союзу окремих незалежних штатів США перетворилися на федеративну державу. Главою держави і головнокомандувачем збройних сил став президент, термін правління якого становив чотири роки. Законодавча влада належить Конгресу, який складається з Сенату і Палати представників. Судова влада лежить у компетенції Верховного суду.
  • 1809 — укладено Фрідріхсгамський мир між Росією та Швецією, за умовами якого Фінляндія відійшла до складу Росії на правах автономії.
  • 1919 — оприлюднено відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.
  • 1924 — у Женеві відкрито першу у світі приватну міжнародну школу, в якій на той час навчалося 8 учнів.
  • 1939 — СРСР вступив у Другу світову війну на боці Німеччини, радянська Червона армія вторглася на територію Польщі, анексовано Східну Галичину, Волинь, Західне Поділля та Західну Білорусь.
  • 1944 — союзники розпочали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії.
  • 1989 — у Чернівцях розпочався І Республіканський фестиваль української пісні «Червона рута».
  • 1991 — Створено Кабінет Міністрів України. До 23 жовтня посаду займав Віталій Масол, як голова Ради міністрів УРСР. Першим Прем’єр — міністром України став Вітольд Фокін (від 23 жовтня).
  • 1993 — останні підрозділи російських (кол. радянських) військ залишили територію Республіки Польща.
  • 2003 — на острові Бирючий відбулася зустріч президентів України та Росії Леоніда Кучми та Володимира Путіна, на якій вони, зокрема, обговорили питання морського кордону в акваторії Азовського моря та Керченської протоки.

Народилися 17 вересня

Бувалкін Владислав Віталійович

Бувалкін Владислав Віталійович. Позивний — «Туман». Народився на Сахаліні в родині військового. Героїчно загинув 20 березня 2022 року біля селища Макарів на Київщині

  • 1853 — Михайло Павлик, український письменник, публіцист, критик
  • 1857 — Костянтин Ціолковський, російський науковець польського походження, піонер космонавтики.
  • 1864 — Михайло Коцюбинський, письменник, громадський діяч, класик української літератури «Fata Morgana», «Тіні забутих предків».
  • 1883 — Вільям Карлос Вільямс, американський поет, прозаїк, драматург. Один з найвизначніших поетів США XX сторіччя.
  • 1923 — Генк Вільямс, американський співак, музикант і автор пісень у стилі кантрі, якого вважають одним із найвпливовіших виконавців кантрі-музики.
  • 1935 — Кен Кізі, американський письменник, один з родоначальників руху хіппі, автор роману «Політ над гніздом зозулі».
  • 1952 — Віктор Савченко, український радянський боксер, дворазовий призер Олімпійських ігор
  • 1976 — Євгеній Шестаков, український боксер
  • 1979 — Владислав Бувалкін, співробітник Служби безпеки України, учасник російсько-української війни Герой України.

Померли 17 вересня

  • 1836 — Антуан Лоран де Жуссьє, французький ботанік; творець першої природної системи класифікації рослин.
  • 1940 — Панас Саксаганський, український актор і режисер, театральний діяч, засновник Народного театру в Києві; рідний брат Івана Карпенка-Карого, Миколи Садовського і Марії Садовської-Барілотті.
  • 2000 — Георгій Гонгадзе, громадський діяч, український опозиційний журналіст грузинського походження, Герой України.

Можливо, вам також буде цікаво: Як українці виборювали незалежність у 20 столітті

Наш Телеграм

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×